HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«Το φάντασμα του ναζισμού»-Παρουσίαση βιβλίου του Β. Τζούκα

«Το φάντασμα του ναζισμού»-Παρουσίαση βιβλίου του Β. Τζούκα

Τη Δευτέρα 3 Απριλίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το βιβλιοπωλείο Αναλόγιο και οι εκδόσεις της Εστίας διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Βαγγέλη Τζούκα «Το φάντασμα του ναζισμού. Μυθολογία και σαγήνη του Τρίτου Ράιχ από την προπολεμική περίοδο έως τις μέρες μας»,  την Δευτέρα 3 Απριλίου στις 7.00 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου (οδός Ανδρόγεω 4) Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν οι: Γιάννης Ζαϊμάκης, καθηγητής τμήματος Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Γιώργος Νικολακάκης, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τη συζήτηση  συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης.

Το ενδιαφέρον για το φασιστικό φαινόμενο, ιδίως για το ναζισμό δεν λέει να υποχωρήσει. Μια μεγάλη μερίδα επιστημόνων, αλλά και φιλέρευνων πολιτών προσπαθεί ακόμα να ερμηνεύσει τη εξέλιξη αυτή των αρχών του 20ου αιώνα σαν ιστορική «ανωμαλία».  Ωστόσο, υπό την επήρεια των σημερινών γεγονότων όλοι αντιλαμβάνονται πως ο φασισμός δεν υπήρξε μια δυσάρεστη παρένθεση στην ιστορία. Παραμένει ζωντανός, ενεργός, τροφοδοτείται συνεχώς από τα απόβλητα της φτώχειας και των πολεμικών συγκρούσεων, της τρομοκρατίας και των θρησκευτικών φονταμενταλισμών, της μετανάστευσης, δηλαδή την δημοκρατική απαξίωση, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό.

biblio tzoukas

Στο βιβλίο του Βαγγέλη Τζούκα «παρουσιάζονται και αναλύονται ορισμένες όψεις του που σχετίζονται με τον εσωτερισμό, τον φυλετικό μυστικισμό, τον παγανιστικό χαρακτήρα των Ες Ες, την υιοθέτηση θεωριών συνωμοσίας και την απόπειρα να εμφανισθεί ως μια μορφή θρησκείας. Πρόκειται για μια νέα μυθολογία που καλλιεργήθηκε σταδιακά γύρω από το ναζιστικό φαινόμενο και διαδόθηκε ευρέως τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στην αλματώδη ανάπτυξη του διαδικτύου και της ποπ κουλτούρας στις διάφορες εκδοχές της (κινηματογράφος, μουσική, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια κ.λπ.). Με τη συνδρομή πλούσιας διεθνούς βιβλιογραφίας παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μια επιστημονική εργασία για ένα θέμα που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε προνομιακό πεδίο ανάπτυξης ψευδοϊστορικών προσεγγίσεων.

Όλες αυτές οι ανορθολογικές και αντι-επιστημονικές θεωρήσεις θα ήταν άνευ αξίας αν δεν είχαν επιτυχώς χρησιμοποιηθεί από το ναζιστικό καθεστώς για να τονώσει το ηθικό και την πίστη στην ανωτερότητα του γερμανικού λαού. Προμήθευαν στους πιστούς μια ιστορική συνέχεια και εξασφάλιζαν την τυφλή αφοσίωση στα πεπρωμένα της φυλής. Αυτού του είδους οι θεωρίες διαμόρφωσαν το «τυπικό» στις φασιστικές εκδηλώσεις και εν πολλοίς το διαμορφώνουν ακόμη και σήμερα στις εκδηλώσεις των νοσταλγών τους.

Στο βιβλίο του ο Βαγγέλης Τζούκας προσπαθεί να περιγράψει τη σχέση του ναζισμού με τον ανορθολογισμό, καθώς και τη γοητεία που ασκεί διαχρονικά το γεγονός αυτής της συσχέτισης. Για όλα αυτά θα συζητήσουμε στην εκδήλωση της Δευτέρας στο Πολύκεντρο της οδού Ανδρόγεω.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Βαγγέλης Τζούκας γεννήθηκε στην Άρτα το 1974.Είναι πτυχιούχος και διδάκτορας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος του ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Άλλα έργα του είναι : «Οι οπλαρχηγοί του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο 1942-1944» και «Οργανώσεις της ελληνικής αντίστασης -η περίπτωση του ΕΔΕΣ (ηγεσία, κοινωνική συγκρότηση, μεταπολεμική επιρροή)». Έχει διδάξει στο τμήμα φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών και στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες για τη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία καθώς και ζητήματα κοινωνιολογίας της βίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση