HomeΚΡΗΤΗΣτη Βουλή ο καθορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ΤΕΙ

Στη Βουλή ο καθορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ΤΕΙ

Παρέμβαση του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαρατάξης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την άμεση παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων ζήτησε με επίκαιρη ερώτηση του ο Γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου προκειμένου να καθοριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ.

Ο κ. Κεγκέρογλου, αφού αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργού για 70.000 εισακτέους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει να καθορίσει ξεκάθαρα τα επαγγελματικά δικαιώματα, δεδομένης της μεγάλης αγωνίας όσων εισαχθούν, έχουν εισαχθεί και φυσικά των πτυχιούχων τους.

Επιπλέον, ο κ. Κεγκέρογλου σημείωσε πως η συγκρότηση της επιτροπής, μετά την κοινοβουλευτική του παρέμβαση στις 7 Μαρτίου, για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι στη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να ολοκληρώσει το έργο της και ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει συγκεκριμένα:

  1. Πόσα και ποια τμήματα έχουν ανταποκριθεί και έχουν στείλει το περίγραμμα για τα επαγγελματικά δικαιώματα;
  2. Ποια εκκρεμούν και
  3. Ποιο το χρονοδιάγραμμά της νομοθέτησης για τα επαγγελματικά δικαιώματα, ώστε να επιλυθεί αυτό το τόσο σημαντικό θέμα;

Ο αρμόδιος Υπουργός στην απάντηση του, αφού αναγνώρισε την ορθότητα των λεγομένων του κ.Κεγκέρογλου, λέγοντας πως με την ερώτηση του θίγει ένα από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν το χώρο της παιδείας σήμερα, ενημέρωσε ότι από τα  195 τμήματα, για τα οποία δεν έχουν καθοριστεί επαγγελματικά δικαιώματα μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί τα 150.

Ανέφερε επίσης, πως οι προτάσεις των τμημάτων θα αξιολογηθούν από την επιτροπή, θα συγκριθούν με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και στη συνέχεια θα προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση.

Στην δευτερολογία του ο Βουλευτής, σημείωσε πως Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας μας αξιολογούνται από την ίδια τη κοινωνία και κυρίως την οικονομία ενώ κανένας απόφοιτος τους δεν υστερεί σε προσόντα από τους αποφοίτους της υπόλοιπης Ευρώπης.

Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πως η δική μας οικονομία θα ανακάμψει για να αξιοποιήσει αυτό το  επιστημονικό δυναμικό.

Ο κ. Κεγκέρογλου προέτρεψε μάλιστα τον Υπουργό να ξεκινήσει την  επεξεργασία των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα δύσκολα και όχι τα εύκολα και κυρίως από αυτά που χρήζουν άμεσης ρύθμισης. Τέτοια είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ, για ορισμένα τμήματα από τα οποία, υπάρχουν και δικαστικές εκκρεμότητες.

Όμως, η διαδικασία με τα Π.Δ. έχει διαπιστωθεί ότι έχει πρόβλημα και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής το σχέδιο πρότασης νόμου της ΕΕΤΕΜ, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι μια τεκμηριωμένη πρόταση που πρέπει να αποτελέσει οδηγό, μαζί με τις απαντήσεις των αντίστοιχων τμημάτων  ΤΕΙ  για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.

Παρά τις πιέσεις του Βουλευτή κ .Κεγκέρογλου για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο Υπουργός δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση, αντιθέτως μάλλον σύγχυση προκαλεί η άποψη του ότι θα διαβουλευτεί και εκτός επιτροπής και των θεσμών για την τελική νομοθέτηση, ξεκινώντας από τα εύκολα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση