HomeHL-LifestyleΨύχωση «Survivor»: Η άγνωστη σκοτεινή πλευρά ενός λαμπρού θεάματος

Ψύχωση «Survivor»: Η άγνωστη σκοτεινή πλευρά ενός λαμπρού θεάματος

Ολέθριες σχέσεις και Ιούδες στην πυρά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκαψαν ομοίωμά του στην Κρήτη. Στα κοινωνικά δίκτυα πολλοί είναι οι χρήστες που τον βρίζουν, ενώ αρκετοί φτάνουν στο σημείο να τον απειλούν ότι θα υποδεχτούν στο αεροδρόμιο με άγριες διαθέσεις. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να μπαίνουν στον λογαριασμό της γυναίκας του Ολγας Πηλιάκη στο Instagram και να μιλούν με βαριές κουβέντες εναντίον του.

Ο κόσμος πλέον έχει ξεφύγει, είναι κοινή διαπίστωση. Από ένα ριάλιτι επιβίωσης έχουμε περάσει σε καταστάσεις εκτός ελέγχου, με τους παίκτες να είναι εκτεθειμένοι σε λεκτικό λιντσάρισμα, ενώ κρίνεται απαραίτητη γι’ αυτούς η ψυχολογική προστασία. Ο Στέλιος Χανταμπάκης επέστρεψε από τον Αγιο Δομίνικο και όλοι ελπίζουν να ηρεμήσουν τα άγρια τηλεοπτικά πνεύματα.

Μετά την αποχώρησή του από το «Survivor» ο Στέλιος Χανταμπάκης δέχτηκε την πρόταση της παραγωγής να παραχωρήσει μια συνέντευξη σε ένα νέο format το οποίο θα ενίσχυε λίγο παραπάνω τον τηλεοπτικό θρίαμβο: το «Survivor Πανόραμα». Ο παίκτης νιώθει ήδη ότι το ριάλιτι του έχει δώσει εκτός από χρήματα και αρκετές μονάδες δημοσιότητας επιπλέον, με αποτέλεσμα να μπει με αέρα στο αυτοσχέδιο πλατό. Μέχρι που αρχίζουν οι ερωτήσεις. Εκεί κάτι δεν πάει καλά. Γιατί η παρουσιάστρια Ελεονώρα Μελέτη τον ρωτά συνεχώς για κλίκες, για τον Ντάνο, για πράγματα που του φαίνονται παράξενα. Η συνέντευξη διακόπτεται. Ο Χανταμπάκης συνειδητοποιεί ότι η εικόνα που έχει βγει προς τα έξω μάλλον παραπέμπει σε έναν νταή κλίκας, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από το τηλεοπτικό κοινό.

Η παρέμβαση του ψυχολόγου είναι αυτόματη καθώς ο παίκτης βρίσκεται σε σοκ. Αντιλαμβάνεται ότι πλέον έχει να αντιμετωπίσει και άλλα εκτός από το συναίσθημα της ήττας και της απόρριψης που βιώνουν όλοι όσοι αποχωρούν. Το κλίμα πίσω στην Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από εχθρικό… Η συνέντευξη επαναλαμβάνεται, αυτήν τη φορά με άλλες ερωτήσεις, πιο ήπιες κατόπιν συστάσεως των ψυχολόγων και προς τις δύο πλευρές. Δεν πρέπει να πιεστεί, αλλά ούτε και να τρομάξει άλλο. Χρειάζεται ηρεμία και σταδιακή επανένταξη. Αλλά κυρίως χρειάζεται σταδιακή αποκλιμάκωση του μίσους προς το πρόσωπό του.

«Ποτέ δεν άφησα τον εαυτό μου να πιστέψει πως επειδή κέρδιζα στα αθλήματα θα ήμουν και νικητής στο πιο δύσκολο παιχνίδι της τηλεόρασης που είναι το “Survivor”», αποκαλύπτει. «Δεν ήμουν ο άνθρωπος που θα έκανε τα πάντα για το έπαθλο, αλλά ήθελα να κερδίζω τη συμπάθεια όλων των ανθρώπων», θα πει στη συνέχεια μάλλον δίχως ακόμη να έχει συνειδητοποιήσει πως η εικόνα του είναι εντελώς διαφορετική. Ακόμη και το περιστατικό που θορύβησε το τηλεοπτικό κοινό με το μαγιό της Ειρήνης, σε ένα σκηνικό που παρέπεμπε σε άγριο bullying προς την παίκτρια, προσπάθησε να το υποβαθμίσει: «Ηταν άλλο ένα μαγιό, όπως είχα και ένα πράσινο για τον Σπαλιάρα. Τα κρεμούσαμε πάνω από την καλύβα. Το είχα ξανακάνει και δεν ήταν bullying. Μάλιστα στο πρώτο ήταν και η Ειρήνη μέσα. Δεύτερον, το ροζ μαγιό ήταν της Λάουρας. Δεν θα άνοιγα κανενός την τσάντα και προφανώς δεν θα έκανα bullying σε έναν άνθρωπο που σέβομαι. Με στεναχωρεί αυτή η λέξη».

Η Μελέτη δέχεται επίθεση από τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων για χάδι προς τον «αρχηγό της κλίκας». Η ίδια γνωρίζοντας και έχοντας δει από κοντά το πόσο επικίνδυνη είναι πλέον η ισορροπία απαντά μέσω του προσωπικού λογαριασμού της: «Ο Χανταμπάκης είχε μόλις βγει από το παιχνίδι και δεν είχε καν προλάβει να μιλήσει με την οικογένειά του. Παρότι τον άρχισα στις ερωτήσεις, δεν καταλάβαινε τι του έλεγα, καθώς δεν είχε ενημερωθεί για όσα είχαν συμβεί. Εγώ ζήτησα να κοπεί το συγκεκριμένο απόσπασμα και να ξανακάνουμε τη συνέντευξη, όπου επέλεξα να μην είμαι “ανθρωποφάγα” γιατί πρόκειται για τον παίκτη ενός παιχνιδιού».

Εκαψαν ομοίωμά του στην Κρήτη

Η συνέντευξη ολοκληρώνεται και ο Στέλιος Χανταμπάκης, υποψιασμένος πλέον, προσπαθεί να ανακαλύψει τι ακριβώς συμβαίνει και πώς έχει προβληθεί από την παραγωγή η συμμετοχή και η δράση του στο ριάλιτι επιβίωσης. Η επικοινωνία του με το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του είναι αποκαλυπτική. Απειλές και βρισιές στα κοινωνικά δίκτυα στα οποία φροντίζει να κλειδώσει άμεσα τα σχόλια και να αποσύρει όλες τις πρόσφατες φωτογραφίες των παιδιών και της γυναίκας του. Ωστόσο, το κορυφαίο γεγονός το οποίο θα σοκάρει τον ίδιο όπως και όλους τους νοήμονες τηλεθεατές θα έρθει από την Κρήτη. Στο χωριό Ροδοβάνι του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, στα Χανιά, τηρήθηκε η παράδοση που συνδυάζει το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού με το κάψιμο του Ιούδα. Στο συγκεκριμένο χωριό ο Ιούδας είχε πάρει το όνομα «Στέλιος Χανταμπάκης», αποδεικνύοντας ότι ο παίκτης όχι απλώς δεν είναι αγαπητός, αλλά και εμπνέει ακραίες επιλογές… Ο ιερέας του χωριού γέλασε, το θέμα όμως είναι πολύ σοβαρό. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει οικογένεια και παιδιά, τα οποία μαθαίνουν όσα συμβαίνουν…

hantampakhs5

Η επιστροφή του Στέλιου Χανταμπάκη θα γίνει με καθυστέρηση. Δεν ήταν έτοιμος να επιστρέψει. Εξάλλου, οι ψυχολόγοι έχουν βάλει απαγορευτικό σε οποιαδήποτε σχετική επιθυμία του… Εξ ου και όλες αυτές τις ημέρες με συμβουλές της παραγωγής και των ειδικών έγινε μια διακριτική αποκατάσταση της εικόνας του παίκτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις πρώτες ειρωνικές -προς όσους ισχυρίζονταν ότι δεν είναι καλά- φωτογραφίες του, τις οποίες ανέβαζαν στον λογαριασμό του ο ίδιος και ο κολλητός φίλος του Γιώργος Μανίκας, διαδέχτηκαν κάποιες περισσότερο απολογητικές. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν και τα ποστ του, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το εξής: «Με αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό σε όλους εσάς που με ακολουθείτε! Αυτό ήταν ένα παιχνίδι, ο πραγματικός αγώνας είναι ο αγώνας στη ζωή και πραγματικοί survivors είμαστε όλοι όσοι κοιτάμε τη ζωή στα μάτια και προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σε ότι και αν μας έρχεται… όμορφο-χαρούμενο-άδικο.. (όσοι βγαίνουμε από το παιχνίδι ίσως αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που κερδίσαμε από το survivor… να βγούμε σα λιοντάρια έξω στη ζωή και να προσπαθήσουμε για εμάς και τους ανθρώπους γύρω μας).. σας αγαπώ τους αγαπώ και μην ξεχνάτε λάθη κάνουμε. Ολοι … το θέμα είναι να δουλεύει η ζυγαριά καλά και να τα ζυγίζουμε όλα ..ΚΑΛΑ-ΑΣΧΗΜΑ»

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Χανταμπάκης με απολογητική διάθεση παραδέχεται τα λάθη και ζητά κατανόηση, ενώ προσπαθεί να υποβαθμίσει όσα είδαν οι τηλεθεατές κάνοντας λόγο για πράξεις οι οποίες έλαβαν χώρα στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού.

Ο λογαριασμός του στο Instagram γέμισε τρυφερές και ρομαντικές εικόνες αποχωρισμού αλλά και πειστήρια… πείνας

hantampakhs4

Η οργή του πλήθους, εμφανής στα κοινωνικά δίκτυα, δείχνει το μέγεθος του μίσους που μπορεί να προκαλέσει η τηλεοπτική εικόνα, με σοβαρές συνέπειες

hantampakhs3

Αυτό το μήνυμα κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα και χρεώνεται στον πρώην παίκτη του «Survivor»  ως λογική παράκληση μετά το σοκ που υπέστη

hantampakhs2

Αφόρητη ψυχολογική πίεση

Οι φωτογραφίες που ακολούθησαν ήταν πλέον μαζί με τον Λάμπρο Χούτο, τον επόμενο που αποχώρησε, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ειρήνη Παπαδοπούλου δεν έχει φωτογραφηθεί ούτε μία φορά με κάποιον από αυτούς παραμένοντας ιδιαίτερα λακωνική στις δηλώσεις της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παίκτρια αποχώρησε μετά την αφόρητη ψυχολογική πίεση που της ασκήθηκε και η οποία την οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Είχε αρχίσει να συμπεριφέρεται παράξενα και να απομονώνεται. Η εικόνα της ήταν ανησυχητική, είχε ξεσπάσματα και εκρήξεις θυμού, οι οποίες προβλημάτισαν και τους ψυχολόγους και την παραγωγή.

Μπορεί το μοντάζ και το στήσιμο του παζλ από την παραγωγή του παιχνιδιού να έχει πετύχει τον πολυπόθητο στόχο, ο οποίος είναι η τηλεθέαση, όμως έχει πετύχει και κάτι ακόμη: να δημιουργήσει ένα κλίμα το οποίο έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο με ένα πλήθος να απειλεί και να καθυβρίζει παίκτες και οικογένειες. Ο ψυχολόγος της παραγωγής Γιάννης Χοϊμές επισημαίνει ότι μετά το στάδιο της αποκατάστασης του σοκ που αφορά την αποχώρηση, δηλαδή την ήττα, ακολουθεί το στάδιο της ένταξης και της επιστροφής στον πολιτισμένο κόσμο. Ομως έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα προκύπτει κι ένα τρίτο στάδιο το οποίο είναι το δυσκολότερο όλων. Η θεραπεία του σοκ που έχουν υποστεί όλοι όσοι συνειδητοποιούν όχι μόνο το μέγεθος της επιτυχίας του προγράμματος, αλλά και την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων του κόσμου για το πρόσωπό τους. Τι θα γίνει αν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αποδοκιμαστούν σε δημόσιους χώρους παρουσία των οικογενειών τους; Πώς θα μπορέσει να ελέγξει κάποιος την οργή του όχλου έτσι όπως εκφράζεται στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram;

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση