HomeΕΛΛΑΔΑΑπολογία Σμπώκου: «Είμαι αθώος – Ήθελαν μια Ιφιγένεια…»

Απολογία Σμπώκου: «Είμαι αθώος – Ήθελαν μια Ιφιγένεια…»

Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κατάθεση και νέας αίτησης αποφυλάκισης προς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση των «χρυσών μιζών», προχώρησε εκ νέου σήμερα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος, επικαλούμενος προβλήματα υγείας. Η κατάθεση του σχετικού αιτήματος έγινε ενώ στο δικαστήριο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απολογίας των κατηγορουμένων με τον Γιάννη Σμπώκο άλλοτε γραμματέα Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να υποστηρίζει ότι είναι αθώος και ότι θυσιάστηκε σαν Ιφιγένεια για να ικανοποιηθεί ο λαός…

Μέσω των συνηγόρων του, ο καταδικασθείς σε 20ετη κάθειρξη για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος πρώην υπουργός Άμυνας, έκανε λόγο για σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει με την καρδιά του και εξαιτίας των οποίων υποβλήθηκε με κατεπείγουσες διαδικασίες σε χειρουργική επέμβαση.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση της υγείας του Άκη Τσοχατζόπουλου στο δικαστήριο κατέθεσε ο διευθυντής της β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και χειρουργός του πρώην υπουργού κ. Γ. Οικονομόπουλος. Στην κατάθεσή του ανέφερε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος πάσχει από στεφανιαία νόσο στελέχους 80% και τριών αγγείων και τόνισε ότι ασθενής έπρεπε να χειρουργηθεί εκτάκτως, κάτι που ωστόσο δεν ήταν εφικτό λόγω των διαφόρων προβλημάτων υγείας που ο πρώην υπουργός αντιμετωπίζει.

«Προχωρήσαμε σε περαιτέρω εξετάσεις και εν συνεχεία έγινε τριπλή στεφανιαία παράκαμψη» ανέφερε ο καρδιοχειρουργός σημειώνοντας πως «η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή και επισφαλής». Σύμφωνα με τον κ. Οικονομόπουλο ο πρώην υπουργός θα πρέπει να έχει συνεχή ιατρική παρακολούθηση για την αποκατάσταση της υγείας του, να έχει συγκεκριμένη διατροφή και να προχωρήσει σε κινησιοθεραπεία. «Η φυλακή λόγω μικροβίων, είναι κίνδυνος θάνατος για αυτόν. Πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που έχει αυτά τα προβλήματα, πρέπει να βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον και όχι να μένει σε ένα κελί» κατέθεσε ο κ. Οικονομόπουλος και πρόσθεσε: «Χρειάζεται ειδική θεραπεία για να επανέλθει, να αποφευχθούν οι λοιμώξεις. Στην ηλικία του κ. Τσοχατζόπουλου θα του έδινα έξι μήνες για να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση η υγεία του. Δεν είναι εύκολο. Θέλει προσοχή για τον ασθενή, ο οποίος χρειάζεται βοήθεια για την καθημερινότητά του».

Επί του αιτήματος περί αποφυλάκισης αναμένεται να τοποθετηθεί αρχικά η εισαγγελέας στην επόμενη δικάσιμο και έπειτα το δικαστήριο να λάβει την απόφασή του.

Τώρα, σε ό,τι αφορά στις απολογίες ο στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου πρώην διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, Ιωάννης Σμπώκος, υποστήριξε την αθωότητά του λέγοντας πως υπήρξε έντιμος σε όλη του τη ζωή. Ανέφερε μεταξύ άλλων στην απολογία του: «Στο ερώτημα ‘γιατί εγώ;’, η απάντηση είναι ότι είμαι προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο που όμως δεν τυγχάνει προστασίας του νόμου περί ευθύνης υπουργών, δηλαδή ευάλωτος ανά πάσα στιγμή. Κανένας αλλιώς διευθυντής εξοπλισμών δεν είχε αυτά τα στοιχεία… ήθελαν μια Ιφιγένεια να θυσιαστεί για να ικανοποιηθεί ο λαός, δεν μου είπε κανείς ότι θυσιάζομαι για την πατρίδα…. Η εναντίον μου κατηγορία είναι αβάσιμη, είμαι παντελώς αθώος της κατηγορίας για την οποία καταδικάστηκα σε 16 χρόνια κάθειρξης άδικα. Δεν ζητάω την επιείκεια σας, ζητάω Δικαιοσύνη και αντικειμενική εξέταση της υπόθεσης μου».

Σήμερα, απολογήθηκε δικηγόρος , η οποία φέρεται ως εκπρόσωπος της Nobilis στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η κατηγορουμένη τόνισε στην απολογία της πως δεν γνώριζε ούτε εκείνη ούτε ο πατέρας της, επίσης δικηγόρος, εάν η αγοραπωλησία πραγματοποιήθηκε παρανόμως ή όχι.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση