HomeHL-GreeceΗ Μέρκελ τηλεφώνησε στον Τσίπρα για τη συμφωνία

Η Μέρκελ τηλεφώνησε στον Τσίπρα για τη συμφωνία

Μετά την επίσκεψη Τουσκ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τηλεφωνική επικοινωνία -μετά την επίσκεψη Τουσκ- με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν αυτή που ζήτησε να μιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Κατά τις ίδιες πηγές, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το απόγευμα, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «εργάζεται στην κατεύθυνση να υπάρξει λύση την Παρασκευή στο Εurogroup».

Παζάρια πριν από το Eurogroup

Μετά την ακύρωση της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, σήμερα αναμένεται μπαράζ διαβουλεύσεων, με τον υπουργό Οικονομικών να βρίσκεται στη Μάλτα και τις διεργασίες να πυκνώνουν παραμονές του Eurogroup, καθώς αναμένεται τόσο ο ίδιος όσο και αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης να έχουν διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup.

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία θεωρείται ότι θα κριθούν ενδεχομένως οι υπό διαμόρφωση λεπτομέρειες της συμφωνίας στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Tο βασικό σενάριο για συμφωνία -εάν υπάρξει συμφωνία- ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπει μέτρα «σε δύο δόσεις», όπως επιβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές που έχουν γνώση της διαπραγμάτευσης.

Που σημαίνει ότι το 1% του ΑΕΠ για το 2019 θα εξασφαλιστεί από το «μαχαίρι» στις συντάξεις και το υπόλοιπο 1% το 2020 από τη μείωση του αφορολόγητου. Οι δυο πλευρές αναζητούν ταυτόχρονα τον μηχανισμό εκείνο που θα είναι δικλείδα ασφαλείας, ώστε αν το 2018 διαπιστωθεί ότι δεν πιάνουμε το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, να ληφθούν όλα τα μέτρα νωρίτερα.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση