HomeHL-WorldΓερμανία: Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της Μέρκελ μετά την επίθεση στον Μάρτιν Σουλτς

Γερμανία: Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της Μέρκελ μετά την επίθεση στον Μάρτιν Σουλτς

Ενόψει της αναμέτρησης στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο μονάδες ανέβηκαν από την περασμένη εβδομάδα οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ στο 36% διευρύνοντας τη διαφορά τους απ’ τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι υποχώρησαν κατά τρεις μονάδες στο 29% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του RTL.

Απαντώντας στην ερώτηση : «ποιον προτιμάτε για καγκελάριο» το 41% είπαν ότι στηρίζουν την Μέρκελ και το 31% τον Σουλτς.

Αμφότεροι ελπίζουν να βάλουν τέλος στο μεγάλο συνασπισμό CDU-SPD και να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση με ελάσσονες εταίρους.

Η δημοσκόπηση έρχεται μετά τη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ που ανακούφισε την στριμωγμένη στη γωνία καγκελάριο.

Σε ομιλία της στο Μύνστερ η Μέρκελ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων της Χανελόρε Κραφτ για την κατάσταση της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, όπου οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το SPD μπροστά απ’ την CDU. Η καγκελάριος υποστήριξε ότι για την ανεπιτυχή ενσωμάτωση των μεταναστών στην περιοχή δεν ευθύνεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά εκείνη του κρατιδίου, που θα συνεχίσει να είναι «το τελευταίο στη σειρά» για στήριξη απ’ την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αν δεν ψηφίσουν το κόμμα της στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η Μέρκελ εξαπέλυσε πυρά και κατά της ηγεσίας της αστυνομίας κατηγορώντας την για «πολύ αρνητική επίδοση» στη διάρκεια των σεξουαλικών επιθέσεων από μετανάστες εις βάρος γερμανίδων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2016 στην Κολωνία.

Ενώ κατηγόρησε τις αρχές του κρατιδίου και για την τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τον περασμένο Δεκέμβριο. Η Μέρκελ επέμεινε ότι ο Τυνήσιος μακελάρης Άνις Άμρι κατάφερε με την αβλεψία τους να ξεφύγει απ’ το δίχτυ: «Γιατί γίνονται τυχαίοι αστυνομικοί έλεγχοι σε άλλα κρατίδια κι όχι εδώ;» πρόσθεσε.

Μετά την επίθεση ο Τυνήσιος συνέχισε να ζει στη γερμανική πρωτεύουσα αν και είχε υποβάλει αίτηση για χορήγηση ασύλου πέρυσι τον Απρίλιο στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Χάρις στην ολιγωρία των αρχών κατάφερε να ταξιδεύει σ’ ολόκληρη τη Γερμανία και να ζει στο Βερολίνο χωρίς κανείς ελέγξει που βρίσκεται.

Στη σφυγμομέτρηση του Forsa το Αριστερό Κόμμα (Die Linke) πιάνει ποσοστό 9%, ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται στο 8%.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση