HomeΚΟΣΜΟΣΤηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ- Τίλερσον για τα χημικά όπλα στην Συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ- Τίλερσον για τα χημικά όπλα στην Συρία

ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν «στη διεξαγωγή μιας αντικειμενικής έρευνας για το περιστατικό»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε χθες την λύπη του στον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, για την αντίθεση της Ουάσιγκτον στην πρόταση που κατέθεσαν Ρωσία και Ιράν για την διεξαγωγή έρευνας για την επίθεση με χημικά όπλα στην Συρία, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν ακόμη μια φορά «τη διεξαγωγή μιας αντικειμενικής έρευνας για το περιστατικό», υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως κατά την διάρκεια της συνομιλίας των δύο ανώτατων αξιωματούχων, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε στον Λαβρόφ την στήριξή του στον υπάρχοντα μηχανισμό διεξαγωγής ερευνών του ΟΑΧΟ.

Οι δύο ΥΠΕΞ επίσης συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, ανάμεσά τους θέματα που τέθηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τίλερσον στη Μόσχα στις 11 και 12 Απριλίου, τόνισε το Αμερικανικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τις συριακές ένοπλες δυνάμεις ότι φέρουν την ευθύνη της επίθεσης της 4ης Απριλίου στην πόλη Χαν Σεϊχούν στην βορειοδυτική Συρία, που είχε αποτέλεσμα 87 νεκρούς, ανάμεσά τους 31 παιδιά.

Την Τετάρτη ο ΟΑΧΟ ανακοίνωσε ότι από αναλύσεις που πραγματοποίησε, αποδείχθηκε ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε «αδιαμφισβήτητα» αέριο σαρίν ή μια παρόμοια ουσία

Η Μόσχα υπερασπίζεται την σύμμαχό της στον συριακό πόλεμο Δαμασκό και κατηγορεί για την επίθεση τους σύρους αντάρτες που μάχονται ενάντια στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο ΟΑΧΟ απέρριψε την Πέμπτη την πρόταση που κατέθεσαν η Ρωσία και το Ιράν για να συσταθεί μια νέα ομάδα για να διερευνήσει την επίθεση στην Χαν Σεϊχούν.

Με βάση το κείμενο της ρωσο-ιρανικής πρότασης, που έφερε στην δημοσιότητα το Γαλλικό Πρακτορείο, η Μόσχα και η Τεχεράνη κάλεσαν για διεξαγωγή μιας έρευνας για «να εξακριβωθεί κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην Χαν Σεϊχούν και πως έφτασαν στο σημείο όπου συνέβη η φερόμενη επίθεση».

Η πρωτοβουλία αυτή δεν λάμβανε υπόψη την εν εξελίξει έρευνα του ΟΑΧΟ για την επίθεση.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη κάλεσαν επίσης τα μέλη της ερευνητικής ομάδας να επισκεφτούν την αεροπορική βάση Σαϊράτ που επλήγη από τους πυραύλους κρουζ που εκτόξευσαν οι ΗΠΑ λίγες μέρες μετά την επίθεση, για να «διερευνηθούν οι ισχυρισμοί που αφορούν την αποθήκευση χημικών όπλων» εκεί.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του τόνισε ότι ο Λαβρόφ κάλεσε τον Τίλερσον να επιστρέψουν οι ΗΠΑ «την περιουσία της ρωσικής διπλωματίες στις ΗΠΑ που παρανόμως κατασχέθηκε από την κυβέρνηση του Αμερικανού πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα».

Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε διατάξει τον Δεκέμβριο την απέλαση 35 Ρώσων φερόμενων κατασκόπων.

Το υπουργείο ανέφερε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκροτήσουν σύντομα μια ομάδα εργασίας για «να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν τα σημεία τριβής στις διμερείς σχέσεις».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση