Σπαρακτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Ελεύθερνα όπου συγγενείς, φίλοι αλλά και εκπρόσωποι των της πολιτικής ζωής του τόπου και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αποχαιρέτησαν τον αδικοχαμένο υποστράτηγο Γιάννη Τζανιδάκη που έχασε τη ζωή του στη μοιραία πτήση του στρατιωτικού αεροσκάφους στο Σαραντάπορο.

Τραγικές φιγούρες η μητέρα του Κρητικού στρατιωτικού που λύγισε από την οδύνη και τη συγκίνηση στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας ξεσπώντας σε αυθόρμητο μοιρολόι, καθώς και η συντετριμμένη σύζυγος αλλά και τα παιδιά του Γιάννη Τζανιδάκη.

khdeia-21

Το φέρετρο με τη σορό του εκλιπόντα, σκεπασμένο με την ελληνική σημαία, έφεραν στους ώμους τους Κρήτες με την παραδοσιακή φορεσιά, ενώ της νεκρικής πομπής προς την εκκλησία για την εξόδειο ακολουθία προηγούνταν ανώτατοι αξιωματικοί  με τα διακριτικά του βαθμού και το σπαθί του υποστράτηγου.

tzanidakhs-tafh4

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί από νωρίς για το «ύστατο χαίρε» ενώ ακολουθήθηκαν το στρατιωτικό τυπικό καθώς ο υποστράτηγος Τζανιδάκης «έπεσε εν ώρα καθήκοντος» αλλά και η κρητική παράδοση.

Λίγο πριν από τις 18:00 έφθασε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, ενώ νωρίτερα στον χώρο είχε φθάσει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Λίγο μετά την άφιξη του υπουργού στον Ναό της Ελεύθερνας έφθασε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρών στην τελετή και ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης τον οποίο συνέδεε φιλία με τον εκλιπόντα καθώς στο παρελθόν είχαν συνεργαστεί. Μάλιστα, ο κ. Πλακιωτάκης δεν μπορούσε να κρύψει τη θλίψη του για τον αδόκητο θάνατο του παλαιού συνεργάτη του.

Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, ενώ αγήματα της Αεροπορίας Στρατού απέδιδαν τιμές στον υποστράτηγο που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή, κατά τη νεκρική πομπή τόσο προς τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όσο και προς το Κοιμητήριο της Ελεύθερνας για τον ενταφιασμό.

Η σορός του 55χρονου Κρητικού αξιωματικού έφτασε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί στην 126 Σμηναρχία Μάχης στο Ηράκλειο με στρατιωτικό αεροσκάφος και κατόπιν το φέρετρο μεταφέρθηκε αρχικά στο ΠΑΓΝΗ και εν συνεχεία γύρω στις 14:00 αναχώρησε για την Ελεύθερνα Μυλοποτάμου, τον τόπο της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Ο Γιάννης Τζανιδάκης, που μετά τις τελευταίες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις τον περασμένο Μάρτιο είχε προαχθεί στο βαθμό του υποστράτηγου και είχε τοποθετηθεί ως υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, κατά την παραμονή του στην Κρήτη είχε εκφράσει σε συγγενικό του πρόσωπο την επιθυμία ότι όταν έφευγε από τη ζωή, θα ήθελε να ταφεί στον τόπο καταγωγής του.

Στην τελετή και ο περιφερειάρχης Κρήτης

Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον τραγικό θάνατο του Κρητικού Υποστράτηγου Ιωάννη Τζανιδάκη εξέφρασε στην οικογένεια του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που παραβρέθηκε τιμώντας την μνήμη του στην εξόδιο ακολουθία, που τελέστηκε σήμερα στη γενέτειρα του πρόωρα χαμένου Αξιωματικού στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου.

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης σε δήλωση του αναφέρει:

«Με βαθιά θλίψη η Κρήτη και οι Ένοπλες Δυνάμεις τιμούν και αποχαιρετούν τον Υποστράτηγο Ιωάννη Τζανιδάκη. Μέσα από τη συνολική του διαδρομή στις Ένοπλες Δυνάμεις ο Ρεθυμνιώτης Υποστράτηγος δίδαξε με το ήθος του, τίμησε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη στους συναδέλφους του στρατιωτικούς.

Στη σύζυγο, τα παιδιά, τους γονείς και τα αδέρφια του  εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μας για το θάνατο του δικού τους ανθρώπου.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ελαφρύ το χώμα της Κρητικής γης που θα τον σκεπάσει».

Διαφήμιση
Διαφήμιση