HomeΚΟΣΜΟΣΠέθανε σε ηλικία 117 ετών η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο

Πέθανε σε ηλικία 117 ετών η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο

Έμμα Μοράνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πέθανε σε ηλικία 117 ετών η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο Έμμα Μοράνο, που πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στη Βερμπάνια της βόρειας Ιταλίας.

Η Μοράνο γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 1899, έζησε πολέμους και κακουχίες αλλά έφυγε ήρεμη από τον κόσμο.

«Έζησε μια απίστευτη ζωή και εμείς θα την θυμόμαστε πάντα για τη δύναμή της να προχωρά προς τα εμπρός» δήλωσε ο δήμαρχος της Βερμπάνια.

Το κέντρο ερευνών Gerontology Research Group (GRG) είχε ανακοινώσει στο παρελθόν ότι η Μοράνο ήταν ο τελευταίος εν ζωή άνθρωπος που είχε γεννηθεί πριν από το 1900.

Σύμφωνα με την ίδια ομάδα, η γηραιότερη γυναίκα του κόσμου είναι πλέον η Τζαμαϊκανή Βάιολετ Μπράουν, που γεννήθηκε την 10η Μαρτίου του 1900.

Η Μοράνο ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της ιδιαίτερα ανεξάρτητη ενώ μέχρι την ηλικία των 115 ετών έμενε μόνη της στο μικρό της διαμέρισμα.

Τα τελευταία 20 χρόνια, όμως, δεν έβγαινε από το σπίτι της.

Από το 2015 παρέμεινε κλινήρης και είχε ανάγκη από νοσοκόμα για όλο το 24ωρο.

«Τρώω δύο αυγά την ημέρα και αυτό είναι όλο. Και μπισκότα. Αλλά δεν τρώω πολύ γιατί δεν έχω δόντια» είχε πει η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο, λίγο καιρό πριν σβήσει τα 117α κεράκια της.

Η συνήθεια της κατανάλωσης αυγών χρονολογείται από όταν είχε διαγνωστεί με αναιμία στην ηλικία των 20 στον απόηχο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν ένας γιατρός την είχε συμβουλεύσει να τρώει τρία αυγά την ημέρα, δύο ωμά και ένα μαγειρεμένο.

Η Μοράνο διατήρησε αυτή τη συνήθεια για 90 χρόνια και σύμφωνα με ειδικούς εκτιμάται ότι κατανάλωσε περισσότερα από 100.000 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής της.

«Η Έμμα πάντα έτρωγε λίγα λαχανικά και ελάχιστα φρούτα. Όταν την γνώρισα, έτρωγε τρία αυγά την ημέρα, δύο ωμά το πρωί και μία ομελέτα το απόγευμα καθώς και κοτόπουλο για δείπνο» είχε δηλώσει τότε ο Μπάβα, που υπήρξε γιατρός της τα τελευταία 27 χρόνια.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση