HomeΚΡΗΤΗΔύο έργα για τον Δήμο Χερσονήσου από το πρόγραμμα «Interreg Ελλάδα – Κύπρος»

Δύο έργα για τον Δήμο Χερσονήσου από το πρόγραμμα «Interreg Ελλάδα – Κύπρος»

Πρόκειται για τα προγράμματα ΣΥΝΕΡΓΕΙΝ και ΕΠΙΡΡΟΗ για την ενεργειακή διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε δύο έργα του Προγράμματος Συνεργασίας «Interreg V-A Eλλάδα-Κύπρος 2014-2020», θα συμμετάσχει ο Δήμος Χερσονήσου.

Το πρώτο έργο έχει τίτλο ΣΥΝεργασία για την εξοικονόμηση ενΕΡΓΕΙας σε δημόσια κτίρια του διασυΝοριακού τόξου Ελλάδας – Κύπρου,   με ακρωνύμιο  ΣΥΝ-ΕΡΓΕΙΝ, το οποίο εμπίπτει στον άξονα προτεραιότητας 2 με αντικείμενο την «αποδοτική χρήση ενέργειας και βιώσιμες μεταφορές», και αφορά στο 4ο θεματικό στόχο με την υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς, και ειδικότερα στην επενδυτική προτεραιότητα  4c για στήριξη της ενεργειακής απόδοσης, της έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις δημόσιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων κτιρίων.

Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη κοινών προσεγγίσεων ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού σε κτίρια των συμμετεχόντων Δήμων και η υλοποίηση πιλοτικών δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε κομβικά για την λειτουργία τους κτίρια υψηλής χρηστικότητας και επισκεψιμότητας. Η υλοποίηση του έργου θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους/ανάγκες/προοπτικές καθώς και τις παραδοσιακές μορφές αρχιτεκτονικής στη διασυνοριακή περιοχή.

Ειδικά για τη συμμετοχή του Δήμου Χερσονήσου στην πρόταση επιλέχθηκαν με γνώμονα το βαθμό ωριμότητας οι ακόλουθες δράσεις:

  • Υλοποίηση ώριμου επιδεικτικού έργου ενεργειακής αναβάθμισης στο Γυμνάσιο και Λύκειο Μαλίων και στο Δημοτικό Επισκοπής.
  • Συλλογή και καταγραφή στοιχείων λειτουργίας του επιδεικτικού έργου.
  • Συλλογή στοιχείων που αφορούν στην Ενεργειακή Απόδοση Δημόσιων Κτιρίων και στο κτιριακό απόθεμα στο Δήμο.
  • Επικοινωνιακές δράσεις (διοργάνωση και συμμετοχή σε ημερίδες, επικοινωνιακό υλικό, κτλ.).

To Εταιρικό Σχήμα αποτελείται από τους εταίρους:

  1. Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας – ΥΕΕΒΤ – Συντονιστής Εταίρος της πρότασης
  2. Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας – ΑΝΕΛ
  3. Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ
  4. Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης – Ενεργειακό Κέντρο Κρήτης – ΠΤΑΚ
  5. Δήμος Ρόδου
  6. Δήμος Χερσονήσου

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.200.000,00 €.

Το δεύτερο έργο έχει τίτλο  Ενιαίο Σύστημα Παρακολούθησης των Δικτύων Ύδρευσης και Υποστήριξης του Εντοπισμού και της αποκατάστασης των διαρροών με ακρωνύμιο ΕΠΙΡΡΟΗ  το οποίο εμπίπτει  στον άξονα προτεραιότητας 3 για τη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και πρόληψη κινδύνων,  στο θεματικό στόχο 6 που αφορά στην προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών για τη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος και της αποδοτικότερης χρήσης των πόρων στον τομέα των αποβλήτων, των υδάτων, και σε σχέση με το έδαφος, ή για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το προτεινόμενο ενιαίο σύστημα παρακολούθησης των δικτύων ύδρευσης (ΕΣΠΔΥ) αφορά στην αξιοποίηση των μετρήσεων εξειδικευμένων αισθητήρων που  θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένες περιοχές στο δίκτυο ύδρευσης για τον έγκαιρο εντοπισμό διαρροών και την υποστήριξη του υπεύθυνου οργανισμού για τη χάραξη πολιτικής αναφορικά με τη συντήρηση του δικτύου και αναβάθμιση των εργασιών  αποκατάστασης βλαβών.

Ο πυρήνας του ΕΣΠΔΥ είναι ένα Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (ΓΠΣ) πάνω στο οποίο θα γίνει ακριβής αποτύπωση των βαλβίδων και κρουνών πυρόσβεσης του δικτύου ύδρευσης με χρήση τεχνολογίας GPS που θα καθοδηγήσει και την όδευση των αγωγών. Επιπρόσθετα θα δημιουργηθούν  διαφορετικά επίπεδα πληροφοριών σε σχέση με το δίκτυο που θα διασυνδεθούν χωρικά.

Το ΕΣΠΔΥ, αξιοποιώντας τις πληροφορίες για τη θέση των αισθητήρων και τις ενδείξεις των διαρροών, θα μπορεί να επεξεργάζεται τις σχετικές ενδείξεις σε  πραγματικό χρόνο ώστε να ανιχνεύει τις διαρροές και να ενημερώνει άμεσα μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (sms και email) τους αρμόδιους φορείς. Επιπρόσθετα, οι ενδείξεις και οι διαρροές θα οπτικοποιούνται στο ΓΣΠ και θα οριοθετείται η περιοχή ενδιαφέροντος ώστε να καθοδηγείται σωστά και με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια το συνεργείο αποκατάστασης. Οι πληροφορίες για τις διαρροές σε συνδυασμό με τις μετρήσεις θα διατηρούνται σε Βάση Δεδομένων ως ιστορικά στοιχεία και θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανακτηθούν και να παρουσιαστούν στο χρήστη με τη μορφή θεματικών χαρτών.

Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από τους:

  1. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
  2. Υδατοπρομήθεια Λεμεσού
  3. Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
  4. ΔΕΥΑ Χερσονήσου

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 839.848,75 €.

Διαφήμιση
Διαφήμιση