HomeΚΟΣΜΟΣΟι G7 στην Ιταλία ψάχνουν κοινή γραμμή έναντι Συρίας και Μόσχας

Οι G7 στην Ιταλία ψάχνουν κοινή γραμμή έναντι Συρίας και Μόσχας

Η Βρετανία πιέζει για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με στόχο τη διαμόρφωση μιας ενιαίας γραμμής στο Συριακό μετά τη φρικτή επίθεση με τα χημικά την περασμένη εβδομάδα, αρχίζουν σήμερα στην πόλη Λούκα της Τοσκάνης στην Ιταλία οι διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών του Ομίλου των Επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη στην Ιταλία.

Στόχος τους να ασκήσουν πιέσεις στη Μόσχα, ώστε να αποστασιοποιηθεί απ’ τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Εκτός απ’ τις ΗΠΑ στον Όμιλο των Επτά (G7) μετέχουν ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία κι οι σύμμαχοι αναμένεται να ζητήσουν απ’ τον Ρεξ Τίλερσον να ξεκαθαρίσει την αμερικανική γραμμή στο Συριακό μετά από κάποια φαινομενικά αντιφατικά μηνύματα.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε από τη μία πλευρά τη Μόσχα ότι απέτυχε να εμποδίσει το καθεστώς Άσαντ να εξαπολύσει την περασμένη Τετάρτη την πολύνεκρη επίθεση με τα χημικά στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Χαν Σεϊκούν. Από την άλλη, όμως, ξεκαθάρισε ότι δεν άλλαξε η στρατιωτική στάση των ΗΠΑ στη Συρία κι ότι η «πρώτη προτεραιότητα» παραμένει η αντιμετώπιση του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους». Κι όλα αυτά ένα 24ωρο αφότου η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, είπε ότι η κατάσταση στη Συρία δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί όσο παραμένει πρόεδρος ο Άσαντ.

Οι υπ Εξ των χωρών του Ομίλου των Επτά θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να πείσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να διακόψει τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει στον Μπασάρ αλ Άσαντ και να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση μιας πολιτικής μετάβασης της εξουσίας. Μάλιστα ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται -όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ- να πιέσει για επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, αν δεν υποχωρήσει στο θέμα αυτό. Ο Τίλερσον θα ήθελε να πάει στη Μόσχα με μια δέσμη αξιώσεων, που θα συνυπογράφουν οι σημαντικοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, αν και διεμήνυσε ότι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος της κυβέρνησης Τραμπ στη Συρία είναι η εξάλειψη του «Ισλαμικού Κράτους», σχολιάζουν αναλυτές.

Κατά πόσον τώρα θα είναι αποτελεσματικές οι πιέσεις που θα ασκηθούν στη Μόσχα, ώστε να εγκαταλείψει τον Άσαντ είναι αμφίβολο. Χθες Ρωσία και Ιράν, οι βασικότεροι στρατιωτικοί σύμμαχοι του Άσαντ, απείλησαν με αντίποινα σε περίπτωση νέων αμερικανικών επιθέσεων.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ιράν, Χασάν Ρουχανί επεσήμαναν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, ότι οι επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Συρίας είναι ανεπίτρεπτες και τόνισαν την ανάγκη για τη διεξαγωγή αντικειμενικής έρευνας αναφορικά με την επίθεση χημικών όπλων στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος Μόσχας και Τεχεράνης δήλωσε με έμφαση: «Αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ ήταν να αγγίξουν τις κόκκινες γραμμές μας. Από εδώ και στο εξής, οποιαδήποτε παραβίαση των κόκκινων γραμμών στη Συρία, θα λάβει δυναμική απάντηση, από όποιον και αν προέρχεται. Η Αμερική γνωρίζει ότι μπορούμε να αντιδράσουμε πολύν δυναμικά»…

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση