HomeHL-GreeceΜε ρουκετοπόλεμο η Ανάσταση στο Βροντάδο Χίου

Με ρουκετοπόλεμο η Ανάσταση στο Βροντάδο Χίου

«Αναστήθηκε» το έθιμο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις βάσεις για την καθιέρωση του πιο φαντασμαγορικού εθίμου του ελληνικού Πάσχα, του Ρουκετοπόλεμου, έβαλαν φέτος τα συνεργεία του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής στο Βροντάδο.

Εφαρμόζοντας κατά γράμμα όσα υποσχέθηκαν στους θιγόμενους κατοίκους μείωσαν αισθητά τον φετινό αριθμό των ρουκετών σε λιγότερες από 10.000, τη στιγμή που το 2015 έπεσαν πάνω από 120.000 ρουκέτες. Επιπλέον οι ρίψεις ξεκίνησαν όπως είχε ανακοινωθεί στις 22:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου περιορίζοντας έτσι τη διάρκεια του εθίμου σε μόλις 2 ώρες.

Τα συνεργεία των δύο ενοριών πραγματοποίησαν 5 μεγάλεις ρίψεις ρουκετών, με στόχο τα αντίπαλα καμπαναριά και μάλιστα με μεγάλα διαστήματα διακοπών δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε αυτοκίνητα και πεζούς να κυκλοφορούν με ασφάλεια πέριξ των δύο εκκλησιών καθόλη τη διάρκεια του εθίμου.

Παρά τις συντονισμένες πιέσεις που δέχθηκε η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, με αναφορές ακόμα και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, τελικά κράτησε ισορροπίες όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας μία τελευταία ευκαιρία στο χιώτικο έθιμο να αναβιώσει στη σωστή του διάσταση. Έτσι η παρουσία της Αστυνομίας υπήρξε εντελώς διακριτική χωρίς να εμφανιστεί στα συνεργεία των δύο ενοριών.

Στους χώρους ρίψεων βρίσκονταν σε όλη τη διάρκεια αιρετοί του Δήμου αλλά και προσωπικότητες του Βροντάδου, διατρανώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη θέλησή τους υπέρ της συνέχισης του εθίμου.

https://www.youtube.com/watch?v=7WI_H-_HBLY

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση