HomeHL-WorldGuardian: Ολοκληρώνεται η στροφή της Τουρκίας στην απολυταρχία

Guardian: Ολοκληρώνεται η στροφή της Τουρκίας στην απολυταρχία

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει το δημοψήφισμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η μικρής διαφορά νίκης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Τουρκιά «νομιμοποιεί» την καταστροφή των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη γειτονική ώρα, αναφέρει με άρθρο – άποψή του ο Guardian.

Η αγγλική εφημερίδα κάνει λόγο για «ολοκλήρωση της στροφής της Τουρκίας στην απολυταρχία» και ότι «το δημοκρατικό σύστημα ελέγχων και ισορροπιών πρόκειται να συνθλιβεί». Μάλιστα, κάνει λόγο για ένα κράτος που «παραμένει βαθιά διχασμένο, μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την πολιτική κληρονομιά του Ατατούρκ και εκείνων που θέλουν να την προσπεράσουν, μεταξύ υποστηρικτών ενός κοσμικού συστήματος και των συντηρητικών ισλαμικών αξιών, μεταξύ Κούρδων και Τούρκων εθνικιστών, μεταξύ των κάποτε κυρίαρχων στρατιωτικών δομών και τις νέων ελίτ του AKP», στοιχεία που «αναμένεται να τροφοδοτήσουν ακόμα περισσότερες εντάσεις».

Επίσης, αναφέρεται στον τρόπο που διενεργήθηκε το δημοψήφισμα, το οποίο έλαβε χώρα «στη σκιά μίας πολιτικής καταστολής, που έφτασε σε θεαματικά επίπεδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου χρόνου -με χιλιάδες ανθρώπους να πηγαίνουν στη φυλακή, αρκετούς δημοσιογράφους να εξορίζονται ή να τίθενται στο περιθώριο και δεκάδες χιλιάδες από δημόσιους υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς και δικαστικούς λειτουργούς να απολύονται. Στοιχεία που βοήθησαν ελάχιστα στο να νομιμοποιηθούν οι αλλαγές που προωθούσε ο Ερντογάν».

Μάλιστα, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας κατηγορείται ότι «οδηγεί τη χώρα του στην πόλωση, σκορπώντας τον τρόμο μέσω μακροσκελών εκκαθαρίσεων, κυνηγητού των αντιφρονούντων, την προσπάθεια να στρέψει όλες του τις στρατιωτικές δυνάμεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών και, πιο πρόσφατα, τη δημιουργία πολλών κρίσεων στις σχέσεις με τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση