HomeHL-WorldΣυνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί: Κανένα χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις

Συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί: Κανένα χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις

Περισσότερο από τρεις ώρες διήρκεσε η πρώτη συνάντηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περισσότερο από τρεις ώρες διήρκεσε η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων πριν από δύο μήνες.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα χρονοδιαγραμμάτων, ούτε και αναβαθμισμένου ρόλου του ΟΗΕ στην διαδικασία. Ο ειδικός σύμβουλος του γγ των ΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε, θα έχει τον ρόλο που είχε ως σήμερα και αν το επιθυμούν οι δύο ηγέτες θα του απευθύνουν ερωτήματα προς απάντηση.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, χαιρέτησε την επανέναρξη του διαλόγου και χαρακτήρισε γόνιμη την ανταλλαγή απόψεων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με τον οποίο κατέληξαν στον καθορισμό άλλων τεσσάρων συναντήσεων, η πρώτη εκ των οποίων θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου. Αύριο στο μεταξύ, ξεκινούν οι συναντήσεις των διαπραγματευτών, οι οποίοι θα ετοιμάσουν προτάσεις για να ξεκινήσει ο διάλογος και θα επιβεβαιώσουν τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ευχήθηκε ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων να μας φέρει σε σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν τέτοιες συγκλίσεις που οδηγούν σε λύσεις, οι οποίες να συνάδουν με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, το διεθνές δίκαιο και να δημιουργούν ένα κράτος λειτουργικό το οποίο δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες κανενός. Πρόσθεσε πως παρόμοιας φύσεως διάσκεψη όπως αυτή της Γενεύης, θα μπορεί να καταστεί δυνατή όταν υπάρξει τέτοια πρόοδος η οποία να επιτρέψει τη συζήτηση για τις εγγυήσεις. «Αρκεί να μην είναι υπό προϋποθέσεις, αλλά σαν αποτέλεσμα του ελεύθερου διαλόγου των ηγετών» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει άτυπο χρονοδιάγραμμα, επανέλαβε πως δεν υπάρχει ούτε άτυπο, ούτε τυπικό χρονοδιάγραμμα, ενώ σε ερώτηση αν τέθηκε θέμα από τον Τ/κ ηγέτη για το φυσικό αέριο, απάντησε αρνητικά, τονίζοντας πως δεν θα ήταν δυνατόν να διαπραγματεύεται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση