HomeHL-WorldΒενεζουέλα: Ξανά στους δρόμους οι πολίτες- Βοήθεια από τον Πάπα ζητά ο Μαδούρο

Βενεζουέλα: Ξανά στους δρόμους οι πολίτες- Βοήθεια από τον Πάπα ζητά ο Μαδούρο

Ξεκινά ο «εθνικός αποκλεισμός»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ξεκίνησε σήμερα τον «εθνικό αποκλεισμό» των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας, για να εντείνει τις πιέσεις στον Σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ο οποίος έκανε έκκληση για διάλογο μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 21 άνθρωποι τις τελευταίες εβδομάδες.

Από το πρωί, διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία του Καράκας. Η αστυνομία, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, διέλυσε ένα μικρό οδόφραγμα στα ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας.

Οι διαδηλωτές, που ζητούν τη διεξαγωγή εκλογών φέτος και την αποχώρηση του Μαδούρο από την εξουσία πριν από τη λήξη της θητείας του (τον Δεκέμβριο του 2018), απειλούν να αποκλείσουν τις εθνικές οδούς, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου του Καράκας.

«Οι ειρηνικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα μέχρις ότου ο Μαδούρο να σεβαστεί το Σύνταγμα και να βάλει τέλος στο πραξικόπημα που έκανε ο ίδιος. Αν δεν πάρουμε απάντηση από τους διεφθαρμένους και εμπόρους ναρκωτικών (προεδρικούς) ηγέτες μέχρι το τέλος της ημέρας σήμερα, θα ανακοινώσουμε νέες δράσεις», προειδοποίησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες.

Με τον θάνατο, την Κυριακή, μιας φιλοκυβερνητικής διαδηλώτριας, μιας 47χρονης γυναίκας που είχε τραυματιστεί την περασμένη Τετάρτη, ο αριθμός των νεκρών στις κινητοποιήσεις έφτασε τους 21. Χθες εξάλλου η αστυνομία διέλυσε μια αυθόρμητη διαδήλωση κατά του Μαδούρο στο περιθώριο ενός ποδοσφαιρικού αγώνα στο Σαν Κριστόμπαλ.

Το Σάββατο η αντιπολίτευση οργάνωσε μια «σιωπηλή πορεία» προς τις επισκοπές του Καράκας και άλλων μεγάλων πόλεων όπως το Μαρακαΐμπο, το Μπαρκισιμέντο και το Σαν Κριστόμπαλ. Χιλιάδες διαδηλωτές, ντυμένοι στα λευκά, συμμετείχαν σε αυτήν την ειρηνική κινητοποίηση. Σημειώθηκαν μόνο μικροεπεισόδια στην πρωτεύουσα.

«Εκλογές, ναι, θέλω εκλογές τώρα» είπε την Κυριακή, στο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Μαδούρο, αναφερόμενος όμως στις περιφερειακές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά αναβλήθηκαν. «Είμαι έτοιμος για την απόφαση του εκλογικού σώματος», πρόσθεσε, καλώντας και πάλι την αντιπολίτευση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ ζήτησε και τη βοήθεια του πάπα Φραγκίσκου.

Το Περού στηρίζει την ιδέα της μεσολάβησης του Βατικανού, με τη συνεργασία 12 χωρών της περιοχής. Πέρσι πάντως η μεσολάβηση της Αγίας Έδρας και της Ένωσης των Εθνών της Νοτίου Αμερικής (Unasur) δεν κατέληξε πουθενά. Ο υπουργός Εξωτερικών του Περού Ρικάρντο Λούνα είπε ότι η κατάσταση είναι «εκτός ελέγχου» στη Βενεζουέλα και κατηγόρησε τον Μαδούρο ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση