HomeHL-9Οι μισθωτές κυλικείων στα σχολεία για τα πρωινά γεύματα των μαθητών

Οι μισθωτές κυλικείων στα σχολεία για τα πρωινά γεύματα των μαθητών

Ανακοίνωση προς τη Δημοτική Αρχή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα παράπονα τους απέναντι στη στάση της Δημοτικής Αρχής για το θέμα των πρωινών γευμάτων προς άπορους μαθητές και τη μη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, εκφράζουν τα μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών Μισθωτών Κυλικείων Ν. Ηρακλείου, με ανακοίνωση, που εξέδωσαν.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τους επισημαίνουν:

“Κύριε δήμαρχε, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου συζητήθηκε το θέμα της σίτισης των άπορων μαθητών.

Όπως ενημερωθήκαμε στην τοποθέτησή τους επί του θέματος, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι κ. Γιώργος Βλαχάκης και κ. Μαρία Καναβάκη ανέφεραν ότι «δεν περπάτησε», όπως διατυπώθηκε, η σίτιση των άπορων μαθητών μέσω των σχολικών κυλικείων (όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια), διότι υπήρξαν παράπονα από διευθυντές σχολείων και γονείς μαθητών, επικαλούμενοι

α) ότι τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αισθάνονταν ντροπή και δεν έπαιρναν από το κυλικείο του σχολείου τους το τρόφιμο που είχε συμφωνηθεί και

β) ότι οι μισθωτές των κυλικείων δεν τηρούσαν ουσιαστικά τη δέσμευση που είχαν αναλάβει απέναντι στη σχολική επιτροπή.

Είναι, λοιπόν, απορίας άξιο πώς κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία δεν αποτυπώθηκαν τέτοιου είδους φαινόμενα, ενώ ερχόμενη η παρούσα δημοτική Αρχή έγινε αποδέκτης παραπόνων από διευθυντές και γονείς. Και αν συνέβη αυτό, γιατί δεν ενημερώθηκαν πρώτοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ώστε να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα;

Είναι προσβλητικό να αφήνονται αιχμές για τον κλάδο μας μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και δύο χρόνια τώρα να μη γνωρίζουμε για ποιο λόγο δε συμμετέχουν οι επαγγελματίες μισθωτών κυλικείων σε αυτό το πρόγραμμα.

Αν όντως εκφράστηκαν τέτοιου είδους παράπονα-προβλήματα, καλό θα ήταν να ειπωθούν ονόματα και σχολεία που συνέβησαν, διαφορετικά όσα ελέχθησαν είναι τελείως αβάσιμα και εκ του πονηρού.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι οι επαγγελματίες που σιτίζουν τους μαθητές των σχολείων μέσω των κυλικείων τηρούν όλα όσα ορίζουν οι υγειονομικές διατάξεις και ελέγχονται πολύ συχνά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το προηγούμενο δε διάστημα παρακολούθησαν πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης υπεύθυνων σχολικών κυλικείων διάρκειας (εφαρμογή κανόνων ασφάλειας και υγιεινής, εξυπηρέτηση μαθητών, υγειονομικές διατάξεις κ.λπ.) 120 ωρών, ώστε να εμπλουτίσουν περισσότερο τις γνώσεις και δεξιότητές τους. Άρα έχουν όλα εκείνα τα εχέγγυα και τις δεξιότητες, ώστε το πρόγραμμα να στεφθεί με επιτυχία.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα σχολικά κυλικεία έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση σε τέτοιο βαθμό, που το μέλλον τους είναι αβέβαιο λόγω της πτώσης του τζίρου τους.

Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η χαριστική βολή που δόθηκε στον κλάδο μας εδώ και δύο χρόνια από την παρούσα δημοτική Αρχή, που ενώ αναγνωρίζει τη φτωχοποίηση του λαού μας και πραγματοποιεί προγράμματα σίτισης μαθητών (καλώς), αντιθέτως εξαιρεί από αυτά τα προγράμματα σίτισης τους επαγγελματίες του κλάδου των μισθωτών κυλικείων».

«Αν η δημοτική Αρχή και οι σχολικές επιτροπές προτάσσουν το οικονομικό συμφέρον (κατά περίπτωση) πάνω από το ανθρώπινο, δε μένει παρά να μας το πουν. Είναι προκλητικό το να θέλει να λαμβάνει υπέρογκα μισθώματα από εμάς, να τα διαθέτει για κοινωνική πολιτική και ουσιαστικά να μας υπονομεύει.

Είναι λυπηρό να μην μπορούμε να βρούμε λύσεις σε τόσο σημαντικά προβλήματα και να οδηγούμαστε σε σημεία που μόνο προς το κοινό συμφέρον δεν είναι”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση