HomeΚΡΗΤΗ«Ο ΟΑΚ εκχωρεί τις αρμοδιότητές του στον Υπουργό Υποδομών»

«Ο ΟΑΚ εκχωρεί τις αρμοδιότητές του στον Υπουργό Υποδομών»

Ερώτηση του γραμματέα της ΚΟ Δημοκρατικής Συπαρατάξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ερώτηση προς τα Υπουργεία  Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου φέρνει στη Βουλή το θέμα της εκχώρησης των αρμοδιοτήτων του ΟΑΚ στον Υπουργό Υποδομών και ζητά την κατάθεση εγγράφων που αφορούν τις κυβερνητικές αποφάσεις για το έργο του Ηράκλειο-Χανιά του Βόρειου ειδικού άξονα Κρήτης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης και Α.Κ.Ε έχει ως εξής:

«Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να αποκεντρώνονται αρμοδιότητες του Κεντρικού Κράτους  και να εκχωρούνται από τα Υπουργεία προς τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τους αναπτυξιακούς φορείς κλπ.

Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως άλλωστε και με πολλά άλλα θέματα, συμβαίνει  το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης με πρόταση της διοίκησής του, εκχωρεί στον Υπουργό Υποδομών, κ. Σπίρτζη την αρμοδιότητα να αναθέσει τις απαραίτητες μελέτες και να προσλάβει τους τεχνικούς συμβούλους για να προετοιμάσει τις διαδικασίες προκήρυξης του διαγωνισμού: Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση, Εκμετάλλευσης (μόνο) του τμήματος Ηρακλείου – Χανίων, του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης.

Ο Υπουργός Υποδομών βεβαίως, δεν σταματά εκεί, επεξεργάστηκε και προωθεί ρύθμιση για τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων για το οδικό δίκτυο από τον ΟΑΚ, στο Υπουργείο Υποδομών αφού είναι προφανές ότι θέλει να ενδυναμώσει το ρόλο της κεντρικής εξουσίας σχετικά με τη διαχείριση των οδικών έργων, αναθέσεων, παραχωρήσεων κλπ.

Επειδή οι εργαζόμενοι με τις αποφάσεις της γενικής τους συνέλευσης στις 22/3/17 εκτιμούν ότι οι ενέργειες αυτές οδηγούν στην απαξίωση και κατάργηση του Οργανισμού και διαμαρτύρονται για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην Αθήνα είτε απευθείας, είτε μέσω σύστασης ειδικής υπηρεσίας, που απλώς θα εδρεύει στην Κρήτη και

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1)Υπάρχει κυβερνητική απόφαση για την κατάργηση του ΟΑΚ; Πότε ελήφθη και από ποιο όργανο;

2)Βάση ποιας  μελέτης μεταφέρονται στην Αθήνα (ΕΥΔΕ) οι αρμοδιότητες του ΟΑΚ;

3)Με απόφαση ποιου οργάνου προχωρεί η διαδικασία για Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση, Εκμετάλλευσης (μόνο) του τμήματος Ηρακλείου – Χανίων, του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης;

Και παρακαλώ να καταθέσετε για την ενημέρωση της Βουλής όλες τις αποφάσεις και τα σχετικά έγγραφα καθώς και

α)Αντίγραφο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΟΑΚ και Υπουργείου Υποδομών και

β)Αντίγραφο της μελέτης που υποδεικνύει Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση, Εκμετάλλευσης (μόνο) του τμήματος Ηρακλείου – Χανίων, του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης;».

Διαφήμιση
Διαφήμιση