HomeHL-LifestyleΟ Μπομπ Ντίλαν παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο Μπομπ Ντίλαν παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Όπως αποκάλυψε το σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έπειτα από μήνες αβεβαιότητας, ο Μπομπ Ντίλαν έλαβε τελικά χθες Σάββατο στη Στοκχόλμη το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τους Σουηδούς ακαδημαϊκούς, οι οποίοι τον τίμησαν για την ποίησή του.

Στα 75 του, ο Ντίλαν είναι ο πρώτος τραγουδιστής που προστίθεται στους άνδρες και τις γυναίκες των γραμμάτων που έχει βραβεύσει η σουηδική ακαδημία από το 1901-τον Τόμας Μαν, τον Αλμπέρ Καμί, τον Σάμιουελ Μπέκετ, τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και τη Ντόρις Λέσινγκ, μεταξύ τόσων άλλων.

Περιβεβλημένη από μυστικότητα μέχρι τέλους, η συνάντηση για την παράδοση του βραβείου επιβεβαιώθηκε μονολεκτικά το βράδυ από έναν από τους Σουηδούς ακαδημαϊκούς, τον Χόρας Έντολ.

«Ναι», απάντησε ο Έντολ ερωτηθείς από το δημόσιο σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT αν πράγματι ο Αμερικανός έλαβε το περίβλεπτο βραβείο, το οποίο ανακοινώθηκε πως θα του απονεμόταν τον Οκτώβριο.

Δεν έγιναν γνωστές ως τώρα οι ακριβείς περιστάσεις υπό τις οποίες του δόθηκαν το έντυπο της βράβευσής του και το τιμητικό μετάλλιο, αν δηλαδή αυτό έγινε πριν από τη χθεσινή συναυλία του Ντίλαν στη Στοκχόλμη ή μετά. Ο Μπομπ Ντίλαν επρόκειτο να δώσει δύο συναυλίες στη σουηδική πρωτεύουσα, μία χθες και μία σήμερα.

Το μυστήριο παραμένει εξάλλου όσον αφορά την εκφώνηση της λεγόμενης «ομιλίας αποδοχής» του βραβείου, που μπορεί να έχει οποιαδήποτε μορφή, να είναι για παράδειγμα ένα τραγούδι. Κάθε νικητής πρέπει να εκφωνήσει αυτή την ομιλία, γνωστή και ως «διάλεξη Νόμπελ», μέσα σε έξι μήνες μετά την τελευτή απονομής των βραβείων τη 10η Δεκεμβρίου—δηλαδή ο Ντίλαν έχει προθεσμία γι’ αυτό μέχρι και τη 10η Ιουνίου.

«Η Σουηδική Ακαδημία και ο Μπομπ Ντίλαν συμφώνησαν να συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο. Αυτό θα γίνει παρουσία λίγων μελών της επιτροπής και σε στενό κύκλο, κανένα μέσο ενημέρωσης δεν θα είναι παρόν στη συνάντηση: μόνο ο Μπομπ Ντίλαν και ακαδημαϊκοί θα είναι παρόντες, σύμφωνα με τις επιθυμίες του Ντίλαν», είχε εξηγήσει η Σάρα Ντάνιους, η γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιό της την Τετάρτη.

«Δεν θα εκφωνηθεί καμιά διάλεξη. Η Ακαδημία έχει λόγους να πιστεύει ότι μια ομιλία θα ηχογραφηθεί και θα σταλεί αργότερα», είχε συμπληρώσει η Ντάνιους.

Διότι άνευ ομιλίας, δεν δίνονται χρήματα: το έπαθλο των οκτώ εκατομμυρίων κορόνων (838.000 ευρώ), δηλαδή, το οποίο συνοδεύει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση