HomeΚΟΣΜΟΣΚορυφώνεται το Σάββατο η πρώτη βροχή διαττόντων της άνοιξης

Κορυφώνεται το Σάββατο η πρώτη βροχή διαττόντων της άνοιξης

Το φαινόμενο θα κορυφωθεί τα ξημερώματα της Κυριακής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής αναμένεται να κορυφωθεί η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης, στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου.

Πρόκειται για τις «Λυρίδες», οι οποίες θα είναι ορατές έως τις 25 Απριλίου, εφόσον ο καιρός επιτρέψει τις νυχτερινές παρατηρήσεις.

Στο αποκορύφωμα της συγκεκριμένης βροχής διαττόντων, εκτιμάται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα έως και 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων.

Οι Λυρίδες μερικές φορές μάλιστα δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό για αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφτασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από Κινέζους επιστήμονες, ενώ πήρε το όνομά της από τον αστερισμό της Λύρας και ειδικότερα από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης της βροχής διαττόντων είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης, κατά το τελευταίο του κοντινό πέρασμα από τη Γη, τον 19ο αιώνα, άφησε στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας, προκαλώντας τη «βροχή» των Λυρίδων.

naftemporiki.gr, ΑΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση