HomeΚΡΗΤΗ«Να βρεθεί λύση για την έκδοση συντάξεων ασφαλισμένων με οφειλές»

«Να βρεθεί λύση για την έκδοση συντάξεων ασφαλισμένων με οφειλές»

Παρέμβαση για ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, μη μισθωτούς και αγρότες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο  Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης & Κοινωνικής, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά λύση για την έκδοση συντάξεων, των υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ μη μισθωτών (πρ. ΟΑΕΕ κλπ)  και αγροτών, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Με τις ισχύουσες διατάξεις δίνεται η δυνατότητα σε ασφαλισμένους (πρώην ΟΑΕΕ,κλπ) αλλά και ΟΓΑ που έχουν ώριμα δικαιώματα συνταξιοδότησης, ως προς την ηλικία και το χρόνο ασφάλισης, να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους με συμψηφισμό ή παρακράτηση τους από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών αλλά και την σύνταξη τους.

Ειδικότερα ο ΕΦΚΑ Αγροτών, πρώην ΟΓΑ χορηγεί σύνταξη από την ημερομηνία που ορίζεται στις καταστατικές του διατάξεις, με ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ασφαλισμένου, αν αυτές είναι έως 4.000 Ευρώ.

Το αντίστοιχο ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ρυθμίζονται για τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ μη μισθωτών (πρ.ΟΑΕΕ κλπ) είναι 20.000 Ευρώ.

Επειδή υπάρχει μεγάλος αριθμός υπό συνταξιοδότηση αγροτών που, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οφείλουν άνω των 4.000 Ευρώ, με συνέπεια να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και

επειδή το πλαφόν των 20.000 Ευρώ για τους υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ μη μισθωτών, δεν αρκεί για την ρύθμιση των εκκρεμοτήτων μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ κ.λπ που ζητούν να συνταξιοδοτηθούν.

Ερωτάσθε κα. Υπουργέ:

1)Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να αυξηθεί το ρυθμιζόμενο ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στον ΕΦΚΑ Αγροτών, προκειμένου να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν;

2)Προτίθεστε να αναπροσαρμόσετε το ανώτερο πλαφόν των 20.000 Ευρώ για τους ασφαλισμένους ΕΦΚΑ μη μισθωτών (πρώην ΟΑΕΕ κλπ) ή επεξεργάζεστε άλλες λύσεις για το πρόβλημα;».

Διαφήμιση
Διαφήμιση