HomeΕΛΛΑΔΑΑναφορά στον Άρειο Πάγο για τις πρόωρες αποφυλακίσεις

Αναφορά στον Άρειο Πάγο για τις πρόωρες αποφυλακίσεις

Ειδικοί Φρουροί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου υπέβαλε το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής, ζητώντας να του γνωστοποιηθεί ο συνολικός αριθμός κρατουμένων-καταδίκων, που αποφυλακίστηκαν πρόωρα βάσει του ν. 4322/15 (για την αποσυμφόρηση των φυλακών), και επανέλαβαν ανάλογες εγκληματικές πράξεις.

Υποστηρίζοντας ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει συζήτηση για τη μερική κατάργηση ή ουσιαστική τροποποίηση των διατάξεων για τις πρόωρες αποφυλακίσεις (ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής ήδη προανήγγειλε σχετικές κατευθυντήριες γραμμές), το σωματείο διαμαρτύρεται στην αναφορά του ότι οι αστυνομικοί είναι οι πρώτοι άμεσα ζημιωθέντες, καθώς θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους προς προστασία των πολιτών.

Το σωματείο αναφέρει ότι οι προσπάθειες και θυσίες των αστυνομικών πέφτουν στο κενό, αφού κατάδικοι-εγκληματίες αποφυλακίζονται σε σκανδαλωδώς σύντομο διάστημα, επιστρέφουν στην κοινωνία και πολύ σύντομα επαναλαμβάνουν σοβαρές εγκληματικές πράξεις κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και περιουσίας πολιτών, χωρίς να έχει καταστεί πασιφανές εάν η έκτιση της ποινής τους μέχρι την αποφυλάκισή τους, συνετέλεσε στην πραγματική και ουσιώδη συμμόρφωση και στον εν γένει σωφρονισμό τους.

Στην αναφορά γίνεται λόγος σε περιπτώσεις πρόωρα αποφυλακισθέντων, όπως:

  • Του Αφγανού που κατηγορείται για τον βιασμό και την άγρια δολοφονία 19χρονης φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, που φέρεται ότι είχε καταδικασθεί σε 10ετή κάθειρξη για επίθεση το 2013 σε 20χρονη φοιτήτρια στην Κέρκυρα για να της αρπάξει την τσάντα, στέλνοντάς την στο νοσοκομείο με βαριές σωματικές βλάβες.
  • Του 38χρονου Γεωργιανού, που είχε καταδικαστεί σε 25ετή κάθειρξη για βαριά αδικήματα και ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε 29χρονο κοσμηματοπώλη στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, μπροστά στα μάτια της μητέρας του.
  • Τριών μελών της σπείρας που κατηγορείται ότι τον Αύγουστο του 2015 βασάνισε μέχρι θανάτου 67χρονο εστιάτορα στην Υδρα, ενώ δύο εξ αυτών φέρονται ότι είχαν επιδείξει ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά κατά την κράτησή τους.
  • Αλβανού κακοποιού πρόσφατα συλληφθέντος για νέες κακουργηματικές πράξεις διακίνησης ναρκωτικών (σε δικογραφία 43 ατόμων, μαζί με 6 έγκλειστους), που είχε καταδικαστεί σε 16ετή κάθειρξη.
    ethnos.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση