HomeHL-HealthΟι αδύνατοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη

Οι αδύνατοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα μίας πρόσφατης έρευνας, η οποία αποκαλύπτει ότι τόσο οι άντρες και όσο και οι γυναίκες που είναι πολύ αδύνατοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαταραχές στην ψυχική τους υγεία.

Η έρευνα αυτή εντόπισε πέρα από το παραπάνω και μία συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και κατάθλιψης, αλλά μόνο όσον αφορά τις γυναίκες.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ ανέλυσαν στοιχεία από 183 μελέτες.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτή την ανάλυση δείχνουν ότι η παχυσαρκία αυξάνει αναλογικά τον κίνδυνο της κατάθλιψής στις γυναίκες, ενώ κάτι παρόμοιο ισχύει και για τους λιποβαρείς ανθρώπους, τόσο άντρες όσο και γυναίκες.

Οι ειδικοί αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Το χαμηλό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης. Στην κλινική πρακτική, οι ειδικοί ιατροί οφείλουν να δίνουν περισσότερη προσοχή στην ψυχική υγεία των ανθρώπων που είναι λιποβαρείς», ενώ συμπληρώνουν «ομοίως, οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες και παχύσαρκες θα πρέπει επίσης να παρακολουθούνται για πιθανή κατάθλιψη».

Οι ίδιοι εξηγούν: «Φαίνεται ότι το σημερινό ιδανικό και πρότυπο ενός πολύ αδύνατου σώματος επηρεάζει τις γυναίκες περισσότερο από ότι τους άντρες, κάτι που προκαλεί περισσότερη ψυχολογική δυσχέρεια στις ίδιες, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη», ενώ αναφέρουν «αντίθετα, οι άνδρες που είναι υπέρβαροι έδειξαν σημαντικά μειωμένο τον κίνδυνο για εκδήλωση κατάθλιψης».

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης όμως θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διαχείριση της διαταραχής της ψυχικής υγείας.

Ο Agnes Ayton, αντιπρόεδρος της Σχολής Διατροφικών Διαταραχών του Royal College of Psychiatrist, δηλώνει: «Αυτή η μεγάλη μελέτη επιβεβαιώνει ότι η σωστή διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σωματική και τη ψυχική υγεία. Είναι ένα σημαντικό εύρημα, καθώς τα άτομα με διατροφικές διαταραχές συχνά υποθέτουν ότι η απώλεια βάρους θα βελτιώσει την ευτυχία τους.Η μελέτη αυτή, όμως, δείχνει ότι η αλήθεια βρίσκεται ακριβώς στο αντίθετο, καθώς ο υποσιτισμός έχει επιζήμια αποτελέσματα στη διάθεση των ανθρώπων» και καταλήγει:

«Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι απαραίτητη για την καλή ψυχική υγεία».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση