Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τουρκικού δημοψηφίσματος, που θα κρίνει το μέλλον της χώρας.

Μια ώρα μετά το κλείσιμο των καλπών σε ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία έληξε πλέον η ψηφοφορία σε όλες τις περιοχές της χώρας.

«Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκόμενη επιλογή» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  λίγη ώρα αφότου άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στην Κωνσταντινούπολη.

erdogan-psifos

Οι 18 αλλαγές που προωθεί ο «σουλτάνος»

«Evet» ή «Hayir»; «Ναι» ή «όχι» σε ένα νομικό κείμενο για την συνταγματική αναθεώρηση της χώρας εκλήθησαν να πουν σήμερα 55,3 εκατομμύρια Τούρκοι.

Το εν λόγω κείμενο, που είτε εγκρίνεται συνολικά είτε απορρίπτεται, προβλέπει 18 συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες ενισχύουν σημαντικά τις εξουσίες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

dhmopshfisma-toyrkia

 

21:00 Το CHP ανακοίνωσε επίσημα ότι θα αμφισβητήσει το 37% των ψήφων που καταμετρήθηκαν στο τουρκικό δημοψήφισμα.

20:54 Ερντογάν: «Ξεκάθαρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος»

20:52 Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, το «ναι» συγκεντρώνει 51,7% και το «όχι» 48,63%. 

20:41 Σάλος στην Τουρκία με βίντεο άντρα που έριξε έξι ψηφοδέλτια στην κάλπη

20:06 Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αναμένεται να προχωρήσει σε δηλώσεις στις 21:00

20:00 Κλειστή η πλατεία Ταξίμ για λόγους ασφαλείας – πρακτορείο Dogan

19:58 Λεκτική επίθεση δέχτηκε το μεσημέρι ο δημοσιογράφος Αλί Μπαϊράμογλου, ένθερμος υποστηρικτής του «όχι».

19:27 Θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη – Σε… θρίλερ εξελίσσεται η Κωνσταντινούπολη, με το «ΟΧΙ» να έχει περάσει μπροστά με 50,33% έναντι 49,67%. Καθώς η ώρα περνούσε και άνοιγαν οι κάλπες στις μεγάλες δυτικές πόλεις και τα παράλια, όπου τα «ΌΧΙ» είναι περισσότερα, μειώνονται τα ποσοστά του «ΝΑΙ», αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι ικανά να ανατρέψουν το αποτέλεσμα υπέρ του «ΌΧΙ».

19:20 Το Europe Electis προβλέπει νίκη του «ναι» με 51,4%. Στο 48,6% το «όχι».

19:16 Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, το «ναι» προηγείται με 52,4%. Στο 47,6% το «όχι».

18:55 Με καταμετρημένο το 80,9% των ψήφων, το «ναι» συγκεντρώνει 53,6% ενώ το όχι 46,4%

18:51 Πανηγυρίζουν οι υποστηρικτές του «ναι» έγραψε στο Twitter o ανταποκριτής του BBC στην Τουρκία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, από τα γραφεία του βρετανικού δικτύου στην Κωνσταντινούπολη ακούν κόρνες αυτοκινήτων στους δρόμους

tweet-dimopsifisma

18:28 Γρήγορα προχωρά η καταμέτρηση στην Τουρκία – Με καταμετρημένο το 51,1% των ψήφων, το «ναι» συγκεντρώνει 57,5% και το «όχι» 42,5%.

18:21 Κλείνει η «ψαλίδα» όσο προχωράει η καταμέτρηση – Σύμφωνα με το ΤRT World με καταμετρημένο το 46,81% των ψήφων, το «ναι» προηγείται με 58,18% ενώ το «όχι» συγκεντρώνει 41,82%.

18:11 Guardian: «Ναι» είπε η Άγκυρα, «όχι» η Σμύρνη σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία

18:08 Η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε να κάνει δεκτά τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

Στέλεχος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

dhmopshfisma-toyrkia2

17:59 Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα οποία επικαλείται η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η προσέλευση άγγιξε το 83,89% -ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό.

17:53 Προβάδισμα στο «ναι» δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα από την Τουρκία

Με καταμετρημένο το 24% των ψήφων, το «ναι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση προηγείται με ποσοστό 63%, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

17:22 Ποιες είναι οι 18 αλλαγές που προωθεί ο «σουλτάνος»

«Evet» ή «Hayir»; «Ναι» ή «όχι» σε ένα νομικό κείμενο για την συνταγματική αναθεώρηση της χώρας εκλήθησαν να πουν σήμερα 55,3 εκατομμύρια Τούρκοι.

Το εν λόγω κείμενο, που είτε εγκρίνεται συνολικά είτε απορρίπτεται, προβλέπει 18 συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες ενισχύουν σημαντικά τις εξουσίες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

dhmopshfisma-toyrkia3

17: 01 Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία – Αντίστροφη μέτρηση για το αποτέλεσμα που θα κρίνει το μέλλον της χώρας

17:00 Ψήφισε ο… viral Τούρκος σεφ Νουσρέτ Γκοκτσέ!

16:00 Έκλεισαν στις 16:00 οι κάλπες στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας. Η ψηφοφορία συνεχίζεται στην υπόλοιπη χώρα μέχρι τις 17:00.

14.00 Στο δημοψήφισμα κρίνεται η μοίρα της χώρας

Στο δημοψήφισμα κρίνεται η μοίρα της χώρας, σύμφωνα με τον ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου

Το σημερινό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση θα κρίνει «τη μοίρα της Τουρκίας» δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου αφού ψήφισε σε εκλογικό κέντρο στην Άγκυρα.

«Σήμερα τίθεται σε ψηφοφορία η μοίρα της Τουρκίας. Όλοι οι συμπολίτες μας θα πάνε στις κάλπες και θα ψηφίσουν υπεύθυνα» είπε ο Κιλιντσάρογλου.

Το Σάββατο, σε μια προεκλογική συγκέντρωση, ο Κιλιντσάρογλου παρομοίασε το προεδρικό σύστημα που θέλει να εγκαθιδρύσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ένα «λεωφορείο χωρίς φρένα και άγνωστο προορισμό. Θέλετε να συνεχίσετε να έχετε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία ή να αποκτήσετε ένα σύστημα διακυβέρνησης μόνο ενός ανδρός;» ήταν το ερώτημα που έθεσε στους υποστηρικτές του.

13:08  Δύο νεκροί και ένας τραυματίας από τους πυροβολισμούς στο Ντιγιάρμπακιρ

Υπάρχουν δύο νεκροί και 1 τραυματίας από τους πυροβολισμούς στο Ντιγιάρμπακιρ, όπως μεταδίδει η Hurriyet Daily News, επικαλούμενη το πρακτορείο Dogan.

13.00 Πυροβολισμοί σε εκλογικό κέντρο στο Ντιγιάρμπακιρ

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σε εκλογικό κέντρο της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ, στην κουρδική ζώνη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dogan.

Δύο από τους τραυματίες φέρεται να είναι σε σοβαρή κατάσταση, ενώ όλοι έχουν διακομιστεί σε τοπικό νοσοκομείο.

Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια του περιστατικού και εάν υπάρχουν τρομοκρατικά ή πολιτικά κίνητρα που να συνδέονται με το δημοψήφισμα. Το εκλογικό κέντρο χρησιμοποιείται κανονικά ως σχολείο.

12.20 Ερντογάν: Το δημοψήφισμα είναι μια ψηφοφορία για το μέλλον της Τουρκίας 

Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου είναι μια ψηφοφορία για το μέλλον της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκόμενη επιλογή» είπε ο Ερντογάν αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι μια «συνήθης» εκλογική διαδικασία και ότι στόχος του είναι να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός μας θα κάνει την επιλογή να ανοίξει τον δρόμο για την πιο γρήγορη ανάπτυξη, για ένα πραγματικό άλμα προς τα εμπρός», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε μια επιλογή που δεν είναι συνηθισμένη ώστε να σταθούμε το ύψος του σύγχρονου πολιτισμού που οραματίστηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας».

11:30  Αυτή την ώρα ψηφίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από τη σύζυγο του

11.00 Ψηφίζει ο Γιλντιρίμ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε αφού ψήφισε στη Σμύρνη πως «η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή», όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Εννοείται πως ψηφίζω για να στηρίξω τον πρόεδρο. Αν βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, είναι χάρη σ’ αυτόν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εμρά Γερλίνκαγια μέσα σ’ ένα εκλογικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης.

11.00 Ψηφίζει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντζάρογλου

10.45  Απόστρατος αξιωματικός ψήφισε «όχι» και δεν… μάσησε τα λόγια του

Ο Χεντσέρ Σενκόμ, ένας απόστρατος στρατιωτικός, δεν μάσησε τα λόγια του αφού ψήφισε σ’ ένα σχολείο της Άγκυρας κατά της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Είμαι κατά της κυβέρνησης αυτής, επειδή ξέρω το όραμά της για τον κόσμο. Υπήρξαν μεταρρυθμίσεις ανάμεσα στο 2002 και το 2004 και μας είπαν ότι η Τουρκία θα εντασσόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα έβαζε τέλος στην τρομοκρατία, αλλά τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έγινε», δήλωσε.

10:00  Στις κάλπες περίπου 55,3 εκατομμμύρια ψηφοφόροι

«Αύριο η Τουρκία παίρνει μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ιστορίας της», είπε ο Ερντογάν χθες, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συγκέντρωσης μιας μακράς προεκλογικής εκστρατείας.

Περίπου 55,3 εκατομμύρια Τούρκοι καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία μεταξύ άλλων καταργεί τον θώκο του πρωθυπουργού και μεταφέρει τις σημαντικότερες εξουσίες στα χέρια του προέδρου.

Η κυβέρνηση επιμένει να χαρακτηρίζει τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος εκ των ων ουκ άνευ για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στα πεδία της ασφάλειας και της οικονομίας. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει από την πλευρά της την αυταρχική παρέκκλιση ενός ηγέτη τον οποίο κατηγορεί πως προσπαθεί να φιμώσει κάθε επικριτική φωνή, ειδικά μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Παρότι ακόμη τα κόμματα έκαναν χθες την τελευταία τους προσπάθεια να προσελκύσουν τους—πολλούς, κατά τις δημοσκοπήσεις—αναποφάσιστους, λίγο πριν κλείσει η προεκλογική εκστρατεία στις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος.

«Τα αποτελέσματα προμηνύονται καλά», διαβεβαίωσε. «Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει ληθαργικούς. Ένα δυνατό «ναι» θα είναι ένα μάθημα για τη Δύση», πρόσθεσε, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία κατά τη διάρκεια της οποίας καταφέρθηκε επανειλημμένα εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα πρώτα από τα συνολικά 167.140 εκλογικά τμήματα άνοιξαν πριν από λίγο (στις 07:00) στο ανατολικό τμήμα της χώρας και θα κλείσουν στις 17:00. Οι Τούρκοι της διασποράς έχουν ήδη ψηφίσει.

Ο Ερντογάν έχει διαμηνύσει ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας προς ένταξη στην ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε τέλμα εδώ και χρόνια, θα μπει «στο τραπέζι» μετά το δημοψήφισμα. Έχει επίσης επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τις Βρυξέλλες.

Για τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η επιλογή που έχει μπροστά της η Τουρκία είναι η εξής: «θέλετε να συνεχίσετε να έχετε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία ή να αποκτήσετε ένα σύστημα διακυβέρνησης μόνο ενός ανδρός;» είπε χθες στην τελευταία συγκέντρωση του κόμματός του κοντά στην πρωτεύουσα, παρομοιάζοντας το προεδρικό σύστημα που θέλει να εγκαθιδρυθεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με ένα «τρένο χωρίς φρένα» του οποίου ο προορισμός «είναι άγνωστος».

Η αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις επέκριναν τις τελευταίες εβδομάδας μια εντελώς άνιση προεκλογική εκστρατεία, στην οποία το κυβερνητικό μήνυμα κυριάρχησε στους δρόμους και στα ΜΜΕ. Η Τουρκία εξάλλου βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περίπου 47.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 100.000 έχουν καθαιρεθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα εξαιτίας των φερόμενων σχέσεών τους με τους πραξικοπηματίες του Ιουλίου.

Ενώ το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκφράζει την κουρδική μειονότητα, αναγκάστηκε να κάνει εκστρατεία με τους δύο συμπροέδρους του στη φυλακή, καθώς κατηγορούνται ότι συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), την ένοπλη κουρδική αυτονομιστική οργάνωση που η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση