HomeHL-GreeceΑδιέξοδο στην αξιολόγηση: Η κυβέρνηση βλέπει υπονόμευση από Σόιμπλε

Αδιέξοδο στην αξιολόγηση: Η κυβέρνηση βλέπει υπονόμευση από Σόιμπλε

Το Μαξίμου θεωρεί ότι υπάρχει σχέδιο υπονόμευσης και πτώσης της κυβέρνησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε νέα φάση αβεβαιότητας, με άγνωστο ορίζοντα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, όπως παραδέχεται πλέον και η κυβέρνηση.

Η εμπλοκή μάλιστα παίρνει νέες διαστάσεις, μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με δηλώσεις του (στο σημερινό Έθνος), διαμηνύει στους ευρωπαίους εταίρους ότι θα υπογράψει τα νέα σκληρά μέτρα, μόνο εάν λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους!

«Είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο. Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 – και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πιθανότατα νέες δυσκολίες στις συζητήσεις με τους δανειστές, καθώς οι Θεσμοί έχουν απαιτήσει να κάνει η Αθήνα το πρώτο βήμα, ψηφίζοντας όλο το πακέτο των σκληρών μέτρων, προκειμένου να ξεκινήσει στη συνέχεια η όποια κουβέντα για την ελάφρυνση του χρέους – οι Γερμανοί μάλιστα δεν τη θεωρούν καθόλου δεδομένη αυτή την κουβέντα στην παρούσα φάση και πριν τελειώσει το τρίτο μνημόνιο! – και τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2019.

Αυτή η παρέμβαση του πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με τα όσα ειπώθηκαν το Σάββατο στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, θολώνουν βασανιστικά το πεδίο των διαπραγματεύσεων. Ειδικά όταν είναι δεδομένο πλέον ότι χάνεται το ορόσημο της 7ης Απριλίου, που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup και δεν υπάρχει σαφής ορίζοντας για τα επόμενα βήματα.

Στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα ήταν βαρύ, καθώς υπήρξε ενημέρωση από την διαπραγματευτική ομάδα για τα επώδυνα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και γιατί καθυστερεί η συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ευθύνες χρεώθηκαν στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τον οποίο ειπώθηκε ότι, αιφνιδιαστικά και ενώ όλα τα θέματα είχαν κλείσει, επανέφερε το θέμα της περικοπής των συντάξεων για το 2019, ζητώντας να ανέρχονται όχι στο 20%, αλλά στο 35% – με το ΔΝΤ να υιοθετεί άμεσα τις απόψεις του!

Τα μέλη της ΠΓ απέδωσαν τη στάση του κ. Σόιμπλε στο ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα χάσει τη θέση του μετά τις γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο και θέλει σε αυτή τη φάση, που έχει τη δυνατότητα, να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση.

Στην Πολιτική Γραμματεία εκτιμούν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θα διατηρήσει το ίδιο πόστο μετά τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου στη χώρα του κι έτσι επιδιώκει να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα το ηγετικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκε στη συζήτηση σεναρίων αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, εμπλέκοντας και εσωτερικά κέντρα, τα οποία αποβλέπουν, σε συνεργασία με εκπροσώπους των δανειστών, στην κυβερνητική φθορά και τελικά την πτώση της!

Ενισχυτική αυτής της εκτίμησης είναι και η ανάλυση που κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επαφές που ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας θεωρούν ότι η κινητικότητα του προέδρου της ΝΔ δεν είναι άνευ πολιτικής σημασίας, καθώς εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης βλέπει πως, εάν κλείσει η αξιολόγηση, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι τυχαίο δε ότι η «Αυγή της Κυριακής» κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο «Σχέδιο αποσταθεροποίησης από το παλιό σύστημα» και κάνει λόγο για «’’συμφωνητικό’’ Μητσοτάκη – Γεννηματά για ανατροπή της κυβέρνησης» αναφερόμενη επίσης στο «ρόλο Σημίτη και Στουρνάρα» και στα «φαντάσματα των εξοπλισμών, του Χρηματιστηρίου και της Υγείας».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση