HomeHL-EconomyΤριπλό «χτύπημα» για τις συντάξεις- Στο στόχαστρο και οι επικουρικές

Τριπλό «χτύπημα» για τις συντάξεις- Στο στόχαστρο και οι επικουρικές

Νέος τρόπος υπολογισμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τριπλό  «χτύπημα» θα υποστούν οι συντάξεις καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού φέρνει μειώσεις  από 15-20% ενώ στο «παζάρι» με τους δανειστές μπαίνει -εκτός από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς έχει ήδη συμφωνηθεί- και νέος γύρος περικοπών  στις επικουρικές.

Επώδυνες μειώσεις που σε κάποιες περιπτώσεις θα αγγίξουν και το 35% φέρνει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων   που είναι καθ’οδόν η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς αλλά και ενώ οι πρώτοι μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος είναι οι 55.000-60.000 ασφαλισμένοι που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον περασμένο Μάιο.

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού οι συντάξεις που θα προκύψουν θα είναι κατά μέσο όρο «ψαλιδισμένες» από 15-20%. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν πάνω από 25 έτη ασφάλισης και υψηλό συντάξιμο μισθό. Ωστόσο απώλειες θα υποστούν και οι μικρές συντάξεις.

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο για τον υπολογισμό τον συντάξεων με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και τα παραδείγματα ασφαλισμένων που παραθέτει,  ασφαλισμένος στο ΙΚΑ μετά από 15 χρόνια ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών με το προηγούμενο  σύστημα θα λάμβανε σύνταξη 486,84 ευρώ ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου θα δει τη σύνταξή του μειωμένη κατά 44,04 ευρώ.

Σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση τις βάζει στο «κάδρο» της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να είναι ηπιότερη η μείωση των κύριων συντάξεων.

Πληροφορίες, οι οποίες για την ώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν πως στo υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται μία μέθοδο επανυπολογισμού των συντάξεων, όπου στις περιπτώσεις που το άθροισμα κύριων και επικουρικών είναι πάνω από 1.000 ή 1.200 ευρώ, θα κόβεται το 50% της προσωπικής διαφοράς. Το ποσό αυτό θα προκύπτει κατά 75% από την κύρια σύνταξη και κατά 25% από την επικουρική.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση