HomeHL-9“Ζεστό” χρήμα από την Ευρωπαική Τράπεζα για τα περιφερειακά αεροδρόμια

“Ζεστό” χρήμα από την Ευρωπαική Τράπεζα για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των υποδομών των αεροδρομίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενισχύοντας την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα της χώρας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), μαζί με άλλους χρηματοδότες, υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Η EBRD παρέχει 186,73 εκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμα κεφάλαια στην Fraport Ελλάδας, κάτοχο των 40-ετούς διάρκειας συμβάσεων παραχώρησης των αεροδρομίων.

Συγκεκριμένα, τα 14 αεροδρόμια είναι αυτά του Ακτίου, των Χανίων, της Καβάλας, της Κεφαλονιάς, της Κέρκυρας, της Κω, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σάμου, της Σαντορίνης , της Σκιάθου, της Θεσσαλονίκης και της Ζακύνθου.

Συνολικά, αυτά τα αεροδρόμια εξυπηρέτησαν περίπου 25,2 εκατομμύρια επιβάτες το 2016. Σύμφωνα με το ypodomes.com, η συνολική χρηματοδότηση που παρέχεται από την EBRD, τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης (IFC), την Αναπτυξιακή και Εμπορική Τράπεζα Μαύρης Θάλασσας (Παρευξείνια Τράπεζα -BSTDB), την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (EIB) και την Alpha Bank ανέρχονται στα 968,4 εκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά, τα 280,4 εκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στα 14 αεροδρόμια.

Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των υποδομών των αεροδρομίων θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, ενώ οι επενδύσεις θα προωθήσουν την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, που αποτελεί κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας.

Το υπόλοιπο του δανείου θα χρησιμοποιηθεί ως μέρος της προκαταβολής ύψους 1,234 δις ευρώ στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που καταβάλλεται από την Fraport Ελλάδος.

Η Fraport Ελλάδος είναι μία κοινοπραξία της Fraport AG Frankfurt Airport Services Worldwide και του Ομίλου Κοπελούζου.

Η Fraport AG, μία από τις ηγετικές εταιρείες στον χώρο των διεθνών αερολιμένων, δραστηριοποιείται σε τέσσερις ηπείρους μέσω θυγατρικών εταιρειών και άλλων επενδυτικών σχημάτων. Με έδρα το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, η εταιρεία έχει την ευθύνη λειτουργίας ενός από τους σημαντικότερους κόμβους του παγκοσμίου δικτύου αερομεταφορών. Συνολικά, η Fraport απασχολεί περίπου 21.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο.

Ο Όμιλος Κοπελούζου είναι ένας από τους κορυφαίους ελληνικούς επιχειρηματικούς οργανισμούς, με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων σε τομείς όπως η ενέργεια, τα αεροδρόμια και η ακίνητη περιουσία.

Ο Phil Bennett, Πρώτος Αντιπρόεδρος της EBRD και Επικεφαλής της ομάδας εξυπηρέτησης πελατών, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτή τη συναλλαγή ορόσημο, που αναμένουμε να παρέχει την αναγκαία ώθηση στην ελληνική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών που υποστηρίζουν τον τουρισμό θα βελτιώσει την πρόσβαση, ανταλλαγή και ενσωμάτωση. Η EBRD είναι στην ευχάριστη θέση να υποστηρίζει στρατηγικούς εταίρους που θα φέρουν ιδιωτική χρηματοδότηση και τεχνογνωσία στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας και θα μπορούσαν να αποτέλεσουν πρότυπο για μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης υποδομών.»

Η «ενσωμάτωση» είναι ένας από τους έξι πυλώνες μετάβασης- μαζί με την ανταγωνιστικότητα, τον φιλοπεριβαλλοντικό (πράσινο) πυλώνα , τη χρηστή διακυβέρνηση, την ανθεκτικότητα και την ενοποίηση- τους οποίους η Τράπεζα θεωρεί απαραίτητους για μία υγιή οικονομία. Οι πυλώνες αυτοί είναι σύμφυτοι με τα ιδρυτικά άρθρα της EBRD. Η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015, με σκοπό να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Οι προτεραιότητες της Τράπεζας στην χώρα περιλαμβάνουν την ενίσχυση του ιδιωτικού και του χρηματοπιστωτικού τομέα, την υποστήριξη των ιδιωτικοποιήσεων, την ανάπτυξη των υποδομών και την περιφερειακή ένταξη της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι σήμερα, η EBRD έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ σε 17 έργα στη Ελλάδα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση