HomeHL-WorldΠερισσότερα από 150 παιδιά τα θύματα των μεταναστευτικών διαδρομών

Περισσότερα από 150 παιδιά τα θύματα των μεταναστευτικών διαδρομών

Νέα στοιχεία από τη UNICEF για το προσφυγικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNICEF, περισσότερα από 150 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής φέτος περνώντας την Κεντρική Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική προς την Ιταλία. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των παιδιών θυμάτων είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι υψηλότερος δεδομένου ότι πολλά παιδιά σε κίνηση είναι ασυνόδευτα, οπότε ο θάνατός τους συχνά δεν αναφέρεται.

Από την αρχή του έτους, σχεδόν 37.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων το 13% είναι παιδιά, έφθασαν στην Ιταλία δια θαλάσσης μέσω της Κεντρικής Μεσογείου – μια αύξηση κατά 42% σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο το 2016. Η αύξηση αυτή έρχεται παρά τους πολύ μεγάλους κινδύνους που συνεπάγεται το ταξίδι σε μια από τις πιο επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές στον κόσμο. Τουλάχιστον 849 άνθρωποι χάθηκαν στη θάλασσα κατά μήκος της διαδρομής αυτής από τον Ιανουάριο.

«Είναι βαθύτατα ανησυχητικό το γεγονός ότι ευάλωτοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών, διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης χρησιμοποιώντας αυτήν την απίστευτα επικίνδυνη διαδρομή», δήλωσε η Afshan Khan, Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF και Ειδική Συντονίστρια για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Κρίση στην Ευρώπη. «Αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι, όταν αποκλείονται οι ασφαλείς και νόμιμες οδοί μετανάστευσης, τα απελπισμένα παιδιά και οικογένειες θα κάνουν ότι μπορούν για να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις, τη φτώχεια και τη διαφθορά».

Ακόμη και μέσα στις τελευταίες μέρες, τα πιο ήρεμα νερά και ο θερμότερος καιρός στη Μεσόγειο συνοδεύτηκαν από μια απότομη αύξηση των προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Πάσχα, περισσότεροι από 8.300 άνθρωποι διασώθηκαν από τη θάλασσα μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας.

Περισσότερες απόπειρες διέλευσης φέρνουν περισσότερο θάνατο, με οκτώ μετανάστες να έχουν πνιγεί το Σαββατοκύριακο. Το ποσοστό θνησιμότητας για τη μεταναστευτική διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου ανέρχεται σήμερα στο 3% για το 2017.

Ο αριθμός των ασυνόδευτων και χωρισμένων από τις οικογένειές τους παιδιών που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στην Κεντρική Μεσόγειο έχει επίσης αυξηθεί δραματικά, με 1.875 να φθάνουν στην Ιταλία τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους – μια αύξηση κατά 40% σε σχέση με το 2016.

Διαφήμιση
Διαφήμιση