HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟ αστεροειδής 2014 JO25 «επιστρέφει» ύστερα από 400 χρόνια

Ο αστεροειδής 2014 JO25 «επιστρέφει» ύστερα από 400 χρόνια

Αντανακλά διπλάσιο φως από τη Σελήνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένας αρκετά μεγάλος αστεροειδής, ο «2014 JO25», διαμέτρου περίπου 650 μέτρων, θα περάσει αύριο Τετάρτη σχετικά κοντά από τον πλανήτη μας, αλλά αυτή η «επίσκεψη» δεν ενέχει τον παραμικρό κίνδυνο για τη Γη, όπως διαβεβαιώνει η NASA.

«Μολονότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας, θα είναι πάρα πολύ κοντά, για αστεροειδή του μεγέθους του», ανέφερε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση 1,8 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη, δηλαδή κάτι λιγότερο από πέντε φορές την απόσταση Γης-Σελήνης.

Ο 2014 JO25 μας είχε επισκεφθεί ξανά πριν από περίπου 400 χρόνια ενώ θα περάσουν 2.600 χρόνια μέχρι να τον ξαναδούμε από κοντά. Θα προσεγγίσει τον πλανήτη μας από την πλευρά του Ήλιου και κατόπιν θα συνεχίσει την πορεία του προς τον Δία και θα επιστρέψει προς το κέντρο του ηλιακού συστήματος.

Το 2004 ο «Τουτάτης», ένας μεγαλύτερος αστεροειδής διαμέτρου πέντε χιλιομέτρων με σχήμα φιστικιού, είχε πλησιάσει ακόμη περισσότερο τη Γη, σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων. Η NASA είχε και τότε διαβεβαιώσει ότι ο Τουτάτης δεν θα απειλήσει τον πλανήτη μας τουλάχιστον για τα επόμενα 558 χρόνια, όταν θα ξαναβρεθεί στη γειτονιά μας αλλά σε ακόμη μικρότερη απόσταση.

Ο επόμενος αστεροειδής που προβλέπεται ότι θα επισκεφθεί τη Γη είναι ο 199-AN10, διαμέτρου περίπου 800 μέτρων, που το 2027 αναμένεται να φτάσει σε απόσταση μόλις 380.000 χιλιομέτρων.

Η αυριανή «επίσκεψη» είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους αστρονόμους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Η επιφάνεια του 2014 JO25 αντανακλά το φως σε διπλάσιο βαθμό σε σύγκριση με τη Σελήνη και για αυτό ο αστεροειδής θα είναι ορατός ακόμη και με μικρά τηλεσκόπια για μία ή δύο νύχτες.
tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση