HomeHL-WorldΤον τρόμο στα χωριά της Νιγηρίας σκορπά η Μπόκο Χαράμ

Τον τρόμο στα χωριά της Νιγηρίας σκορπά η Μπόκο Χαράμ

Οι τζιχαντιστές απήγαγαν 22 γυναίκες σε διάφορες επιθέσεις στα βορειονατολικά της χώρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μέλη της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ απήγαγαν 22 γυναίκες σε δύο χωριστές επιθέσεις στη βορειοανατολική Νιγηρία, ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές χθες Παρασκευή.

Στην πρώτη επιδρομή, την Πέμπτη, οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στο χωριό Πούλκα, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν, όπου απήγαγαν 18 κορίτσια.

Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ «έφθασαν με ανοικτά ημιφορτηγά περί τις 06:00 (08:00 ώρα Ελλάδας) και πήραν 14 κορίτσια ηλικίας 17 ετών και μικρότερα, καθώς κάτοικοι το έσκαγαν προς μια περιοχή με βλάστηση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας τοπικός αξιωματούχος. «Άρπαξαν άλλα τέσσερα κορίτσια που διέφευγαν (…) έξω από το χωριό», πρόσθεσε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, λόγω του φόβου αντιποίνων.

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, οι δράστες της επίθεσης ανήκαν στη φράξια του Αμπού Μούσαμπ αλ Μπαρνάουι, ο οποίος ορίστηκε πέρσι από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) –στο οποίο η Μπόκο Χαράμ ορκίστηκε πίστη το 2015– επικεφαλής της οργάνωσης, αντί του Αμπουμπακάρ Σεκάου.

Την επίθεση επιβεβαίωσε κι ένας δεύτερος κάτοικος της περιοχής, δηλώνοντας πως τα κορίτσια απήχθησαν για να αναγκαστούν να υπηρετούν ως «σύζυγοι» τους τζιχαντιστές. «Δεν πυροβόλησαν εναντίον του κόσμου που το έσκαγε από το χωριό», διευκρίνισε.

Η δεύτερη επίθεση έγινε χθες Παρασκευή κοντά στο χωριό Ντούμπα, στις όχθες της λίμνης Τσαντ, μετά την άρνηση ενός κτηνοτρόφου να πληρώσει στους τζιχαντιστές προστασία, σύμφωνα με τον Αντάμου Άχμεντ, μέλος μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που μάχεται εναντίον της Μπόκο Χαράμ.

Του είχαν δώσει τρεις ημέρες για να τους πληρώσει, αλλά αποφάσισε να το σκάσει μαζί με την οικογένεια και το κοπάδι του για να τους γλιτώσει.

«Όταν οι ένοπλοι της Μπόκο Χαράμ πήγαν να πάρουν τα χρήματα, αντιλήφθηκαν πως είχε φύγει (…) Αποφάσισαν να τον καταδιώξουν με μοτοσικλέτες», ανέφερε ο Άχμεντ.

«Τον έπιασαν κοντά στη Ντούμπα όπου τον έσφαξαν και σκότωσαν 50 από τα βοοειδή του (…) Απήγαγαν τέσσερις γυναίκες (μέλη) της οικογένειάς του και πήραν το υπόλοιπο κοπάδι του», πρόσθεσε.

Το ότι το ΙΚ έχρισε τον Μπαρνάουι ηγέτη αποκάλυψε βαθιά ρήγματα στις τάξεις της Μπόκο Χαράμ, καθώς ο Σεκάου επικρινόταν έντονα για τις μαζικές σφαγές και τις επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι εναντίον αμάχων.

Ο Μπαρνάουι και το δεξιό του χέρι, ο Μάμαν Νουρ –που για πολλούς είναι ο πραγματικός ηγέτης της οργάνωσης– διαβεβαίωσαν τους κατοίκους των περιοχών που παραμένουν υπό τον έλεγχό τους ότι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται αν δεν συνεργάζονται με τον νιγηριανό στρατό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό.

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, μαχητές τους έχουν κλιμακώσει τις επιδρομές στις κοινότητες της λίμνης Τσαντ, κυρίως για να λεηλατήσουν τα αποθέματα τροφίμων των κατοίκων. Δολοφόνησαν εξάλλου πολλούς αμάχους τους οποίους κατηγόρησαν ότι ήσαν πληροφοριοδότες του στρατού.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση