HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑναβάλλεται η αυριανή εκδήλωση του κύκλου «Μίτος της Αριάδνης»

Αναβάλλεται η αυριανή εκδήλωση του κύκλου «Μίτος της Αριάδνης»

Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα των επιτυχημένων ομιλιών της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την ομιλία των κ. κ. Μανόλη Δρακάκη, διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και Κλεάνθη Σιδηρόπουλου, Αρχαιολόγου – Νομισματολόγου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου  συνεχίστηκε το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 η δεύτερη σειρά των ομιλιών με τον τίτλο: «Ο μίτος της Αριάδνης – Ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου», που οργανώνει η Ηράκλεια Πρωτοβουλία, 20 χρόνια μετά την επιτυχή οργάνωση του πρώτου κύκλου.

Θέμα της ομιλίας ήταν: «Στα γυρίσματα των καιρών. Έμποροι και καραβοκύρηδες στο Ηράκλειο (1878 – 1913)»

Τους ομιλητές προλόγισε ο κ. Γιώργος Νικολακάκης, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην κουλτούρα συνεργασίας, που έχουν αναπτύξει οι δύο επιστήμονες και στο πλήθος ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων, που έχουν από κοινού πραγματοποιήσει.

Αντί της συνήθους πρακτικής κατά την παρουσίαση εργασίας δύο επιστημόνων, όπου ο ένας παρουσιάζει το πρώτο μέρος και ο άλλος το δεύτερο, η συγκεκριμένη εργασία παρουσιάστηκε από κοινού από τους δύο καλά προετοιμασμένους ομιλητές, οι οποίοι εναλλάσσονταν στην ανάγνωσή της, με αποτέλεσμα να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού σ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν αρχικά στις εμπορικές σχέσεις του Ηρακλείου με την ύπαιθρο στο χρονικό διάστημα, που εξετάζουν, από το 1878 (συνθήκη της Χαλέπας) μέχρι το 1913 (Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα). Αποκάλυψαν συμφωνίες μεταξύ Ηρακλειωτών εμπόρων, που καθόριζαν τους όρους αγοράς και πώλησης συγκεκριμένων προϊόντων, δημιουργώντας στην ουσία αυτό, που σήμερα ονομάζομε «καρτέλ». Έδωσαν ενδιαφέροντα παραδείγματα μεταφοράς προϊόντων με πλοία, λόγω του ανεπαρκούς οδικού δικτύου, όπως μεταξύ Ηρακλείου και Αγίας Γαλήνης μέσω Σητείας και Ιεράπετρας.

Αναφέρθηκαν κατόπιν στις εμπορικές σχέσεις του Ηρακλείου με προορισμούς εκτός Κρήτης. Είναι εντυπωσιακή η περίπτωση ενός Ηρακλειώτη εισαγωγέα υφασμάτων, που χρωστά σε επιχειρήσεις , εγκατεστημένες , όχι μόνο στο Ηράκλειο ή στα Χανιά, αλλά σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας!

Ο χάρτης με τους προορισμούς, στους οποίους έφταναν, στο υπό εξέταση χρονικό διάστημα, πλοία από το Ηράκλειο, περιλαμβάνει λιμάνια των νησιών του Αιγαίου και των παραλίων της Μικράς Ασίας , της Μαύρης Θάλασσας, του Ιονίου και της Αδριατικής, της νότιας Γαλλίας, ακόμα και της Νέας Υόρκης.

Τα γραφήματα με τη χωρητικότητα και τη σημαία των πλοίων, που έφταναν στο λιμάνι του Ηρακλείου, έδειξαν, ότι τα περισσότερα ήταν μικρά πλοία με σημαία της Κρητικής Πολιτείας ή Ελληνική, όμως υπήρχαν και μεγάλα ατμόπλοια με σημαίες Ευρωπαϊκών χωρών.

Αλλαγές στο πρόγραμμα των ομιλιών

Αναβάλλεται η ομιλία της καθηγήτριας κ. Ελευθερίας  Ζέη, που είχε προγραμματισθεί για αύριο, Σάββατο 8 Απριλίου, λόγω απρόβλεπτου  γεγονότος, που δεν της επιτρέπει να βρίσκεται στο Ηράκλειο αυτή την ημέρα. Η διάλεξη με θέμα: Οι αόρατες πόλεις του Ηρακλείου κατά την Κρητική Πολιτεία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Μαΐου , ώρα 20.00 στην αίθουσα της οδού Ανδρόγεω.

Ματαιώνεται η προγραμματισμένη για το Σάββατο 6 Μαΐου διάλεξη της καθηγήτριας κ. Μαρίας Κωνσταντουδάκη – Κιτρομηλίδου με θέμα: Η βυζαντινή τέχνη της βενετικής Κρήτης: παράδοση και προκλήσεις, η κοινωνία και οι δημιουργοί. Μια έκτακτη σοβαρή πανεπιστημιακή υποχρέωση δεν της επιτρέπει να λείψει στις 6 Μαΐου από την Αθήνα ενώ, λόγω των πολλαπλών υποχρεώσεών της, δεν βρέθηκε άλλη κατάλληλη ημερομηνία μέχρι το τέλος Μαΐου. Η κ. Κωνσταντουδάκη εκφράζει τη λύπη της, που δεν θα λάβει μέρος στην ενδιαφέρουσα αυτή σειρά ομιλιών.

Η αναβληθείσα διάλεξη του καθηγητή κ. Θεοχάρη Δετοράκη με θέμα: Σεισμοί και λοιμοί στον Χάνδακα κατά τη Βενετοκρατία και Τουρκοκρατία. Οι μαρτυρίες των πηγών,  θα γίνει τελικά το Σάββατο 6 Μαΐου.

Η επόμενη ομιλία θα γίνει το Σάββατο 22 Απριλίου 2017, ώρα 11:00,

στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης», στον Β΄ όροφο του δημοτικού κτηρίου της οδού Ανδρόγεω. Ο κ. Αντώνης Καρτσάκης, διδάκτωρ, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων θα μιλήσει με θέμα: Ηράκλειο του Μεσοπολέμου: όψεις ενός πνευματικού πεδίου ανοιχτών οριζόντων, όπως σκιαγραφείται στα λογοτεχνικά έντυπα της εποχής.

Διαφήμιση
Διαφήμιση