HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗμερίδα τιμής και μνήμης για τον αρχηγό Πεδιάδος Αντώνη Τρυφίτσο

Ημερίδα τιμής και μνήμης για τον αρχηγό Πεδιάδος Αντώνη Τρυφίτσο

Με αφορμή τα 120 χρόνια από το θάνατό του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Καστελλίου,  το ΔΟΠΑΠ,  το Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου, την Τοπική Κοινότητα  Καστελλίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστελλίου , την  Τοπική  Κοινότητα  Καρουζανών,  την Ενορία Αγίου Αντωνίου Καστελλίου και το  Εργαστήριο  Ιστορίας Νεότερης Ελλάδας και  Νεοελληνικού Πολιτισμού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνουν την Κυριακή  30 Απριλίου 2017, τιμητική εκδήλωση για τον Αρχηγό Πεδιάδος Αντώνη Τρυφίτσο, αφού φέτος κλείνουν 120 χρόνια από τον ηρωικό θάνατό του.

afisa-trifitsos

Ο Αρχηγός Πεδιάδος γεννήθηκε τη δεκαετία του 1830, πήρε μέρος σε πολλές μάχες με τους Τούρκους, υπερασπίζοντας πάντοτε τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Στη Μεγάλη Κρητική Επανάσταση 1866-1869 ονομάστηκε οπλαρχηγός. Στην τελευταία Επανάσταση του έτους 1897, κυνηγώντας τους Τούρκους λίγο έξω από το χωριό Επισκοπή, τραυματίστηκε βαριά και στα δύο χέρια. Πέθανε λίγες ώρες αργότερα του τραυματισμού του, στις 25 Ιουνίου 1897, και τάφηκε με τιμές στο Καστέλλι. Υποστήριζε με θέρμη την ΕΝΩΣΗ της Κρήτης με την Ελλάδα. Οφείλουμε όλοι, η θυσία του να γίνει φάρος και οδηγός στις επερχόμενες γενιές.

Η εκδήλωση –ΗΜΕΡΙΔΑ θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου Καστελλίου  από 8.00-10.00  π.μ.  και στην αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου Καστελλίου  11.00 -14.00 μ.μ.  και  17.30 – 20.00 μ.μ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση