HomeHL-9Πολιτικές παρουσίες και τοπικοί φορείς στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή

Πολιτικές παρουσίες και τοπικοί φορείς στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή

Τονίστηκε η αναγκαιότητα λήψεις μέτρων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολιτικές παρουσίες, τοπικοί φορείς, αλλά σημαντικοί επιστήμονες παρευρίσκονται σήμερα στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Candia Maris με θέμα «Κλιματική Αλλαγή: Οι Επιπτώσεις της στην Οικονομία και Πολιτικές Διαχείρισης στους Τομείς: Ενέργειας, Απορριμμάτων, Γεωργίας, Διαχείρισης Υδάτων και Φυσικών Πόρων, Τουρισμού και Υγείας».

Όλοι οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην κλιματική αλλαγή που συντελείται τα τελευταία χρόνια και επεσήμαναν τη σπουδαιότητα της πρόληψης, αλλά και των δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της.

Στο συνέδριο μεταξύ άλλων παρευρίσκονται ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, αλλά και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης.

Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε και ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, λέγοντας: “Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο ορατό με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Οι παρατεταμένοι περίοδοι ξηρασίας, οι έντονες καταιγίδες, οι πλημμύρες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η διάβρωση των ακτών, οι όλο και πιο συχνές ημέρες καύσωνα, όχι μόνο καθιστούν εμφανή την αλλαγή του κλίματος στο νησί μας αλλά επιτάσσουν και την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών που επιφέρουν.

vardakis_famelos_060417

Τομείς οικονομικής δραστηριότητας του τόπου μας όπως η γεωργία και ο τουρισμός, αλλά και η διαχείριση των υδάτινων πόρων και της ενέργειας, καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα κλιματικά δεδομένα.

Στο σημερινό συνέδριο, οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας ανέδειξαν την ανάγκη συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα για τον καλύτερο συντονισμό των πολιτικών προς την κατεύθυνση σχεδιασμού υιοθέτησης και εφαρμογής ολοκληρωμένων παρεμβάσεων αντιμετώπισης και διαχείρισης των επιπτώσεων τόσο στην οικονομία, στο ανθρωπογενές αλλά και το φυσικό περιβάλλον”.

vardakis_famelos_dhmarxoi_060417

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης τόνισε : “Αγαπητοί συνάδελφοι, το κλίμα αλλάζει. Και αυτό που μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες λαμβάναμε ως μήνυμα ότι ΘΑ συμβεί, το παρατηρούμε πλέον να εξελίσσεται. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα χειμώνα – καλοκαίρι, οι παρατεταμένες περίοδοι ανομβρίας, οι καύσωνες και οι ξαφνικές μπόρες, η μεγάλης κλίμακας φυσικές καταστροφές, οι αλλαγές στους υδροφόρους ορίζοντες, στην φυσιολογία του εδάφους και στις ακτογραμμές, τείνουν να γίνουν κανόνας σε περιοχές όπως η Κρήτη – και όχι μόνο.

Και δυστυχώς, οι αλλαγές στο κλίμα δημιουργούν ένα ντόμινο εξελίξεων που επηρεάζουν καθοριστικά πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας.

mamoulakis-kede

Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πώς πρέπει να λάβουμε όλοι τα μέτρα μας.

Τόσο σε κεντρικό, όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Εδώ στο Μαλεβίζι, προσπαθούμε όπως και όσο μπορούμε, πάντα με την συνεργασία των συναρμόδιων φορέων, να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Από τα βασικότερα ζητήματα που μας απασχολούν, είναι αυτό της εξασφάλισης πόσιμου νερού – πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άλλωστε όλες οι νησιωτικές περιοχές.

Αγαπητοί συνάδελφοι, διαβάζοντας το πρόγραμμα της Ημερίδας, βλέπουμε ότι θα έχουμε την χαρά να ακούσουμε εξαιρετικούς ομιλητές και είμαι βέβαιος ότι θα μας μεταφέρουν πολύτιμες γνώσεις για το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην οικονομία”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση