HomeHL-9Αυξάνονται … ξανά οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια και το ΤΕΙ της Κρήτης

Αυξάνονται … ξανά οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια και το ΤΕΙ της Κρήτης

Για τρίτη φορά η ανακοίνωση του αριθμού των νέων φοιτητών από το Υπουργείο Παιδείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνεχίζονται οι παλινωδίες με τον αριθμό των εισακτέων, καθώς με την «τρίτη» φαίνεται ότι οριστικοποιείται ο τελικός αριθμός.

Τελικά δεν θα ισχύσει ότι θα «κοπούν» 1000 θέσεις, μισές φέτος μισές του χρόνου, αλλά ένα νέο μοντέλο με βάση το οποίο μειώνονται οι θέσεις στα Πανεπιστήμια κατά 97 και αυξάνονται στα ΤΕΙ κατά 838, σε σχέση με πέρυσι, σε πανελλαδικό επίπεδο. Άρα προκύπτει τελικά αύξηση και όχι μείωση κατά 741 θέσεις.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου υπέγραψε σήμερα την απόφαση με τους νέους πίνακες εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 έχουμε 43.758 εισακτέους στα πανεπιστήμια και 26.968 στα ΤΕΙ. Δηλαδή συνολικά έχουμε 70.726 εισακτέους.

Αντίστοιχα για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 είχαμε 43.855 εισακτέους στα πανεπιστήμια και 26.130 στα ΤΕΙ. Δηλαδή είχαμε συνολικά 69.985 εισακτέους.

Στη συνέχεια παρατίθενται οι αριθμοί των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ ανά σχολή, που περιλαμβάνονται στη σχετική υπό δημοσίευση Υπουργική Απόφαση για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στην Κρήτη

Μετά και από την εξέλιξη αυτή, σε επίπεδο Κρήτης παρατηρείται αύξηση του αριθμού των εισακτέων, καθώς τα δεδομένα διαφοροποιούνται σε σχέση με την πρώτη ανακοίνωση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Έτσι, προκύπτει ότι το νέο ακαδημαϊκό έτος θα υπάρχουν συνολικά 5.816 θέσεις για τους πρωτοετείς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ Κρήτης.

eisakteoi-panepisthmio-krhths1

eisakteoi-panepisthmio-krhths-2

Πιο συγκεκριμένα, οι εισακτέοι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης θα είναι 2821, στο Πολυτεχνείο 710, στο ΤΕΙ 2.115 ενώ χωρίς μεταβολή σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό παραμένει ο αριθμός των εισακτέων στην Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης που θα δει τον Σεπτέμβριο 170 νέος φοιτητές στα έδρανά της.

eisakteoi-polytexneio1

eisakteoi-polytexneio2

Παρά λοιπόν τις αντιδράσεις των διοικήσεων των ιδρυμάτων της Κρήτης, τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να παρατηρείται για μία ακόμη φορά υπερπληθώρα φοιτητικού δυναμικού με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης.

eisakteoi-tei-krhths1

eisakteoi-tei-krhths2

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη πως θεωρείται δεδομένο ότι όλες οι διαθέσιμες θέσεις θα καλυφθούν καθώς τα πανεπιστημιακά τμήματα της Κρήτης είναι ιδιαίτερα δημοφιλή όχι μόνο για τους Κρητικούς υποψηφίους αλλά και για τους υποψήφιους άλλων περιοχών της χώρας.

eisakteoi-ekklhsiastikh-akadhmia

Διαφήμιση
Διαφήμιση