HomeHL-EconomyΓραφειοκρατικός «λαβύρινθος» ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός για τα χρέη των επιχειρήσεων

Γραφειοκρατικός «λαβύρινθος» ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός για τα χρέη των επιχειρήσεων

Άγνωστο για το υπ. Οικονομίας πόσες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να υπαχθούν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γραφειοκρατία και πολύμηνες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να υποστεί όποια επιχείρηση θελήσει να προχωρήσει σε ρύθμιση χρέους με τους πιστωτές της καθώς με τις νέες διατάξεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα απαιτούνται περί τα 25 έγγραφα και πάνω από 20 βήματα για να μπορέσει να συμπεριληφθεί σε αυτόν.

Αν και το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι σε συνεργασία με την ειδική γραμματεία ρύθμισης ιδιωτικού χρέους ετοίμασαν μια καινοτόμα διαδικασία, μια υπόθεση μπορεί να χρειαστεί και έξι μήνες για να διεκπεραιωθεί.

Σύμφωνα με όσα είπαν στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο ειδικός γραμματέας ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμουσης, ο διακανονισμός θα γίνεται μέσω πλατφόρμας στην οποία κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση θα μπορεί να μπει με τους κωδικούς του Τaxis. Στη συνέχεια θα εισάγει τα βασικά οικονομικά στοιχεία και θα υποβάλει τα σχετικά δικαιολογητικά, διότι, όπως εξήγησε ο κ. Κουρμούσης, στην πλατφόρμα θα μπορούν να συνδεθούν και οι τράπεζες.

«Αυτός ο νόμος δεν θεραπεύει ανισότητες» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και συμπλήρωσε οτι «δε μπορούμε, όμως, να ξεχάσουμε τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια στα τέλη Απριλίου, ενώ παραδέχθηκε πως δεν μπορεί να υπάρχει πλήρης εικόνα για το πόσες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να υπαχθούν στις νέες διατάξεις.

Σημείωσε πως ο μηχανισμός δίνει την δυνατότητα στην επιχείρηση να διαπραγματευτεί σε μια μόνο διαδικασία με το σύνολο των πιστωτών της, η διαδικασία γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμουση, με την ολοκλήρωση αυτού του βήματος της αίτησης προκύπτει πλέον περιουσιολόγιο των επιχειρήσεων καθώς και των επιχειρηματιών και συγγενικών προσώπων τους ούτως ώστε να αποφεύγονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό εντάσσεται το σύνολο των πιστωτών του οφειλέτη, από τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζομένους. Η διαδικασία είναι ίδια τόσο για τις μικρές όσο και για τις μεγάλες επιχειρήσεις με μόνη διαφορά τη συμμετοχή εμπειρογνώμονα, η οποία για τις μικρές επιχειρήσεις είναι προαιρετική.

Η πρόβλεψη φορά όλες τις επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές έως και τις 31/12/2016 από 20.000 ευρώ και άνω, που είναι σε λειτουργία.

Το νομοσχέδιο προσφέρει δύο βασικά οφέλη:

α) ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσια και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (10 έτη) και

β) ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.

Ο οφειλέτης αφού εκκινήσει την διαδικασία, μπορεί να διαπραγματευτεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο με τους πιστωτές και να εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Οι υποβολές αιτήσεων θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2018 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση