HomeHL-GreeceΤσίπρας: Αυτή η συμφωνία είναι δική μας – Εκλογές το 2019

Τσίπρας: Αυτή η συμφωνία είναι δική μας – Εκλογές το 2019

Ανέλαβε την ιδιοκτησία των μέτρων του 2019-2020

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα αντίμετρα και τα εγκαίνια των οδικών αξόνων αποτέλεσαν την βασική αιχμή της επιχειρηματολογίας του κ. Αλέξη Τσίπρα έναντι της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε νωρίτερα η αντιπολίτευση για το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας με τους δανειστές, που φέρνει περικοπές 3,6 δισ. ευρώ για φορολογούμενους και συνταξιούχους.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η «ιδιοκτησία» του προγράμματος -του 4ου μνημονίου, όπως το χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση- για το 2019-2020 δεν αποτελεί προϊόν «παράλογων απαιτήσεων» ή εκβιασμών, αλλά «είναι της κυβέρνησης. Βεβαίως και εμείς την φέρνουμε, γιατί δεν ήταν δυνατόν να φέρετε εσείς (σ.σ. ΝΔ) συμφωνία με αντίμετρα, ρυθμίσεις για το χρέος και εργασιακή κανονικότητα. Αυτή η συμφωνία είναι δικιά μας».

Απευθυνόμενος κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και εμμέσως σε όσους από την πτέρυγα της πλειοψηφίας προβληματίζονται για την νέα συμφωνία, είπε: «Καταλαβαίνω να λέτε ως αντιπολίτευση ότι δεν ψηφίζετε τα δημοσιονομικά μέτρα. Τζάμπα μαγκιά είναι άλλωστε, όπως λένε και δικά σας στελέχη. Τα θετικά μέτρα όμως γιατί δεν τα ψηφίζετε;».

Συνεχίζοντας τις αναφορές προς τις ίδιες κατευθύνσεις, σημείωσε: «Θα καταψηφίσετε την μείωση φόρου επιχειρήσεων, την μείωση στον φόρο εισοδήματος, στον φόρο αλληλεγγύης, στον ΕΝΦΙΑ; Θα καταψηφίσετε το επίδομα ενοικίου 600 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, την κατάργηση συμμετοχής στο φάρμακο των συνταξιούχων; Θα καταψηφίσετε τα μέτρα για καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας; Εσείς την δημιουργήσατε. Το οικογενειακό επίδομα στο πρώτο και δεύτερο τέκνο;».

«Θα καταψηφίσετε τα μέτρα όχι για τα αρνητικά, αλλά για τα θετικά. Έχετε αλλεργία σε οτιδήποτε θετικό φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε, κοιτώντας προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσει, γυρνώντας προς τα αριστερά: «Για ένα κόμμα 3%-4%, το «όχι σε όλα» είναι λογικό. Για ένα κόμμα σαν την ΝΔ το «όχι σε όλα» είναι αδιέξοδο και καταστροφικό»

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συμφωνία της Μάλτας προκάλεσε «βέρτιγκο» στην αντιπολίτευση, ενώ για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη υποστήριξε: «Νομίζω ότι συμπεριφέρεται τις τελευταίες ημέρες σαν τον τζογαδόρο που έχει χάσει. Ξαναπάει στο καζίνο, ποντάρει στο μαύρο ξαναχάνει. Ξαναποντάρει στο μαύρο, αλλά έρχεται κόκκινο. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που δεν του βγαίνει η καταστροφή που έχει ποντάρει. Είναι η αμηχανία που διακρίνει την αντιπολίτευση».

Ο ίδιος είπε ότι «αρχικά η ΝΔ έλεγε στα ΜΜΕ ότι προτιμά να μην κλείσει η αξιολόγηση και ήθελε εκλογές. Ο Γεωργιάδης έλεγε τότε πως αν έρθει η ΝΔ θα πάρει τόσα και άλλα τόσα μέτρα».

«Όταν ξεσηκώθηκε κουρνιαχτός από δικά σας στελέχη αλλάξατε γραμμή. Αρχίσατε να λέτε για καθυστέρηση και αύξηση των μέτρων. Όταν κλείσαμε αρχίσατε τα περί Βατερλό. Ειλικρινά, είναι δύσκολο να σας παρακολουθήσει κανείς. Ένα είναι σταθερό: το αίτημά σας για εκλογές. Έχει περάσει 1,5 χρόνος και συνεχίζετε το ίδιο τροπάρι: πέφτουν, έρχονται οι εκλογές».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι στην ΝΔ «κινδυνεύουν να γίνουν οι γραφικοί του χωριού. Ο Μητσοτάκης κινδυνεύει με την εξής πρωτοτυπία: να είναι ο πρώτος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητά επί τέσσερα χρόνια εκλογές και αυτές να γίνονται στην ώρα τους.Υπάρχει κι άλλη πρωτοτυπία. Όταν θα γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους, θα τις χάσετε. Γιατί με την τακτική σας αυτή κουράζετε τους πολίτες και τους εαυτούς σας. Τους οπαδούς σας και τους ψηφοφόρους σας».

«Ζητάτε εκλογές γιατί είμαστε -λέτε- ανίκανοι» συνέχισε, για να εξηγήσει: «Παραλάβαμε τη χώρα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και σήμερα φθάνει στο σημείο να έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με ανοικτό ορίζοντα για συνολική υπέρβαση κρίσης».

Είπε ότι η ανεργία έπεσε από το 27% στο 23% και πως επι δικής του διακυβέρνησης «ξεκόλλησαν» τα μεγάλα οδικά έργα. «Παρά τις δυσκολίες που είναι μεγάλες καταφέραμε να φέρουμε συμφωνία που για πρώτη φορά δίνει διέξοδο και προοπτική».

Αντιστρέφοντας, δε, τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί «κυβερνητικής ανικανότητας», είπε «Πράγματι είμαστε ανίκανοι στις μίζες, στη ρεμούλα, στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στη διαφθορά και στις κομπίνες. Σε αυτά αποδειχθήκαμε ανίκανοι γιατί ικανοί σαν και εσάς δεν θα υπάρξουν ποτέ ξανά».
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση