HomeUncategorized«Η συμβολή της Τ.Α. στην προσπάθεια εθνικής ανόρθωσης είναι καθοριστική»

«Η συμβολή της Τ.Α. στην προσπάθεια εθνικής ανόρθωσης είναι καθοριστική»

Εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου παρουσία προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις θέσεις της ΝΔ για το νέο «αυτοδιοικητικό χάρτη» και την υποβάθμιση της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης από την πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρουσίασε ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου  Λ. Αυγενάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της ΚΕΔΕ στο Ηράκλειο και της χθεσινής συνεδρίασης της διευρυμένης ΝΟΔΕ Ηρακλείου, παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλη.

Στο πλαίσιο της εισήγησής του ο Γραμματέας της ΝΔ δήλωσε: «Η θέση της χώρας θα ήταν διαφορετική αν δεν είχαμε χάσει τα τελευταία δύο χρόνια με επώδυνα πισωγυρίσματα και τραγικές επιλογές. Το μείγμα ιδεοληψίας και ανεπάρκειας που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία.

Στην προσπάθεια της πατρίδας μας για εθνική ανόρθωση, η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αποφασιστικής σημασίας. Γι’ αυτό, στόχος μας στη ΝΔ είναι να δημιουργήσουμε ανάμεσά μας στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης.

Γνωρίζω καλά τις παθογένειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, …. Τα κυριότερα προβλήματα είναι:

  • Η οικονομική στενότητα η οποία επιδεινώνεται από τη γενικότερη κατάσταση της χώρας.
  • Το δαιδαλώδες και αναχρονιστικό ελεγκτικό πλαίσιο.
  • Η υπερβολική γραφειοκρατία, που -ουσιαστικά- αναιρεί την διοικητική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α.
  • Η κατακερματισμένη νομοθεσία.

Αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν ριζικά προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα της Αυτοδιοίκησης, ώστε να αυξηθεί η αυτοτέλεια και η ελευθερία της.

Ο Πρόεδρος μας Κ. Μητσοτάκης, … έχει αναφέρει την ανάγκη μιας Νέας Αρχιτεκτονικής για Δημοσιονομική Αποκέντρωση, για την άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής μέσω των Ο.Τ.Α., για Αναπτυξιακή Αποκέντρωση, για τη δημοκρατική νομιμοποίηση και αξιολόγηση του έργου των Ο.Τ.Α. από τους πολίτες. Οι βασικές παράμετροι των θέσεων της ΝΔ είναι:

1)         Εξορθολογισμός του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης: … Στόχος μας να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό, με συγχώνευση και κατάργηση διοικητικών οργάνων και απλοποίηση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

2)         Σε ό,τι αφορά στους οικονομικούς πόρους, γνωρίζουμε όλοι ότι βραχυπρόθεσμα δεν είναι εφικτή η δυνατότητα αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης. Θα μπορέσουμε, όμως, να αναθεωρήσουμε το μηχανισμό χορήγησης των Κ.Α.Π. και ταυτόχρονα να διευκολύνουμε τους Δήμους να αυξήσουν τους πόρους τους, αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία τους.

α) Κ.Α.Π.: σε συνεννόηση με την Αυτοδιοίκηση, θα επαναξιολογήσουμε τα κριτήρια χορήγησης αυτώ των πόρων ώστε να μεγιστοποιήσουμε την αποδοτικότητά τους.

β) Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας από τους Δήμους: θα διευκολυνθεί με την απλοποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου και την απλοποίηση του υπάρχοντος πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού. Εμείς έχουμε την αντίληψη ότι πρέπει να δίνονται κίνητρα και προϋποθέσεις στους Δήμους να αυξάνουν τους πόρους τους.  Να μπορούν να διαθέτουν το πλεόνασμά τους και όχι να το επιστρέφουν στο κρατικό ταμείο.

Μια τέτοια μεταρρύθμιση θα είχε πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες, καθώς θα ενίσχυε την οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α., θα βελτίωνε την λογοδοσία και θα αύξανε την φορολογική συνείδηση των δημοτών.

3)         Σε διαχειριστικό επίπεδο, προωθούμε άμεσα την πρακτική των διαδημοτικών συνεργειών για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την εξοικονόμηση πόρων. Τέτοιες συνέργειες αφορούν κυρίως την διαχειριστική επάρκεια, την εκπόνηση μελετών, την τεχνική βοήθεια και άλλες συναφείς δραστηριότητες, με τις οποίες σχεδιάζουμε και προωθούμε την αναπτυξιακή αποκέντρωση.

4)         Σε σχέση με την άσκηση εποπτείας και ελέγχου των Ο.Τ.Α., από το κεντρικό Κράτος, αυτή θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά τη νομιμότητα των πράξεων, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Ασφαλώς θα εποπτεύεται η κατάρτιση και εκτέλεση αξιόπιστων προϋπολογισμών και θα διεξάγεται απολογιστικός έλεγχος. Ο έλεγχος, όμως, θα πρέπει να γίνεται δίχως να παρακωλύεται η λειτουργία των Ο.Τ.Α. και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επεκτείνεται στη σκοπιμότητα των πράξεων».

Επίσης, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης για την ΤΑ: «Πρόσφατα άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση η οποία δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση με αφορμή το πόρισμα της επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση.  Έχουμε λοιπόν ένα πόρισμα που κινείται στη λογική της αποδυνάμωσης του ρόλου του δημάρχου και της απλής αναλογικής.

Η Κυβέρνηση αγνοεί ότι ένα εκλογικό σύστημα πρέπει να διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα και την αποτελεσματική διακυβέρνηση και η απλή αναλογική δεν οδηγεί σε αυτά. Αυτή η λογική, όπως και η πρόταση για τα λαϊκά συμβούλια γειτονιάς, συγκροτούν μέτωπο εναντίον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του θεσμού του δημάρχου. …

Είμαστε απολύτως αντίθετοι στην απλή αναλογική για την Αυτοδιοίκηση. Μια τέτοια ρύθμιση είναι χτύπημα στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς αποτρέπει τη σταθερότητα της διοίκησης και αποδυναμώνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η Νέα Δημοκρατία επεξεργάζεται, σε συνεργασία με στελέχη της Αυτοδιοίκησης, προτάσεις για την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και τις απαραίτητες αλλαγές προς όφελος των πολιτών. Εάν η σημερινή Κυβέρνηση προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, μόλις η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου, θα αλλάξει αμέσως μια τέτοια ρύθμιση που αποτελεί χτύπημα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θέλουμε μια αυτοδύναμη και αυτοτελή Τοπική Αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη και ελεγχόμενη κυρίως από αυτόν. Είναι προφανές ότι όσα ανέφερα παρουσιάζουν μόνο το γενικό περίγραμμα της φιλοσοφίας μας σχετικά με την Αυτοδιοίκηση και τον εξορθολογισμό της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Εμείς [στη ΝΔ] μπορούμε. Και είμαστε έτοιμοι. Έτοιμοι να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην οριστική έξοδο από την κρίση. Στην επίτευξη του στόχου αυτού, καθοριστικό ρόλο θα έχει η αναβαθμισμένη, ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Διαφήμιση
Διαφήμιση