HomeΚΟΣΜΟΣΤραμπ: Η Κίνα συνεργάζεται για το πρόβλημα με την Β. Κορέα

Τραμπ: Η Κίνα συνεργάζεται για το πρόβλημα με την Β. Κορέα

Αλλαγή στάσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε σήμερα τη «στροφή» που έκανε στην προεκλογική υπόσχεσή του ότι θα κατήγγειλε τη χειραγώγηση του γουάν από το Πεκίνο, εξηγώντας με μήνυμά του στο Twitter ότι η Κίνα βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος της Βόρειας Κορέας.

«Γιατί να αποκαλέσω την Κίνα χειραγωγό του νομίσματός της όταν συνεργάζονται (οι Κινέζοι) μαζί μας στο πρόβλημα της Βόρειας Κορέας; Θα δούμε τι θα γίνει!» ανέφερε το μήνυμα που ανάρτησε ο αμερικανός πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το θέμα της Βόρειας Κορέας άφησε ο στρατηγός Μακμάστερ, στενός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφαλείας, χαρακτηρίζοντας «απρόβλεπτο» τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ, χαρακτήρισε επίσης «εχθρικό καθεστώς» τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι η πυραυλική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ εντάσσεται στο μοτίβο μιας προκλητικής, αποσταθεροποιητικής και απειλητικής συμπεριφοράς.

Αναφερόμενος στον Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε ότι είναι απρόβλεπτος και ότι έχει δείξει τη βαναυσότητά του. Πρόσθεσε ότι «όλες οι επιλογές» είναι στο τραπέζι για τη Βόρεια Κορέα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή This Week του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC, από την Καμπούλ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο στρατηγός Μακμάστερ εξήγησε ότι η κινεζική ηγεσία συνεργάζεται στενά με την Ουάσινγκτον για την επίλυση του προβλήματος.

«Υπάρχει μια διεθνής ομοφωνία, συμπεριλαμβανομένων και των Κινέζων και της κινεζικής ηγεσίας, ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί» είπε ο Μακμάστερ υπογραμμίζοντας πολλές φορές την ανησυχία που εκφράζει το Πεκίνο.

«Εργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, και με τους Κινέζους ηγέτες, για να αναπτύξουμε μια γκάμα επιλογών» εξήγησε. Ο στρατηγός υποστήριξε επίσης ότι ο πρόεδρος Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συνεργάζονται στο θέμα της Βόρειας Κορέας.

Χαιρέτισε επίσης το θάρρος του Κινέζου ηγέτη ο οποίος πήρε αποστάσεις από τη Ρωσία στο ζήτημα της Συρίας. Στην τελευταία ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείς του ΟΗΕ η Κίνα απείχε.

«Θα πρέπει να καταφύγουμε στους Κινέζους ηγέτες», επέμεινε ο Μακμάστερ, γιατί «η Βόρεια Κορέα είναι πολύ υποχωρητική στις πιέσεις των Κινέζων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση