HomeHL-EconomyΞεκίνησε ο Γολγοθάς των φορολογικών δηλώσεων -Ανοιξε το Taxisnet

Ξεκίνησε ο Γολγοθάς των φορολογικών δηλώσεων -Ανοιξε το Taxisnet

Υποβλήθηκαν 100 στα πρώτα 5 λεπτά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον θα υποβάλουν φέτος τις φορολογικές τους δηλώσεις τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς ενεργοποιήθηκε η νέα ιστοσελίδα aade.gr, στην οποία ενσωματώνονται όλες οι διάσπαρτες ηλεκτρονικές πύλες και εφαρμογές της πρώην ΓΓΔΕ.

Αυτό, πάντως, δεν είναι ιδιαιτέρως παρήγορο για τους φορολογούμενους, που ούτως ή άλλως πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η… περιέργεια οδήγησε περίπου 3.000 πολίτες στη νέα ιστοσελίδα μέσα στην πρώτη ώρα λειτουργίας της, ενώ μέσα στα πρώτα 5 λεπτά υποβλήθηκαν και οι πρώτες φορολογικές δηλώσεις. Τα νέα στοιχεία του φετινού Ε1 είναι μάλλον επουσιώδη για τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόχρεων, οι οποίοι λόγω της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας, των αυξημένων προκαταβολών φόρου και της «φουσκωμένης» έκτακτης εισφοράς, θα δουν πιο «βαριά» τα εκκαθαριστικά τους.

Τι άλλαξε; Παρέχεται η δυνατότητα αναγραφής του IBAN τραπεζικού λογαριασμού τόσο για τον σύζυγο όσο και για τη σύζυγο ( ή για τα μέρη του Συμφώνου Συμβίωσης) για λόγους συμψηφισμών ενώ στην περίπτωση ζευγαριών όπου ο ένας εκ των δύο είναι κάτοικος εξωτερικού, η εκκαθάριση της δήλωσης θα μπορεί να γίνεται ξεχωριστά. Επιπλέον, στην περίπτωση όπου, ο φορολογούμενος θα πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας, θα εμφανίζεται μήνυμα στην οθόνη του κατά τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης ώστε να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες διορθώσεις.

Ειδικοί, προσυμπληρωμένοι κωδικοί θα υπάρχουν για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, όπως επίσης για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ (μικρά χωριά), που διατηρούν το αφορολόγητο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κωδικοί για τη χρηματοδότηση κομμάτων και βουλευτών, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχουν ειδικοί κωδικοί για ομαδικά ασφαλιστήρια αλλοδαπών εταιριών, που δεν έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα, η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη καθώς ο νόμος ορίζει με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, χρονικό περιθώριο έως τις 30 Απριλίου. Στο παρελθόν, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο προθεσμίας έως τις 15 Ιουλίου αλλά όπως διευκρίνισε σήμερα ο Γιώργος Πιτσιλής, το θέμα θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά .

Τέλος διευκρινίστηκε ότι επίκειται η έκδοση εγκυκλίου αναφορικά με τις αποδείξεις και την κατοχύρωση του αφορολογήτου, με την οποία θα διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση πληρωμών δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος, ο φορολογούμενος δεν θα χρειάζεται να κρατά και τις χάρτινες.

Εφεξής, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (Ε1) θα γίνεται μέσω του νέου ιστότοπου www.aade.gr.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση