HomeHL-Economy«Πρεμιέρα» ανησυχίας για τα έσοδα του Προϋπολογισμού από το ταμειακό έλλειμμα το α΄ τρίμηνο

«Πρεμιέρα» ανησυχίας για τα έσοδα του Προϋπολογισμού από το ταμειακό έλλειμμα το α΄ τρίμηνο

Αγωνία για τις επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ τη Δευτέρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών, η ανησυχία για την πορεία των εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2017 -και ιδίως τον Μάρτιο- δεν λέει να κοπάσει. Την Πέμπτη, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ταμειακό έλλειμμα 251 εκατ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2017, έναντι πλεονάσματος 524 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί πέρυσι την ίδια περίοδο.

Ως γνωστόν, ο τρόπος μέτρησης των ταμειακών στοιχείων από την ΤτΕ διαφέρει από αυτόν του υπουργείου Οικονομικών και άρα τα στοιχεία δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα. Για παράδειγμα, η ΤτΕ περιλαμβάνει στα ταμειακά στοιχεία του τριμήνου και τα 432 εκατ. ευρώ που πληρώθηκαν τον Μάρτιο για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις περασμένων ετών τα οποία δεν λογίζονται στα δελτία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού από το ΥΠΟΙΚ σε τροποποιημένη ταμειακή βάση. Παρά ταύτα το κενό, αν και μικρότερο, φαίνεται ότι υπάρχει.

Ο «γρίφος» για την τάση των εσόδων θα λυθεί σύντομα καθώς την Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία του α’ τριμήνου του 2017 όπου θα φανεί ποια ήταν η ακριβής πορεία των φορολογικών εσόδων τον Μάρτιο.

Προ τριών ημερών, την Τρίτη του Πάσχα, το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία που δείχνουν ότι τα έσοδα του α’ τριμήνου του 2017 είναι χαμηλότερα κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, ωστόσο στην ανακοίνωσή του αποδίδει την κάμψη «κυρίως» στην καθυστέρηση της είσπραξης των 1,23 δισ. ευρώ από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων η οποία θα καταγραφεί τον Απρίλιο.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση