HomeHL-WorldΝότιο Σουδάν: Πάνω από 6.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τις μάχες

Νότιο Σουδάν: Πάνω από 6.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τις μάχες

Ανακοίνωση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πάνω από 6.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει μέσα στις τελευταίες ημέρες τις εστίες τους για να σωθούν από τις σφοδρές μάχες στο νότιο τμήμα του Νότιου Σουδάν, και πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς κατήγγειλαν ότι κυβερνητικά στρατεύματα σφαγίασαν αμάχους, υπογράμμισε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Μάχες ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες ξέσπασαν τη Δευτέρα στην πόλη Πάτζοκ, στην Πολιτεία του Ισημερινού, ένα κομμάτι της χώρας που είχε μείνει συγκριτικά ανεπηρέαστο από τη βία για καιρό, αλλά πλήττεται όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες.

Στην ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία υπογραμμίζει ότι 6.000 Νοτιοσουδανοί τράπηκαν σε φυγή από τη Δευτέρα κατευθυνόμενοι στην περιοχή Λαμουό, στο βόρειο τμήμα της γειτονικής Ουγκάντας, ενώ πολλοί συνεχίζουν να κρύβονται στη σαβάνα για να γλιτώσουν από τους ενόπλους.

«Ο κόσμος που εγκατέλειψε στην περιοχή (…) βεβαιώνει ότι η πόλη έγινε στόχος μιας επίθεσης που έκαναν αδιακρίτως οι ένοπλες δυνάμεις του Νότιου Σουδάν», εξηγεί η Αρμοστεία.

«Οι πρόσφυγες αφηγήθηκαν σε μια ομάδα της UNHCR στη Λαμουό φρικιαστικές ιστορίες βιαιοτήτων και ωμοτήτων σε βάρος των αμάχων. Πολλοί είδαν οικείους τους να εκτελούνται ή να σφαγιάζονται σαν ζώα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόκο Νούρι, ένας εκπρόσωπος της Αρμοστείας στην Ουγκάντα.

«Οικογένειες διέφυγαν προς κάθε κατεύθυνση. Αυτοί που δεν μπόρεσαν να φύγουν δολοφονήθηκαν, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένας νοτιοσουδανός πάστορας που εγκατέλειψε την Πάτζοκ την Τετάρτη αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ότι στρατιώτες εισέβαλαν στην πόλη με άρματα μάχης και «ξαφνικά τους είδαμε να ανοίγουν πυρ και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να το βάλουμε στα πόδια».

Ο πάστορας αυτός, όπως και ο αγγλικανός επίσκοπος της περιοχής, ο Μπέρναρντ Ορίνγκα, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν· ο απολογισμός αυτός όμως δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Η Ουγκάντα έχει υποδεχθεί 832.000 πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν, οι 270.000 από τους οποίους ζουν στον καταυλισμό Μπιντιμπίντι, που αφότου άνοιξε τις πόρτες του πριν από οκτώ μήνες, έχει γίνει ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων του κόσμου. Περίπου 2.000 πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν φθάνουν καθημερινά στην Ουγκάντα.

Στο Νότιο Σουδάν, τη νεότερη χώρα του κόσμου, που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της τον Ιούλιο του 2011, ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2013 ένας καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος, με πολλές δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και πάνω από τρία εκατομμύρια εκτοπισμένους. Η σύρραξη προκάλεσε τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα — ο ΟΗΕ κάνει λόγο για μια ανθρωπιστική καταστροφή.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση