HomeΕΛΛΑΔΑΒαρουφάκης: Κανένας πρωθυπουργός, ούτε και ο Σόιμπλε, έχουν διαβάσει την συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας

Βαρουφάκης: Κανένας πρωθυπουργός, ούτε και ο Σόιμπλε, έχουν διαβάσει την συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας

Έτοιμος για comeback στις Ευρωεκλογές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί σε ορισμένους η κατάσταση σήμερα να θυμίζει εκείνη που έζησε η Ελλάδα την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015, όταν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έπαιζε πόκερ με τους δανειστές, αλλά για τον Γιάνη Βαρουφάκη η τωρινή διαπραγμάτευση είναι απλώς μια «φάρσα».

«Τότε είχαμε την εντολή του λαού να πούμε ΟΧΙ σε μια συμφωνία που δεν ήταν βιώσιμη. Εγώ παραιτήθηκα επειδή ο πρωθυπουργός είπε παρόλα αυτά ΝΑΙ». είπε στο SPIEGEL επισημαίνοντας ότι οι συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση κάνουν σαν να δίνουν μάχη για ένα πρόγραμμα, που ο καθένας γνωρίζει ότι είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

Επιστροφή στην πολιτική σκηνή;

Ο Βαρουφάκης, λέει το γερμανικό περιοδικό, δεν έχει τελειώσει ακόμη με την πολιτική. «Τώρα είμαι πιο πολύ βυθισμένος στην πολιτική απ’ όταν ήμουν υπουργός», επισημαίνει.

Πριν από ένα χρόνο ίδρυσε στο Βερολίνο το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη (DiEM25) , που θέλει να αλλάξει τη Γηραιά Ήπειρα. Στις 25 Μαρτίου που η ΕΕ γιόρταζε τα 60ά γενέθλιά της στη Ρώμη ο Βαρουφάκης ήταν εκεί και παρουσίαζε το δικό του “New Deal” για την Ευρώπη.

Το DiEM25 θα κατέβει στις ευρωεκλογές του 2019 κι ο Βαρουφάκης δεν αποκλείεται να βάλει υποψηφιότητα. «Πρέπει κάτι να γίνει στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ευρώπη. Κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε το παρών, θα το κάνουμε», είπε στο Spiegel.

Στο άρθρο του με τίτλο «ο αιώνιος προβοκάτορας» για την επιστροφή του Βαρουφάκη στα πανεπιστημιακά έδρανα το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι μολονότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρείται σήμερα ως βασικός υπαίτιος του δράματος που έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα του Grexit, «πολλοί Έλληνες εξακολουθούν να τον αγαπούν: όλοι εκείνοι που έχουν εξαντληθεί απ’ τη σκληρή πολιτική λιτότητας των προηγούμενων ετών και νιώθουν προδομένοι από τον Τσίπρα.»

Μπηχτές κατά Σόιμπλε

Πολλοί εξ’ αυτών πάνε στο Πανεπιστήμιο για να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις του επί κλασικών οικονομικών κειμένων. Αλλά ο 56χρονος πρώην υπουργός αποφεύγει να μιλήσει για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Εκτός από μία φορά που έκανε την εξαίρεση όταν είπε στο ακροατήριό του ότι «κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει διαβάσει επιμελώς τη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας, κι ότι ούτε ο Σόιμπλε έχει ιδέα, σε αντίθεση με τη Μέρκελ που γνωρίζει απ’ έξω τη συμφωνία».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση