HomeΚΟΣΜΟΣSpiegel: Οι Γερμανοί κατασκόπευαν την Ιντερπόλ και το ελληνικό γραφείο εκεί

Spiegel: Οι Γερμανοί κατασκόπευαν την Ιντερπόλ και το ελληνικό γραφείο εκεί

Μεταξύ άλλων χωρών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της ΒΝD, της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, φέρνει στο φως το Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, η BND κατασκόπευε για χρόνια την Ιντερπόλ, αλλά και τα γραφεία διασύνδεσης δεκάδων χωρών στην υπηρεσία, ανάμεσά τους και της Ελλάδας, της Αυστρίας και των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι Γερμανοί παρακολουθούσαν το αρχηγείο της Ιντερπόλ, στη Λυών, αλλά και για αρκετό καιρό τα γραφεία των συνδέσμων στην υπηρεσία της Ελλάδας, της Αυστρίας, της Δανίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων χωρών.

Το Spiegel επικαλείται έγγραφα που έχει δει, σύμφωνα με τα οποία η BND είχε προσθέσει διευθύνσεις email, αριθμούς τηλεφώνων και fax της αστυνομικής υπηρεσίας στη λίστα παρακολούθησής της. Επιπλέον, η BND παρακολουθούσε και την Europol, που εδρεύει στη Χάγη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο το Spiegel είχε γράψει ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθούσε τηλέφωνα, fax και email αρκετών ειδησεογραφικών οργανισμών, ανάμεσά τους οι New York Times και το Reuters. Η δραστηριότητα της BND έχει εξεταστεί επισταμένα σε κοινοβουλευτική έρευνα, μετά τις καταγγελίες ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας είχε εκτεταμένο πρόγραμμα παρακολουθήσεων εκτός ΗΠΑ, κατασκοπεύοντας μεταξύ άλλων και το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε η Ανγκελα Μέρκελ.

Αυτές οι δραστηριότητες είναι σκανδαλώδεις και ακατανόητες, σχολίασε ο Κονσταντίν φον Νοτζ, μέλων των «Πρασίνων», που μετέχει στην κοινοβουλευτική επιτροπή. «Ξέρουμε ότι κοινοβούλια, εταιρείες, ακόμη και δημοσιογράφοι και ΜΜΕ μπήκαν στο στόχαστρο, όπως και συμμαχικές χώρες», ανέφερε σε δήλωσή του, ενώ πρόσθεσε ότι το τελευταίο δημοσίευμα προδίδει πόσο αναποτελεσματικοί είναι οι μέχρι τώρα κοινοβουλευτικοί έλεγχοι, παρά τη νέα νομοθεσία με στόχο τη μεταρρύθμιση της BND.

«Αποτελεί κίνδυνο για το κράτος δικαίου», τόνισε ακόμη, σύμφωνα με το Reuters.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση