HomeHL-GreeceΑιχμές Μοσκοβισί: Οσο καθυστερεί η αξιολόγηση, τόσο χάνει η ελληνική οικονομία

Αιχμές Μοσκοβισί: Οσο καθυστερεί η αξιολόγηση, τόσο χάνει η ελληνική οικονομία

Ομιλία στο ευρωκοινοβούλιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αιχμές κατά όλων άφησε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ αναφερόμενος στις ελληνικές διαπραγματεύσεις.

«Για να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία (SLA) απαιτείται πραγματική θέληση και βούληση από πλευράς όλων, επιμένω στο όλων» επισήμανε ο Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο για την πορεία των εργασιών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν θετικά σημάδια και «επιστροφή της ανάπτυξης νωρίτερα από ότι περιμέναμε» ωστόσο προειδοποίησε για «ολίσθηση» λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης: «Όσο οι διαπραγματεύσεις προχωρούν αυξάνεται και το ΑΕΠ και η εμπιστοσύνη βελτιώνεται, ενώ όσο καθυστερούν, όπως τώρα, συμβαίνει το αντίθετο. Θα πρέπει να θέσουμε τέρμα στην αβεβαιότητα που είναι επιζήμια» τόνισε για να προσθέσει: «Οι αρχές της Ελλάδος το αξίζουν, έχουν κάνει σημαντική πρόοδο».

Στην εκδήλωση, στην οποία δεν παρέστη ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι «θέλουμε να καταλήξουμε σύντομα σε μία δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία» για να προσθέσει: «Πρέπει να γίνουν κάποιες προσπάθειες για να καταλήξει η αξιολόγηση Είναι εφικτό, απαραίτητο για τη ζώνη του ευρώ, για την Νομισματική Ένωση, για τον λαό της Ελλάδας που θα πρέπει να δει το φως στην άκρη του τούνελ»

Ο Μοσκοβισί κατέθεσε πάντως την εκτίμηση ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση έως το Eurogroup της Μάλτας. «Μία τεχνική συμφωνία δεν είναι κάτι μόνο εφικτό αλλά και μία απαραίτητη ανάγκη για να περιορίσουμε τις δυσκολίες που έφερε η καθυστέρηση».

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί άφησε αιχμές για το ΔΝΤ. Όπως είπε, θα πρέπει και το ΔΝΤ που μετείχε θετικά στην διαπραγμάτευση από το 2015 «να παίξει το ρόλο του για να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας». Είπε ότι η Επιτροπή θα υποστηρίζει την συζήτηση «για μία σύντομη κατάληξη της αξιολόγησης Και θα ενθαρρύνει όλες τις προσπάθειες για ένα χρέος πιο βιώσιμο».

«Βεβαίως θα πρέπει να υπάρχουν πιο ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, Δεν μπούμε να ζητάμε για χρόνια και χρόνια να έχουν πολύ υψηλά πλεονάσματα αν θέλουμε να έχουν στην χώρα ανάπτυξη κα απασχόληση» είπε.

Εξήγησε ότι αν δεν συμβούν τα παραπάνω (στο χρέος και στα πλεόνασμα), οι χώρες δεν θα θέλουν να δανείσουν με λογικά επιτόκια και έτσι η χώρα θα πρέπει να στηρίζεται σε βοήθεια από τους εταίρους.

Περιγράφοντας τα «αγκάθια» για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ο Μοσκοβισί τόνισε ότι το ένα είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας κάτι «πολύ σημαντικό για το ΕΚ αλλά και για την Επιτροπή» και ξεκαθάρισε πως η Κομισιόν «είναι προσηλωμένη στο Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ότι υποστηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις βέλτιστες πρακτικές για τις ομαδικές απολύσεις και για το θέμα των συνδικάτων».

Το δεύτερο ανοικτό ζήτημα είναι η ενεργειακή αγορά, όπως είπε. «Έίναι σημαντικό να αυξηθεί ο ανταγωνισμός με βάση τους κανόνες». Είπε όμως ότι «μπορούμε με τεχνικές προσαρμογές να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σύντομα, θα είναι επωφελές για όλους».

Ως προς την συμμετοχή του ΔΝΤ ο Επίτροπος Οικονομικών είπε πως το δημοσιονομικό πακέτο του 2019 είναι αυτό που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να μετάσχει με το πρόγραμμά του» υπογραμμίζοντας πως «η συμμετοχή του είναι σημαντική για πολλούς και από εσάς στο ΕΚ, και για την Κομισιόν και για τα κράτη – μέλη είναι μία εγγύηση ασφάλειας, ένας όρος απαραίτητος».

Πρόσθεσε δε πως «το μοναδικό με αυτό το πακέτο είναι ότι θα αφορά στο τι θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος, μετά το 2018» για το οποίο σημείωσε ότι «δεν ζητάμε μία πραγματική προσπάθεια» αλλά ένα ισορροπημένο πακέτο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση