HomeHL-GreeceΕξαγγελίες Τσίπρα για επιδότηση ενοικίου στους νέους και καινούργιους παιδικούς σταθμούς

Εξαγγελίες Τσίπρα για επιδότηση ενοικίου στους νέους και καινούργιους παιδικούς σταθμούς

Ομιλία στο 10o Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, αξιοποίησης δημοσίων κτιρίων για τη στέγαση νέων, αλλά και «δεκάδες, εκατοντάδες» παιδικούς σταθμούς για τη στήριξη των νέων ζευγαριών εξήγγειλε από το βήμα του 1ου Συνεδρίου της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στο χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο κ.Τσίπρας μεταξύ άλλων, εξήγγειλε:

-Ετοιμάζουμε πρόγραμμα αξιοποίησης κτιρίων του δημοσίου για να στεγασθούν νέοι άνθρωποι και πρόγραμμα οικιστικής ανάπτυξης. Σύντομα παρουσιάζουμε μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για νέους με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια για να αποκτήσουν ξανά την αυτονομία τους.

-Σε λίγο καιρό θα επιδοτείται όχι μόνο το τρίτο, αλλά και το 1ο και το 2ο παιδί. Σχεδιάζουμε και δημιουργούμε δεκάδες, εκατοντάδες παιδικούς σταθμούς. Κανένα νέο ζευγάρι δεν θα χρειάζεται να πληρώνει παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά άνω των 3 ετών.

-Ολοήμερο πρόγραμμα σχολείου

Ο πρωθυπουργός έκανε και αναφορές σε μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, μιλώντας για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Όπως είπε, «είναι αναφαίρετο δικαίωμα να ζήσει ο κάθε νέος και νέα με τον άνθρωπο που αγαπά, με ίσα δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον προσανατολισμό του καθενός και της καθεμιάς. Ήμασταν εμείς που έστω και αργά θεσμοθετήσαμε το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια».

Συνέχισε λέγοντας ότι η «παραλάβαμε το Γενάρη του 2015 μια απαράδεκτα υψηλή ανεργία στο 27%. Το Μάρτιο σημειώθηκε ένα θετικό ρεκόρ 16ετίας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4 μονάδες». Αναφερόμενος στις ελαστικές μορφές εργασίας ο κ.Τσίπρας είπε ότι δεν είναι ιδεοληψία να υποταχθεί η κυβέρνηση στις απαιτήσεις. «Αυτό που συνέβη στη χώρα μας είναι πρωτοφανές διότι είχαν αγιοποιήσει τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως «κληρονομήσαμε μια κατάσταση διαλυμένων εργασιακών σχέσεων».

«Δίνουμε μάχη για να αποκαταστήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα» ανέφερε και τόνισε πως «ιδεοληψία είναι να νομίζεις ότι μπορείς να καταστρέψεις τις ζωές των νέων ανθρώπων και μετά να τους κουνάς το δάκτυλο να υποταχθούν». «Εκμεταλλευόμαστε το αυτονόητο να συνδέουμε τα συστήματα για να εντοπίζονται όσοι παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θα το πληρώνουν πολλαπλά. Το ΣΕΠΕ θα κάνει ελέγχους για να εντοπίζει παραβάσεις. Είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για να γίνονται και έλεγχοι στον αγροτικό χώρο, Τα φραουλοχώραφα του αίματος δεν θα μένουν ατιμώρητα και θα πάψουν να υπάρχουν. Είμαστε σε δύσκολες συνθήκες, αλλά θα παλέψουμε να εξασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια όσων ζουν σ’ αυτό το χώρο».

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνέχεια στα προγράμματα απασχόλησης μέσω voucher, αλλά και τα πεντάμηνα προγράμματα απασχόλησης στους δήμους, που έγιναν οκτάμηνα. Πρόσθεσε όμως, ότι όλα αυτά δεν αρκούν,. Η πραγματική λύση για την ανεργία περνά μέσα από την ανάπτυξη. Η παραγωγική ανασυγκρότηση, είπε, θα χρηματοδοτηθεί με μεγάλο ποσό, που θα εξασφαλισθεί στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης. Για πρώτη φορά διασφαλίσαμε, μετά από πολλά χρόνια, υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Προσλαμβάνουμε νέα μέλη ΔΕΠ στα πανεπιστήμια. Ανοίγουμε τις πόρτες του ΕΑΠ σε νέους διδάσκοντες πριμοδοτώντας όσους δεν έχουν άλλη θέση εργασίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια σε δέσμη παρεμβάσεων για την αναστροφή, όπως είπε του brain drain, της μετανάστευσης, δηλαδή των επιστημόνων που έχει πάρει μαζικές διαστάσεις στα χρόνια της κρίσης. Για μια ακόμη φορά, ο κ.Τσίπρας έκανε αναφορές σε μέτρα και πρωτοβουλίες για την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, ενώ συνεχίζοντας μίλησε για «κοινωνική οικονομία»- ανατρέχοντας, μάλιστα, στον Μαρξ. «Δουλειά των νέων ανθρώπων είναι να δημιουργήσουν τέτοια επιχειρήματα, εμείς δημιουργήσαμε το θεσμικό πλαίσιο. Είναι σειρά σας να πάρετε στα χέρια σας την κοινωνική οικονομία», είπε ο πρωθυπουργός. «Αυτή είναι η δουλειά μιας κυβέρνησης της Αριστεράς στον καιρό της κρίσης. Να φτιάχνει πλαίσια και να ανοίγουν το δρόμο οι πολίτες».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα, υποστήριξε ότι «είναι πολλά αυτά που έκανε η κυβέρνηση για τους νέους αυτά τα δύο χρόνια».Όπως είπε θεσπίσαμε τη μετακίνηση των ανέργων στα ΜΜΜ και εξήγγειλε ότι από το Σεπτέμβριο θα εξασφαλισθούν δωρεάν συνδέσεις ίντερνετ για τους νέους φοιτητές.

Ως κυβερνητικό επίτευγμα ανέφερε ο πρωθυπουργός και το ότι στο Εθνικό Θέατρο φιλοξενήθηκαν δεκάδες ερασιτεχνικές ομάδες, ενώ αναφέρθηκε και σε πρόγραμμα επιδότησης για την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους για νέους δημιουργούς.

Αναφερόμενος στη στρατιωτική θητεία, ο κ.Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για να μειωθεί, αλλά λαμβάνονται μέτρα ώστε να είναι ωφέλιμος ο χρόνος της. Μίλησε για προγράμματα πιστοποίησης δεξιοτήτων μέσα στο στρατό. «Οι αξιωματικοί του στρατού μπορούν πλέον αν συνδικαλίζονται», συνέχισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του «πρέπει να σταματήσει το ρουσφέτι που είναι κατάλοιπο του παρελθόντος. Ενα μήνα πριν τη στράτευση ο υποψήφιος θα ξέρει το στρατόπεδο που θα υπηρετήσει. Η θητεία παραμένει υποχρέωση για όλους, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, όσοι για διάφορους λόγους δεν την υπηρέτησαν. Χωρίς εκδικητική τακτική και δίνουμε τη δυνατότητα πραγματοποίησης εναλλακτικής θητείας και σχεδιάζουμε τη μείωση της διάρκειάς της για να μην έχει εκδικητικό χαρακτήρα, αλλά να αποκτήσει κοινωνικό».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη συμβολή του στρατού στη διαχείριση του προσφυγικού.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση