HomeHL-9Το “φακελάκι”… στα νοσοκομεία της Κρήτης

Το “φακελάκι”… στα νοσοκομεία της Κρήτης

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στο νησί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία όλης της Κρήτης σχετικά με τα “φακελάκια” προς το ιατρικό προσωπικό καταδεικνύει έρευνα, που παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της ημερίδας για το επίμαχο θέμα, που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο, παρουσία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη.

pinakas2

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1003 ασθενών, η ειδικότητα των γιατρών, που κρατούν την πρώτη θέση στο “φακελάκι” είναι εκείνοι των χειρούργων διαφόρων ειδικοτήτων.

pinakas3

Όσον αφορά στα νοσοκομεία, όπου “βασιλεύει” το φακελάκι, πρώτο έρχεται το νοσοκομείο Χανίων, με ποσοστό 5,9%, ενώ ακολουθεί το Βενιζέλειο με 4,7%, το ΠΑΓΝΗ με 4,3%, το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου με 3,8%, το νοσοκομείο Ρεθύμνου με 3,7% και το νοσοκομείο Ιεράπετρας με 2,7%.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με την έρευνα, στις περισσότερες φορές ο ασθενής είναι εκείνος, που δίνει οικειοθελώς το “φακελάκι” στο γιατρό υπό το φόβο μήπως και δεν τύχει της καλύτερης δυνατής φροντίδας και εξυπηρέτησης.

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στην ημερίδα επεσήμανε ότι για πρώτη φορά γίνεται δημόσια συζήτηση σε μία παθογένεια του συστήματος υγείας.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ότι πρόκειται για μία απαράδεκτη συμπεριφορά και πρακτική, που προσβάλλει την αξιοπρέπει του συστήματος υγείας και των λειτουργών του, αλλά κυρίως προσβάλλει την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ασθενών.

Είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο.Υπάρχουν δυσλειτουργίες του συστήματος υγείας, όπως χρόνια αναμονή, παρατεταμένη δυσκολία πρόσβασης κι έτσι γίνεται μια προσπάθεια μέσω της πρακτικής αυτής να παρακαμφθούν» επεσήμανε ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας ότι για αυτούς τους λόγους πρέπει να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες αυτές, ώστε να μην υπάρχει το υπόβαθρο για μία τέτοια συμπεριφορά.

Όσον αφορά στην ατιμωρησία ή μη των γιατρών, ο κ. Ξανθός επεσήμανε «Ατιμωρησία δεν υπάρχει. Έχουμε δώσει εντολή, οι υποθέσεις αυτές να προχωρούν στην πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται. Εγώ προσωπικά έχω υπογράψει πολλές περιπτώσεις απομάκρυνσης συναδέλφου, που αποδεδειγμένα έχουν καταδικαστεί για τέτοια συμπεριφορά».

Διαφήμιση
Διαφήμιση