HomeΚΟΣΜΟΣΑίγυπτος: Ακτιβίστρια κρίθηκε αθώα αφού κρατήθηκε για 3 χρόνια στις φυλακές

Αίγυπτος: Ακτιβίστρια κρίθηκε αθώα αφού κρατήθηκε για 3 χρόνια στις φυλακές

Άγια Χιτζάτζι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δικαστήριο του Καΐρου αθώωσε σήμερα την Αμερικανοαιγύπτια ακτιβίστιρα Άγια Χιτζάζι, ο οποία παρέμενε στη φυλακή επί τρία χρόνια κατηγορούμενη για εμπορία ανθρώπων.

Η Χιτζάζι είναι η ιδρύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Belady που παρέχει βοήθεια στα παιδιά του δρόμου.

Το δικαστήριο αθώωσε επίσης τον σύζυγό της και άλλους έξι κατηγορούμενους. Όλοι τους κατηγορούνταν για εμπορία ανθρώπων, για σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών και για την ίδρυση μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης χωρίς την έγκριση των αρχών. Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει κατ’ επανάληψη την απελευθέρωση της Χιτζάζι.

Η δίκη είχε ξεκινήσει στα μέσα του 2015 αλλά οι συνεδριάσεις του δικαστηρίου αναβάλλονταν συχνά.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο δικηγόρος της Χιτζάζι, Τάχερ Αμπουλνάσερ, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι οκτώ αθωωθέντες αναμένεται ότι θα αποφυλακιστούν εντός των επόμενων ημερών.

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος είχε αναφέρει τότε ότι θα πίεζε το Κάιρο για να πετύχει την απελευθέρωσης τη Χιτζάζι.

«Η Άγια ήθελε πραγματικά να εργαστεί για τα παιδιά του δρόμου και τις κοινότητες από τις οποίες προέρχονται. Είμαι πολύ υπερήφανη για τα παιδιά μου» είπε στους δημοσιογράφους η μητέρα της Χιτζάζι, Νάγκλαα Χόσνι, τονίζοντας ότι ο γαμπρός της είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το φιλανθρωπικό έργο του ζεύγους.

Τον Μάρτιο, ο Τζο Στορκ, ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Μέσης Ανατολής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) είχε χαρακτηρίσει «παρωδία δικαιοσύνης» τη δίκη των οκτώ, μετά από μια νέα αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης. «Οι κατηγορούμενοι δεν μπόρεσαν να συναντήσουν τους συνηγόρους τους κατ’ ιδίαν, οι συνεδριάσεις αναβάλλονταν κατ’ επανάληψη για μεγάλα χρονικά διαστήματα ενώ το δικαστήριο απέρριπτε συστηματικά, χωρίς εξηγήσεις, τα αιτήματα για αποφυλάκιση υπό όρους», υποστήριξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση