Ο κεντρώος ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» Μαρί Λεπέν θα είναι -σύμφωνα με τα exit polls- οι δύο διεκδικητές της προεδρίας, στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών.

electiones-gallia

Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.

23: 55 Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Εμανουέλ Μακρόν. «Θετικό που ο Μακρόν πέτυχε με την πολιτική του για δυνατή ΕΕ» είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

23: 42 Νέα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών. Με καταμετρημένες 33,2 εκατομμύρια ψήφους, ο Εμανουέλ Μακρόν πέρασε μπροστά με ποσοστό 23,11% και η Λεπέν ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 23,08%.

23:27 Μακρόν: «Απευθύνομαι σε κάθε Γάλλο πολίτη, θα ήθελα σε 15 ημέρες να γίνω ο δικός σας πρόεδρος. Ο πρόεδρος των πατριωτών ενάντια στην απειλή των εθνικιστών»

23: 25 «Αλλάξαμε το πρόσωπο της γαλλικής πολιτικής σκηνής», δήλωσε ο Μακρόν, σημειώνοντας ότι αισθάνεται το μεγάλο φορτίο που πρέπει να επωμιστεί μετά το σημερινό αποτέλεσμα και διαμηνύοντας ότι στόχος του είναι πλέον «να ενώσω όλους τους Γάλλους». Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι «θα φέρω την ελπίδα για τη δική μας χώρα αλλά και για την Ευρώπη».

23:20 Μακρόν: Ο γαλλικός λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του. Σε μια πολύ σημαντική στιγμή για τη δική μας χώρα πρέπει να δείξουμε τη δική μας θέληση. Έχει αποφασιστεί να είμαι επικεφαλής σε αυτό τον πρώτο γύρο.

23: 20 Τα συγχαρητήριά του έστειλε στον Εμανουέλ Μακρόν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν του ευχήθηκε τα καλύτερα για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

23:19 Υπέρ της υποψηφιότητας του Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε και ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας και υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας. Σε δηλώσεις του, ζήτησε ενότητα όλων των δημοκρατών στη Γαλλία ώστε στον δεύτερο γύρο γύρο να εκλεγεί πρόεδρος ο Μακρόν «και όχι κάποιος εθνικιστής».

23: 16 Σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, με καταμετρημένες 28 εκατομμύρια ψήφους, η Λεπέν προηγείται με ποσοστό 23,60%, ακολουθεί ο Μακρόν με 22,78% και στη συνέχεια ο Φιγιόν με 19,69% και ο Μελανσόν με 18,43%.

23:12 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εκτιμήσεις που φέρουν τον Μακρόν να περνάει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Είναι για τη Γαλλία, φυσικά, αλλά είναι και για την Ευρώπη (σσ καλό). Είμαι χαρούμενος για τον Εμανουέλ Μακρόν, γιατί ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που τάχθηκε ειλικρινά υπέρ της Ευρώπης. Είμαι σίγουρος ότι θα βάλει τον ακροδεξιό εξτρεμισμό και λαϊκισμό και ευρωσκεπτικισμό στη θέση τους, στον δεύτερο γύρο», έγραψε στο Twitter.

23:04 Δημοσκόπηση HARRIS: Νίκη Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 64%.

23:00 Ο Μελανσόν δεν έδωσε τη στήριξή του σε κανέναν από τους δύο διεκδικητές της προεδρίας. Όπως είπε «ο καθένας γνωρίζει ποιο είναι το καθήκον του» και «οι υποστηρικτές μου θα λάβουν τις δικές τους αποφάσεις». Ο Μελανσόν ανέφερε πάντως ότι και οι δύο υποψήφιοι δεν κατανοούν τα κοινωνικά κεκτημένα, σημειώνοντας «θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι».

22:59 Δημοσκόπηση IPSOS: Ο Μακρόν θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 62% έναντι της Λεπέν, που θα συγκεντρώσει 38%

22:38 Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας καταμετρηθεί 20 εκατομμύρια ψήφοι, η Λεπέν προηγείται του Μακρόν. Συγκεκριμένα λαμβάνουν: Λεπέν 24,38%, Μακρόν 22,19%, Φιγιόν 19,63%, Μελανσόν 18,9%. Πρόκειται για το 1/3 περίπου των συνολικών ψήφων. Στα αποτελέσματα αυτά δεν περιλαμβάνονται τα εκλογικά τμήματα από τις μεγάλες πόλεις.

22:20 Ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μίλησε τηλεφωνικά με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον συνεχάρη για την εκλογή του στον δεύτερο γύρο.

22:14 Μικρής έκτασης επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι μεταξύ αντιφασιστών και αστυνομικών, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων.

22:09 Ιστορικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της αποψινής εκλογικής αναμέτρησης η Μαρίν Λεπέν, που μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών της τόνισε ότι «κρίνεται το μέλλον της Γαλλίας».

22:05 Πανηγυρίζει η ανιψιά της Λεπέν: Για μια «ιστορική νίκη για τους πατριώτες» μίλησε η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν. Είναι η πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια που περνάει στον δεύτερο γύρο των εκλογών ένας ακροδεξιός υποψήφιος.

21:46 Ο Βέλγος πρωθυπουργός συγχαίρει τον Εμανουέλ Μακρόν μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων για το αποτέλεσμα. Είναι η πρώτη αντίδραση από ευρωπαίο ηγέτη.

21:44 Στήριξη και από Φιγιόν στον Μακρόν. «Ευχαριστώ όσους με στήριξαν και αναγνώρισαν την προσπάθειά μου. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Πρέπει να επιλέξουμε τι είναι προτιμητέο για τη δική μας χώρα. Η αποχή δεν είναι επιλογή, κυρίως από τη στιγμή που ένα εξτρεμιστικό κόμμα βρίσκεται κοντά στην εξουσία», δήλωσε.

21:40 Οι πρώτες δηλώσεις Μακρόν μετά τις πρώτες εκτιμήσεις του αποτελέσματος. «Γυρίζουμε ξεκάθαρα σελίδα σήμερα στη γαλλική πολιτική ζωή», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

21:37 Η στιγμή που περίμεναν οι υποστηρικτές του Εμανουέλ Μακρόν. Ξεσπούν σε πανηγυρισμούς αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα exit polls. Ήδη, Καζνέβ και Αμόν ζήτησαν δημοσίως από τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν τον κεντρώο ανεξάρτητο Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

21:35 Απόλυτη σιγή και απογοήτευση στο επιτελείο του Φιγιόν μετά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων.

tweet-gia-figion

21:34 Πανηγυρισμοί στο επιτελείο της Λεπέν μετά την ανακοίνωση των exit polls

tweet-gia-lepen

21:27 Κάλεσμα και από Καζνέβ για υποστήριξη του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, σχηματίζοντας ένα «μέτωπο» κατά της Λεπέν.

21:25 Ο διευθυντής του επιτελείου της Λεπέν δήλωσε μετά την ανακοίνωση των exit polls ότι «αυτές οι γαλλικές εκλογές είναι τώρα ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της παγκοσμιοποίησης».

21:24 Ο εκπρόσωπος του Μελανσόν δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση ότι έχει ακόμη την ευκαιρία να ξεπεράσει τα ποσοστά της Λεπέν και να προκριθεί στον δεύτερο γύρο.

21:18 Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν στηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν και καλεί τους υποστηρικτές του να καταψηφίσουν την Μαρίν Λεπέν.

ekloges1

21:16 Πανηγυρισμοί και στο αρχηγείο της Μαρίν Λεπέν που φέρεται να προκρίνεται στον δεύτερο γύρο σύμφωνα με τα exit polls.

ekloges2

21:14 Πανηγυρισμοί στο επιτελείο του Εμανουέλ Μακρόν μετά τη δημοσίευση των exit polls.

21:06 Ντέρμπι δείχνει και το δεύτερο exit poll που διενήργησε το ινστιτούτο Sofres. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λαμβάνουν: Μακρόν: 23%, Λεπέν: 23%, Φιγιόν: 19%, Μελανσόν: 19%.

21:02 Σύμφωνα με exit poll του ινστιτούτου IPSOS, ο κεντρώος ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν προκρίνονται στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά που παίρνουν οι τέσσερις πρώτοι υποψήφιοι είναι: Εμανουέλ Μακρόν: 23,7 %, Μαρίν Λεπέν: 21,7 %, Φρανσουά Φιγιόν: 19,5 %, Ζαν-Λουκ Μελανσόν: 19,5 %.

20:59 Πανηγυρική η ατμόσφαιρα στο αρχηγείο του Μακρόν, καθώς έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων στην περιφέρεια της Γαλλίας.

20:54 Το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι έχουν σταλεί ψεύτικα SMS για τα αποτελέσματα των εκλογών από αποστολείς που προσποιούνται ότι είναι στελέχη του υπουργείου.

vote03

20:52 Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Καρούτσι, λέει ότι οι πρώτες ενδείξεις από την εκλογική αναμέτρηση «δεν είναι καλές για τον Φιγιόν».

20:48 Ο Μελανσόν καταφτάνει στο αρχηγείο του και αμέσως οι δημοσιογράφοι τον περικυκλώνουν για να τους κάνει δηλώσεις.

20:46 Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «LA LIBRE», που επικαλείται ανώνυμο δημοσκόπο μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ο Μακρόν κερδίζει τον πρώτο γύρο με ποσοστό 24%, η Λεπέν παίρνει 21%, ο Φιγιόν 21%, ο Μελανσόν 19%.

ekloges4

20:38 Το περιοδικό επικαιρότητας Marianne καταγγέλλει ότι ενημερώθηκε από το επιτελείο της Μαρίν Λεπέν ότι δεν μπορεί να εισέλθει στο αρχηγείο του κόμματος και ότι θα πρέπει να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από την τηλεόραση. Όπως του ανέφεραν, υπάρχει πολύς κόσμος και «έπρεπε να κάνουμε μερικές επιλογές».

20:30 Ο δημοσιογράφος του BBC Τόμας Φέσι ανήρτησε μία φωτογραφία άλλων δημοσιογράφων, που περιμένουν την άφιξη του κεντροδεξιού υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν. Η ένταση είναι έκδηλη.

20:24 Η ψηφοφορία έχει τελειώσει σε πολλές περιοχές της Γαλλίας, πλην των μεγάλων πόλεων και ήδη έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων. Στην Τουλ, που βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, άρχισε η διαδικασία της καταμέτρησης.

ekloges3

20:14 Ενθουσιασμός επικρατεί στο «αρχηγείο» του Μακρόν. Υποστηρικτές του κεντρώου υποψηφίου έχουν συγκεντρωθεί στον χώρο, κρατώντας γαλλικές σημαίες και περιμένοντας να κλείσουν οι κάλπες.

20:05 Στη σύλληψη δύο ανδρών, του 23χρονου Κλεμέντ Μπαούρ και του 29χρονου Μαχιεντίν Μεραμπέτ προχώρησαν οι γαλλικές αρχές, καθώς θεωρούνται ύποπτοι για τον σχεδιασμό επιθέσεων σε ψηφοφόρους την ώρα που θα προσέρχονταν στις κάλπες. Σε διαμέρισμα βρέθηκαν εκρηκτικά και όπλα.

19:20 Εκατοντάδες δημοσιογράφοι συγκεντρώνονται στην περιοχή Ενίν-Μπομόντ, όπου νωρίτερα ψήφισε η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, αναμένοντας την ομιλία της.

19:10 Ο  υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας προσκαλεί μέσω Twitter τους Γάλλους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. «Ξεχάσατε να πάτε να ψηφίσετε; Προλαβαίνετε ακόμα», αναφέρει.

19:08 Η Κάρλα Μπρούνι, σύζυγος του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, έγραψε ένα τραγούδι για τις εκλογές με το οποίο ενθαρρύνει τους Γάλλους να ψηφίσουν «ακόμη και αν δεν είναι για τον άνδρα σου», όπως λέει αυτό αναφερόμενο στον ηττηθέντα στις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών από τον Φρανσουά Φιγιόν σύζυγό της.

18:55 Σύμφωνα με δύο έρευνες που δόθηκαν πριν λίγο στη δημοσιότητα το τελικό ποσοστό της αποχής στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 20%.

18:26 «Πολύ ενδιαφέρουσα εκλογική διαδικασία διεξάγεται αυτή την ώρα στη Γαλλία», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

18:14 Πληροφορίες ότι συνελήφθη ένας Γάλλος φωτορεπόρτερ, έξω από το εκλογικό κέντρο όπου νωρίτερα οι Femen έκαναν γυμνόστηθη διαμαρτυρία, μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνελήφθη ο Τζέικομπ Κρίστ, ο οποίος εργάζεται για το μιντιακό συγκρότημα Hans Lucas. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι συνθήκες της σύλληψης.

18:02 Η συμμετοχή στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία έφθασε στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) στο 69,42%, έναντι 70,59% το 2012, 73,87% το 2007 και 58,45% το 2002 την ίδια ώρα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

18:01 Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ήταν ο τελευταίος από τους υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Ο Μελανσόν περίμενε υπομονετικά στην ουρά στο εκλογικό τμήμα του που ήταν σε ένα σχολείο της πρωτεύουσας.

17:20 Τα πρώτα exit polls για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό δίκτυο του Βελγίου RTBF, που δεν δεσμεύεται από τη γαλλική νομοθεσία.

Σύμφωνα με το RTBF, παίρνουν:

Εμανουέλ Μακρόν 24%, Μαρίν Λεπέν 22%, Φρανσουά Φιγιόν 20,5%, Ζαν Λυκ Μελανσόν 18%.

16:56 Ορισμένοι ψηφοφόροι πήγαν στα εκλογικά κέντρα με τους σκύλους τους, όπως κατέγραψε ο απεσταλμένος του BBC στο Παρίσι Γκαβίν Λι.

15:38 Η Λεπέν δεν παρέδωσε έγκαιρα τις αφίσες

Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, η Μαρίν Λεπέν δεν παρέδωσε έγκαιρα τις αφίσες για τη σημερινή ψηφοφορία ώστε να αναρτηθούν έξω από τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού.

«Οι αφίσες τυπώνονται από τους ίδιους τους υποψήφιους και πρέπει οι ίδιοι να τις παραδώσουν στην εκλογική επιτροπή πριν από την λήξη της προθεσμίας» στις 10 Απριλίου, ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι 10 από τους 11 υποψήφιους για την προεδρία το έκαναν αυτό εγκαίρως με αποτέλεσμα να υπάρχουν αναρτημένες οι αφίσες τους στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού.

«Οι αφίσες της υποψήφιας (του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου) Μαρίν Λεπέν δεν παραδόθηκαν κι ως εκ τούτου ο πίνακας όπου θα αναρτούνταν είναι κενός», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Έξω από τα εκλογικά τμήματα στη Γαλλία έχουν τοποθετηθεί μεγάλοι μεταλλικοί πίνακες στους οποίους έχουν αναρτηθεί οι προεκλογικές αφίσες των 11 υποψηφίων.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια Γάλλοι του εξωτερικού έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν, δηλαδή σχεδόν το 2% του συνολικού εκλογικού σώματος.

14:44 Διαμαρτυρία των Femen στο προεκλογικό κέντρο όπου ψήφισε η Λεπέν

ekloges5

Μετά την εισβολή στην τελευταία προεκλογική της ομιλία, οι Femen εμφανίστηκαν σήμερα και στο προεκλογικό κέντρο όπου ψήφισε η ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Οι ακτιβίστριες φορούσαν μάσκες της Λε Πεν και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

13:09 Αυξημένη συμμετοχή

Σε ποσοστό 28,54% ανερχόταν στις 12.00 ώρα Γαλλίας το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έναντι 28,29% που ήταν την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012, 31,21% την ίδια ώρα το 2007 και 21,40% την ίδια ώρα το 2002, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει τα νέα ποσοστά συμμετοχής στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

13:00 Ψήφισαν οι υποψήφοι

Ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, πρόεδρος του κινήματος «Όρθια Γαλλία» (Debout la France) είναι ο πρώτος από τους 11 υποψηφίους, που ψήφισε στις 10.00 (ώρα Ελλάδας) στην εκλογική του περιφέρεια όπου είναι και δήμαρχος Yerres ( Essone).

Πριν από αυτόν και η Πηνελόπη Φιγιόν ψήφισε στην περιοχή της Sarthe όπου βρίσκεται η βασική τους κατοικία και όπου για χρόνια είχε πολιτευθεί ο σύζυγός της.

figion-psifos

Ο Φρανσουά Φιγιόν ψήφισε  λίγο μετά τις 13.00 ώρα Ελλάδας στο Παρίσι, όπου έχει μεταφέρει τα δικαιώματά του, από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός. Στο Παρίσι ψήφισε και ο Ζαν Λικ Μελανσόν

makron2

Από τους τέσσερις πρώτους, ο Εμμανουέλ Μακρόν ψήφισε στις 12 στην παραθαλάσσια στη Μάγχη πόλη, Τουκέ ( Touquet).Λίγο πιο βόρεια στο προπύργιό της Ενέν Μπομόν (Henin Beaumont ),ψήφισε  και η Μαρίν Λεπέν.

lepen-psifos

11:00 Πως ψήφισαν στις ΗΠΑ

Νωρίτερα από το άνοιγμα της κάλπης στη Γαλλία ξεκίνησαν να ψηφίζουν οι γάλλοι πολίτες που διαμένουν μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τους συνολικά 46,97 εκατ. ψηφοφόρους που είναι εγγεγραμμένοι στις εκλογικές λίστες, υπολογίζεται ότι 1,3 εκατ. βρίσκονται εκτός Γαλλίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εγγεγραμμένοι 119.773 ψηφοφόροι, εκ των οποίων 11.242 στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία.

Στη Νέα Υόρκη, το προξενείο της Γαλλίας στην 5η Λεωφόρο εκκενώθηκε για λίγη ώρα και όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία, μετά από προειδοποίηση για βόμβα. Δεκάδες ψηφοφόροι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο κτίριο απομακρύνθηκαν μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της αστυνομίας. Σύμφωνα με την πρόξενο της Νέας Υόρκης Αν Κλερ Λεζάντρ, η διαδικασία ξεκίνησε πάλι περίπου 50 λεπτά αργότερα.

Το προξενείο της Νέας Υόρκης έχει 28.500 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και είναι ένα από 16 γραφεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μπορούσαν να ψηφίσουν οι Γάλλοι πολίτες.

Στις 7 Μαΐου ο δεύτερος γύρος

Η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος).

oures2_4 oures1_3

Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, με την υποστήριξη 7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle (οι οποίοι βρίσκονται ανεπτυγμένοι επί μονίμου βάσεως μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015) έχουν κινητοποιηθεί.

Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Οι έντεκα υποψήφιοι

Ένδεκα υποψήφιοι συμμετέχουν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, η έκβαση του οποίου είναι πολύ αβέβαιη εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αναποφάσιστων. Ακολουθούν οι υποψήφιοι με αλφαβητική σειρά:

Μπενουά Αμόν, 49 ετών, Σοσιαλιστικό Κόμμα

Έκπληξη της προεκλογικής εκστρατείας, το μέλος αυτό της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατάφερε να επιβάλει την κοινωνική και οικολογική γραμμή του στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών με αντίπαλο τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

Πρώην υπουργός του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και βουλευτής, αυτός ο «αντάρτης» προσπαθεί να συνασπίσει μια αριστερά κατατεμαχισμένη σε πολλά ρεύματα ώστε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών. Κέρδισε την υποστήριξη του οικολόγου Γιανίκ Ζαντό, ο οποίος παραιτήθηκε υπέρ του, αλλά δεν σφράγισε μια συμμαχία με τον ταραξία της ριζοσπαστικής αριστεράς, τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Μαρίν Λεπέν, 48 ετών, Εθνικό Μέτωπο

Πρόεδρος από το 2011 του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, ευρωβουλευτής, η Μαρίν Λεπέν θέλει «να αποδώσει τη Γαλλία στη Γαλλία». Ποντάρει στο κύμα που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οδήγησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, για να κερδίσει με τις ιδέες της κατά της μετανάστευσης, κατά της Ευρώπης και κατά της παγκοσμιοποίησης.

Είχε λάβει 17,9% των ψήφων κατά την πρώτη υποψηφιότητά της σε προεδρικές εκλογές το 2012. Το κόμμα της κατήγαγε έκτοτε εκλογικές επιτυχίες. Αν και έρχεται πρώτη στις προθέσεις ψήφου στις δημοσκοπήσεις, μέχρι στιγμής φέρεται να χάνει σταθερά στον δεύτερο γύρο.

Εμμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, Εμπρός!

Άγνωστος στο κοινό μέχρι την είσοδό του στην κυβέρνηση το 2014, αυτός ο πρώην τραπεζίτης που έγινε υπουργός Οικονομίας έθεσε στα τέλη Αυγούστου υποψηφιότητα στην κούρσα για την προεδρία με το κίνημά του, το «Εμπρός!», που τοποθετείται στο κέντρο της πολιτικής σκακιέρας.

Νέος και χαρισματικός, προσελκύει τα πλήθη στις συγκεντρώσεις του και έχει την υποστήριξη κάθε λογής προσωπικοτήτων της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης ή της οικονομίας, όμως πρέπει ακόμη να μετατρέψει σε ψήφους τις συγκεχυμένες επιθυμίες του για πολιτική ανανέωση. Δεν έχει εκλεγεί ποτέ σε αιρετό αξίωμα και οι αντίπαλοί του επισημαίνουν την έλλειψη εμπειρίας του.

Ζαν-Λικ Μελανσόν, 65 ετών, «Η ανυπότακτη Γαλλία»

Πρώην υπουργός των σοσιαλιστών, συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος ήδη το 2012 (11,1%), κατεβαίνει αυτή τη φορά «εκτός κομμάτων» ως υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Πολύ δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν θέλησε να συμμαχήσει με τον σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν, οι θέσεις του οποίου βρίσκονται κοντά στις δικές του.

Φρανσουά Φιγιόν, 63 ετών, Οι Ρεπουμπλικάνοι

Εδώ και καιρό περιορισμένος στα παρασκήνια, ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς με το πρόγραμμά του για θεραπεία σοκ, για αποκατάσταση του κύρους των αρχών, για αγώνα κατά της εγκληματικότητας και για κινητοποίηση εναντίον του «ισλαμικού ολοκληρωτισμού».

Στρατευμένος εδώ και σχεδόν 40 χρόνια στην πολιτική, ο βουλευτής αυτός του Παρισιού, ο οποίος είχε διαξαγάγει εκστρατεία με θέματα τη λιτότητας και την εντιμότητα, έχει πληγεί πολύ από ένα σκάνδαλο για εικονική απασχόληση μελών της οικογένειάς του που οδήγησε στην απαγγελία σε βάρος του κατηγοριών για «κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων».

Οι άλλοι υποψήφιοι

– Ναταλί Αρτό, 47 ετών

Υποψήφια του κόμματος της άκρας αριστεράς Εργατική Πάλη, αυτή η εκπαιδευτικός με ειδίκευση την οικονομία και τη διαχείριση είχε ήδη θέσει υποψηφιότητα το 2012 (0,56% των ψήφων).

– Φρανσουά Ασελινό, 59 ετών

Αυτός ο πρώην επιθεωρητής Οικονομικών, υπέρμαχος της εθνικής κυριαρχίας, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως τον «υποψήφιο της εθνικής απελευθέρωσης», προτείνει το «Frexit», την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ.

– Ζαν Λασάλ, 61 ετών

Κεντρώος βουλευτής της νοτιοδυτικής περιφέρειας Πυρηναίων Ατλαντικού, αυτός ο πρώην βοσκός πραγματοποίησε απεργία πείνας 39 ημέρων κατά της μετεγκατάστασης ενός εργοστασίου από την περιφέρειά του και διέσχισε πεζή τη χώρα επί εννέα μήνες για να συναντήσει τους Γάλλους.

– Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, 56 ετών

Πρόεδρος του κινήματος Debout la France (Όρθια Γαλλία, 1,79% το 2012), υπέρμαχου της εθνικής κυριαρχίας, καλεί τους Γάλλους σε μια «αφύπνιση» και στην έξοδο από το ευρώ

– Φιλίπ Πουτού, 50 ετών

Υποψήφιος ήδη το 2012 του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA, 1,15%), αυτός ο εργάτης έγινε γνωστός από τη μάχη του για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο της Ford στο οποίο εργαζόταν.

– Ζακ Σεμινάντ, 75 ετών

Αφού συγκέντρωσε 0,25% των ψήφων το 2012, αυτός ο πρώην δημόσιος υπάλληλος είναι και πάλι υποψήφιος «ενάντια στο πολιτικό σαράι που τα έχει συμφωνήσει με την αυτοκρατορία του χρήματος».
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση