HomeHL-9Αίγυπτος: Μαύρη Κυριακή των Βαΐων -Ο ISIS σκόρπισε τον θάνατο σε εκκλησίες

Αίγυπτος: Μαύρη Κυριακή των Βαΐων -Ο ISIS σκόρπισε τον θάνατο σε εκκλησίες

Στην Αλεξάνδρεια το δεύτερο χτύπημα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο βόμβες εξερράγησαν σε εκκλησίες στη βόρεια Αίγυπτο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 45  άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 150.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις.

Egypt

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν  τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Αίγυπτου και του αραβικού κόσμου Αλ Αχράμ μιλάει για 47 πλέον νεκρούς: 29 στην Τάντα και 18 στην Αλεξάνδρεια (σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου). Οι τραυματίες είναι περίπου 150.

cairo

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 μέσα στην κοπτική εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου) της Τάντα στο Δέλτα του Νείλου.

Η δεύτερη έκρηξη έγινε γύρω στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, έξω από κοπτική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle επικαλούμενη το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, η έκρηξη οφείλεται σε βομβιστή αυτοκτονίας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν 66.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ένας αστυνομικός παρεμπόδισε τον βομβιστή να εισέλθει στο εσωτερικό του ναού και εκείνος αμέσως πυροδότησε την βόμβα.

cairo2

Πληροφορίες και για τρίτη βόμβα που απενεργοποιήθηκε

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού σε άλλη χριστιανική εκκλησία της Αλεξάνδρειας, τον οποίο εξουδετέρωσε ειδική ομάδα πυροτεχνουργών της Αιγυπτιακής αστυνομίας.

cairo3

Ανεβαίνει δραματικά ο φόρος αίματος από τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Ανεβαίνει δραματικά ο φόρος αίματος από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Σύμφωνα με πηγές του Αιγυπτιακού Υπουργείου Υγείας, 11 είναι τα θύματα μέχρι στιγμής από την τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Μανσέια της Αλεξάνδρειας, ενώ υπάρχουν και 66 τραυματίες.

Σε αυτούς, συμπεριλαμβάνονται και τρεις αστυνομικοί στους οποίους συγκαταλέγεται και ο επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος της περιοχής Αταρίν.

Στην προηγούμενη έκρηξη στην Τάντα, ανάμεσα στους 22 νεκρούς – όπως δίνει τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων το αιγυπτιακό Υπουργείο Υγείας – συμπεριλαμβάνεται ο επικεφαλής του Δικαστηρίου της Τάντα, Σαμουέλ Τζορτζ, γράφει η Αλ Αχράμ.

Egypt

Συνολικά, φαίνεται ότι τουλάχιστον 33 Αιγύπτιοι έπεσαν σήμερα αθώα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων και πάνω εκατό είναι οι τραυματίες.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Nile news, ο κυβερνήτης της Γκαρμπίγια στρατηγός ‘Αχμαντ Ντέιφ επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στην εκκλησία.

Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν εξονυχιστικά την περιοχή όπου βρίσκεται εκκλησία για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί κοντά. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, δεν είναι ακόμη γνωστό «αν είχε τοποθετηθεί βόμβα στο εσωτερικό της εκκλησίας ή αν κάποιος ανατινάχθηκε».

https://www.youtube.com/watch?v=yf9GJ8RpBY0

Η επίθεση σημειώνεται πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στις 28 και 29 Απριλίου στην Αίγυπτο και την ώρα που το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κάλεσε οι χριστιανοί να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, βομβιστική επίθεση στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 49, ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά.

cairo7

Ήταν η πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου εδώ και χρόνια.

Το Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου κατέκρινε με δριμύτητα τις αποτρόπαιες πράξεις.

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, μόλις επέστρεψε από τη λειτουργία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

https://www.youtube.com/watch?v=8yj35Maigew

Ο Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι συγκάλεσε συμβούλιο εθνικής άμυνας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Άμυνας και οι αρχηγοί των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.

Τα νοσοκομεία, πολιτικά και στρατιωτικά, βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι είναι πιθανό τα θύματα να αυξηθούν.

cairo8

Ανακοίνωση Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Αίγυπτο

Συγκλονισμένοι από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην πόλη Τάντα της Αιγύπτου, καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία σε κάθε της έκφανση.

Παρόμοια κρούσματα βάρβαρης και τυφλής βίας δεν πρόκειται να πλήξουν τον ανεκτικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της φίλης Αιγύπτου και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, στον αιγυπτιακό λαό και στην Κυβέρνησή του.

cairo9

Μητσοτάκης: «Αθώες ζωές χάθηκαν άδικα»

Τη θλίψη του για θύματα της βομβιστικής επίθεσης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αίγυπτο εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει: «Αθώες ζωές χάθηκαν άδικα, ανήμερα των Βαΐων στην Αίγυπτο, στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων».

O Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση σε κοπτική εκκλησία της πόλης Τάντα, 120 χλμ. βόρεια του Καΐρου, στο Δέλτα του Νείλου, κάνοντας έκκληση στους τρομοκράτες, τους κατασκευαστές όπλων, αλλά και τους διακινητές τους, να σταματήσουν.

Oι Έλληνες της Αιγύπτου είναι όλοι καλά στην υγεία τους

Όλοι καλά στην υγεία τους είναι οι Έλληνες που κατοικούν στην Αλεξάνδρεια, τονίζει ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης.

Ο Έλληνας Πρόξενος μάλιστα επεσήμανε ότι υπήρξε ένας Έλληνας που βρέθηκε κοντά στην επίθεση της Αλεξάνδρειας, καθώς σημειώθηκε λίγα μόλις τετράγωνα από τον ναό του Αγίου Σάββα – όπου λειτούργησε σήμερα ο Πατριάρχης Θεόδωρος – αλλά δεν έπαθε τίποτε.

«Μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει αντιληπτός τραυματισμός κανενός Έλληνα», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο κ. Κακαβελάκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Φωτογραφίες protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση