HomeHL-WorldΠρος αλλαγή στάσης στο Συριακό ο Λευκός Οίκος μετά τη φρίκη με τα χημικά

Προς αλλαγή στάσης στο Συριακό ο Λευκός Οίκος μετά τη φρίκη με τα χημικά

Απέφυγε να κατηγορήσει απευθείας τη Ρωσία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε το έγκλημα με τα χημικά στην Συρία, αποφεύγοντας πάντως να κατηγορήσει ευθέως τη Ρωσία για τη βοήθεια που προσφέρει στη Δαμασκό.

Τόσο ο Τραμπ, όσο και ο αντιπρόεδρος του Πενς, άφησαν να εννοηθεί ότι όλα είναι πλέον ανοικτά σε σχέση με τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Συρία.

«Ξεπερνά πολλές κόκκινες γραμμές» ανέφερε ο πρόεδρος Τραμπ, σχολιάζοντας την επίθεση με τα χημικά, ενώ ξεκαθάρισε ότι η στάση του απέναντι στον Άσαντ έχει πλέον αλλάξει. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, ο Τραμπ αρκέστηκε να πει: «Θα δείτε».

Ο αντιπρόεδρός του, Μάικ Πενς, είπε ότι όλα είναι πλέον στο τραπέζι για τη Συρία. Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Πενς κάλεσε τη Ρωσία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία του 2013 για την κατάργηση των χημικών όπλων στη Συρία.

Σε υψηλότερους τόνους κινήθηκε η Νίκι Χάλεϊ, μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη: «Η Ρωσία θα πρέπει κάποτε να εγκαταλείψει το ψεύτικο αφήγημα προστασίας του συμμάχου της στη Δαμασκό» τόνισε.

Η ίδια μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μονομερούς δράσης, επικαλούμενη την αποτυχία του ΟΗΕ να δράσει συλλογικά.

Τουλάχιστον 72 άτομα, ανάμεσά τους και 20 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη από τοξικό αέριο στην επαρχία Ιντλίμπ.

Οι ισχυρισμοί της Μόσχας την έχουν φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ρωσία δέχθηκε, μάλιστα, τις επικρίσεις των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη.

Διοικητής των Σύρων ανταρτών απέρριψε τη ρωσική δήλωση σύμφωνα με την οποία το φονικό αέριο που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία διέρρευσε από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών την οποία έπληξαν συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Χάσαν Χατζ Άλι, διοικητής της οργάνωσης των ανταρτών Ελεύθερος Στρατός της Ιντλίμπ, δήλωσε πως καμία στρατιωτική θέση των ανταρτών στην περιοχή δεν τέθηκε στο στόχαστρο την Τρίτη.

«Όλοι είδαν το αεροσκάφος ενώ βομβάρδιζε με αέριο» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters από τη βορειοδυτική Συρία.

«Ομοίως, όλοι οι άμαχοι στην περιοχή ξέρουν πως δεν υπάρχουν στρατιωτικές θέσεις εδώ ή χώροι για την κατασκευή (όπλων). Οι διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να παραγάγουν αυτές τις ουσίες» είπε.

Αποκάλεσε τη ρωσική δήλωση «ψέμα».
tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση