HomeΕΛΛΑΔΑΣβίγκου: Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει ενωμένος από τις συλλογικές διαδικασίες

Σβίγκου: Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει ενωμένος από τις συλλογικές διαδικασίες

“Η έξοδος από την επιτροπεία είναι το πιο σημαντικό”

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει ενωμένος μέσα από συλλογικές διαδικασίες και συλλογικές αποφάσεις και η νέα μάχη που έχει να δώσει η κυβέρνηση είναι η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη μείωση του χρέους, τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

«Η έξοδος από την επιτροπεία είναι το πιο σημαντικό και αυτός είναι ακριβώς ο στόχος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς, δηλαδή, το 2018 θα βγούμε από το πρόγραμμα και αυτό θα σηματοδοτήσει και την έξοδο από την κρίση με όρθια την κοινωνία. Κάτι το οποίο το υπόσχονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά συμφωνούσαν σε πράγματα που όχι μόνο δεν σηματοδοτούσαν την έξοδο από τη λιτότητα, αλλά βάθαιναν περισσότερο την κρίση και διαιώνιζαν έναν φαύλο κύκλο λιτότητας και ύφεσης», υπογράμμισε η κ. Σβίγκου.

Σε ερώτηση για το πότε θα αποφασιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και αν υπάρχει ο κίνδυνος παλινωδιών στα συμφωνημένα από κάποιες πλευρές των δανειστών απάντησε ως εξής: «Η νέα μάχη που έχει να δώσει η κυβέρνηση, έχει να κάνει με τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Υπάρχουν διάφορες δηλώσεις που τείνουν να θολώσουν το τοπίο ως προς αυτό. Να θυμίσουμε όμως ότι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος είναι η απαραίτητη προϋπόθεση που βάζει το ίδιο το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Οπότε εφ’ όσον επιθυμούν διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υπαναχωρήσουν ως προς τα μέτρα για το χρέος, που να θυμίσω επίσης ότι είναι και απόφαση προηγούμενων Eurogroup».

Σε ερώτηση για τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει αν δεν υπάρξουν αποφάσεις για το χρέος και κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο, απάντησε: «Από τη στιγμή που το δημοσιονομικό μείγμα μετά το 2019 και το 2020 συμφωνήθηκε ακριβώς για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα ήταν παράδοξο από τη δική μας την πλευρά να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα στο βαθμό που δεν θα ήταν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και δεν θα υπήρχαν μέτρα για το χρέος. Ακριβώς αυτό εμείς έχουμε δηλώσει, ότι για να εφαρμοστούν τα μέτρα για μετά το 2019 και το 2020 θα πρέπει να υπάρξουν και αποφάσεις για το χρέος και το θεωρούμε αυτονόητο ότι αυτό πρέπει να γίνει».

Σχετικά με τις διαφορετικές προσεγγίσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την κατ’ αρχήν συμφωνία με τους θεσμούς, η κ. Σβίγκου επισήμανε πως η αγωνία όλων είναι κοινή και σε αντίθεση με την επιθυμία κύκλων, εντός και εκτός της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει ενωμένος. «Η αγωνία όλων είναι κοινή και για την επαφή με την κοινωνία και για την επανάκτηση δεσμών εκεί που έχουν διαρραγεί και χρειάζεται επικέντρωση την επόμενη περίοδο σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα αποτυπώνουν και το αριστερό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αναδιανομή του πλούτου και την ανάπτυξη, αλλά και θα αφήνουν ένα αριστερό αποτύπωμα στο κοινωνικό κράτος, στις ευρύτερες θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτή είναι κοινή αγωνία όλων, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που εκφράζονται στις κομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα το οποίο είναι όχι απλώς εύλογο, αλλά και επιθυμητό. Σε αντίθεση με αυτό που επιθυμούν κύκλοι εντός και εκτός της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει ενωμένος μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες και τις συλλογικές του αποφάσεις», τόνισε η κ. Σβίγκου.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση